Klaus Iohannis: Partidele si-au aratat disponibilitatea de a sustine simplificarea cererilor de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiilor parlamentarilor. UPDATE

​Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni cu partidele pe tema noului cod electoral, ca partidele si-au aratat disponibilitatea de a sustine simplificarea cererilor de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiilor parlamentarilor. 

LIVE TEXT DECLARATII:

Referitor la consultari am plecat de la obiectivele pe care le aveam pentru Romania: reforma institutiilor, primul pas in reforma clasi politice. Cred ca este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti, care ar trebui sa insemne o resetare a sistemului si o crestere a increderii in institutii.

Am in vedere 3 directii: 1. participarea, incurajarea romanilor sa participe la viata politica, printr-o alta legislatie a partidelor politice. 2. integritatea care presupune transparenta si corectitudine in functionarea institutiilor, a partidelor si a campaniilor electorale. Daca vrem ca oamenii sa aiba incredere de noi, trebuie ca noi, clasa politica, sa fim transparenti. 3. durabilitate, cred ca putem sa venim cu un pachet de legi care sa tina mai mult decat un ciclu electoral. 

Acesta este cadrul in care am supus partidelor spre discutii ca subiecte concrete solutii pentru a ne asigura ca romanii din strainatate au conditiile normale de vot, legislatia partidelor politice precum si cea privind finantarea partidelor si a acmpaniilor electorale. Am ascutat opinia partidelor privind nefericita OUG 55 privind migratia alesilor locali. Sigur, aici nu va fi vorba doar de proceduri ci si de o conduita responsabila a partidelor si a politicienilor.

In fine, in urma discutiilor au rezultat mai multe concluzii comune, cee ce ne arata ca suntem pe drumul cel bun. Toate partidele si-au aratata disponibilitatea de a sustine simplificarea cererilor de incuviintare a inceperii a urmaririi penale fata de parlamentari pentru ca institutiile sa isi poata face treaba. In al doilea rand, am propus un calendar concret. Pana la finele sesiunii parlamentare am convenit sa avem legislatia privind alegerile in diaspora, alegerile locale si parlamentare si finantarea partidelor si a campaniilor electorale.

O a doua tema mai mare este raportul MCV. Trebuie ca constatam ca raportul privind progresele Romaniei in cadrul MCV in cursul anului 2014 este preponderent pozitiv. Una dintre concluziile importante este ca obiectivele majore ale luptei anticoruptie sunt asumate la nivelul societatii romanesti. Urmatorul pas este ca ele sa fie confirmate si intarite pe termen lung.

Este datoria intitutiilor si oamenilor politici sa tina cont de aceste constatari pentrua indeparta semnele de intrebare care mai apasa asupra parlamentului si a clasei politice. Garantarea statului de drept, a independentei justitei, precum si sprijinirea luptei impotriva coruptiei reprezinta pioritati majore ale mandatului meu. 

______

Amintim ca seful statului a discutat miercuri cu partidele reprezentate in Parlament pe tema noului cod electoral, dar si despre prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare care va incepe in luna februarie. Pe agenda discutiilor s-au aflat buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare.

Citeste si: CONSULTARI LA COTROCENI: KLAUS IOHANNIS DISCUTA CU PARTIDELE PE MARGINEA NOULUI COD ELECTORAL. UPDATE

vom reveni