KLAUS IOHANNIS: Nu accept propunerea SEVIL SHHAIDEH! MOTIVUL RESPINGERII! REACTII

Presedintele Klaus Iohannis va sustine marti, cu incepere de la ora 12.00, o declaratia de presa la Palatul Cotroceni. Este foarte probabil ca seful statului sa anunte persoana pe care o va desemna in functia de premier.

UPDATE 7: “Se prelungeste, din pacate, un proces care necesita mai multa urgenta, ca sa se intre in noul an cu o echipa formata. De regula se sta de vorba” a spus Iliescu, la postul de televiziune Digi 24.  “E un Parlament nou, cu o structura noua, presedintele are si el o vechime destul de mica, dar dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor. Sper ca pana la urma sa se gaseasca acea cale a dialogului”, a mai afirmat fostul sef de stat.

UPDATE 6: Pe langa faptul ca sotul lui Sevil Shhaideh, Akram Shhaideh, a ocupat functii guvernamentale in regimul Assad, si fratii lui au legaturi cu regimul de la Damasc iar acest lucru pare sa fi contat in decizia de respingere a propunerii PSD, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate Palatului Cotroceni. Potrivit acestora, avizul serviciilor de informatii ar fi fost “categoric negativ” si a vizat inclusiv activitatea fratilor lui Akram Shhaideh. 

CITESTE SI: CINE ESTE AKRAM SHHAIDEH, SOTUL PREMIERULUI PROPUS DE PSD, SEVIL SHHAIDEH

UPDATE 5: Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat, marti, ca seful statului nu poate fi obligat sa desemneze ca prim-ministru o persoana pe care nu o doreste, iar acesta nu poate fi un motiv de suspendare. 

“Sa vina cu alta propunere (PSD – n.r.). Asta se poate face. Nu-l poate obliga nimeni pe presedinte sa desemneze o persoana pe care nu o doreste”, a precizat, pentru Agerpres, Zegrean.  Intrebat cum comenteaza faptul ca in spatiul public a fost vehiculata ideea suspendarii presedintelui, Augustin Zegrean a spus, in contextul respingerii propunerii PSD pentru functia de premier, ca seful statului doar “isi face treaba”. 

“Asta ar fi un motiv de suspendare? El isi face treaba. Constitutia ii da voie sa desemneze sau nu persoana care i-a fost propusa”, a adaugat fostul presedinte al CCR. El a amintit ca Legea fundamentala nu prevede nicaieri cate propuneri de premier poate respinge presedintele. “Constitutia spune ca in urma discutiilor cu partidele care au castigat in alegeri trebuie sa numeasca o persoana care sa formeze guvernul. Atata spune”, a explicat Zegrean. 

UPDATE 4: Respingerea propunerii PSD de catre presedintele Klaus Iohannis nu genereaza un conflict de natura constitutionala, ci ne aflam in situatia in care seful statului isi exercita dreptul constitutional de a desemna primul ministru, sunt de parere juristii consultati de HotNews.ro. “Desemnarea candidatului pentru functia de premier este atributul exclusiv al presedintelui”, afirma avocata Elenina Nicut. Alti juristi consultati de HotNews.ro au explicat ca pentru a se ajunge la un conflict de natura constitutionala ar fi trebuit ca presedintele sa intre in divergenta cu o autoritate a statului, or Klaus Iohannis a respins propunerea unui partid, care nu e autoritate in stat. 

Ce prevede Constitutia

UPDATE 3: “Salutam decizia, in interes national, a presedintelui Romaniei. Este dreptul constitutional al domniei sale sa respinga propunerea si cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi consideram ca viitorul Guvern al Romaniei trebuie ferit de orice fel de vulnerabilitati, mai ales intr-un context international extrem de complicat. Romania nu trebuie sa dea semnale confuze sau contradictorii. De asemenea, Guvernul Romaniei nu trebuie transformat intr-un guvern personal, de interpusi, aflat la dispozitia domnului Liviu Dragnea. PSD ne-a anuntat ca are zeci de mii de specialisti. Daca acest lucru este adevarat, se vor gasi si alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscuta, fara vulnerabilitati si fara condamnari”, a notat presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan pe o retea de socializare.

UPDATE 2: “Respingerea de catre Presedintele Romaniei a propunerii pentru functia de Prim Ministru nu trebuie sa declanseze o batalie a orgoliilor. Dragnea si Presedintele Iohannis au obligatia sa gaseasca imediat o solutie! Fac precizarea ca, in noua nominalizare, ca de altfel si in noul guvern, nu au ce cauta oameni controlati de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui razboi politic inutil intre Dragnea si Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Presedintelui”, a scris Traian Basescu pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 1: “Saptamana trecuta, cand am avut consultari, PSD si ALDE – care au tinut sa vina impreuna – mi-au propus-o pe doamna Shhaideh ca premier. Am cantarit cu grija argumentele pro si contra si am decis sa nu accept propunerea. Solicit PSD – ALDE sa vina cu alta propunere!”, a declarat Klaus Iohannis in scurta declaratie de presa.

STIRE INITIALA

In urma cu o saptamana, Klaus Iohannis a avut o serie de consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament in urma alegerilor din 11 decembrie. In cadrul discutiilor, presedintele a primit doua propuneri – Sevil Shhaideh, din partea PSD si ALDE, si Eugen Tomac, din partea PMP.

La momentul respectiv, Klaus Iohannis a declarat ca vrea sa mai poarte si alte discutii inainte sa isi anunte decizia, dar ca dupa Craciun va preciza pe cine desemneaza premier.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: presidency