KLAUS IOHANNIS A DECLANSAT PROCEDURA PRIVIND ORGANIZAREA UNUI REFERENDUM NATIONAL referitor la AMNISTIE si GRATIERE

Presedintele Klaus Iohannis participa, luni seara, la evenimentul “Locuri si sunete ale Micii Uniri. Cotrocenii secolelor XVIII – XIX. De la manastirea Cantacuzina, la resedinta domneasca a lui Alexandru Ioan Cuza”, la Muzeul Cotroceni. Seful statului nu va fi marti, de ziua Micii Uniri, in tara, el urmand sa plece la Strasbourg, unde efectueaza o vizita oficiala la Consiliul Europei.

UPDATE 2: Klaus Iohannis a declansat, marti, procedura privind “organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice”, informeaza Cotroceniul.

In acest sens, Presedintele Romaniei a transmis o scrisoare presedintilor celor doua Camere solicitand consultarea Parlamentului cu privire la problema sus mentionata.  Referitor la declansarea unui referendum national a fost informat si Prim-ministrul Romaniei, domnul Sorin Mihai Grindeanu, precizeaza comunicatul citat. Parlamentul are 20 de zile pentru a se pronunta, dar avizul legislativului este doar consultativ.

Scrisoarea trimisa de seful statului:

“Stimate Domnule Presedinte al Senatului,
Stimate Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

 In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national:

Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata.

UPDATE 1: Presedintele Klaus Iohannis a ajuns in atentia presei internationale dupa ce a anuntat luni seara posibilitatea organizarii unui referendum national cu privire la proiectul ordonantei de urgenta pentru dezincriminarea unor anumite fapte penale si gratierea unor detinuti, initiat de catre Guvernarea Grindeanu.

Reuters arata ca mii de persoane au protestat in ultimele zile fata de proiect, care a fost criticat de presedinte, dar si de procurorul-general, de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si de Curtea Constitutionala. Agentia mentioneaza ca presedintele roman nu a prezentat o data exacta pentru organizarea referendumului, dar s-a alaturat protestelor de duminica din Bucuresti.

“Din pacate, aceasta tema a devenit una de interes national. Evident ca exista un larg interes pentru schimbarea codurilor penale si a gratierii. Daca asa este, voi supune aceasta tema dezbaterii publice si votului popular”, a declarat Klaus Iohannis.

Jurnalistii atrag atentia ca reprezentantii Comisiei Europene au laudat pana acum eforturile procurorilor de a lupta impotriva coruptiei si a mentionat ca politicienii locali au o traditie in redactarea de legi care slabesc in mod intentionat puterile anchetatorilor din Romania.

Fox News precizeaza ca presedintele roman a cerut organizarea unui referendum ca urmare a interesului public intens cu privire la proiectul de ordonanta al guvernului Grindeanu.

Presedintele Iohannis a precizat ca-i va intreba pe cetateni daca sunt sau nu sunt de acord cu gratierea, o masura pe care socialistii nu au inclus-o anterior in programul de guvernare, cu care au castigat alegerile legislative de la 11 decembrie.

Associated Press atrage atentia ca premierul roman incearca sa treaca o ordonanta de urgenta pentru a elibera penitenciarele supraglomerate, dar criticii acuza ca este vorba de o masura cu dedicatie pentru aliatii guvernului, care sunt condamnati pentru fapte de coruptie.

Zeci de publicatii din lumea intreaga au preluat materialul AP despre organizarea unui referendum national in Romania, printre care se numara San Francisco Chronicle, Frederickburg, Houston Chronicle, Journal Times, Washington Post, Minneapolis Star Tribune, ABC News si Daily Mail.

STIRE INITIIALA

Cu aceasta ocazie seful statului a anuntat ca va demara procedurile necesare initierii unui referendum pe OUG pe JUSTITIE.

DECLARATIILE PRESEDINTELUI KLAUS IOHANNIS:

„Astazi in seara zilei de 23 ianuarie, ne-am adunat aici, in Palatul Cotroceni, pentru a comemora unul dintre evenimentele de suflet al romanilor: Mica Unire. A fost dupa un razboi care a redefinit ceea ce astazi numim sferele de influenta. Rusia fusese trimisa mai inspre Est si marile puteri au avut de rezolvat probleme regionale complicate. Evident ca unii au fost pentru ca romanii sa isi exprime vointa de unire a Principatelor.

Ce clasa politica a avut atunci natiunea politica, si ce clasa politica avem astazi, cand cei alesi sa conduca tara se ocupa in mod paradoxal de cu totul alte lucruri. Atunci politicienii s-au ocupat de natiune, de Unirea Principatelor. Ai nostri se ocupa de gratiere, gratierea propriilor dosare. Ce generatie de politicieni am avut atunci, dupa Mica Unire. Oamnei care au avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Si ce politicieni avem astazi. O colaitie aleasa sa duca Romania spre dezvoltare se ocupa de modificarea Codului Penal. Se ocupa in mod paradoxal exact de ameliorarea codului Penal intr-un sens cel putin discutabil: miscorarea amenzilor de abuz in serviciu.

Ce diferenta! Ce clasa politica am avut si unde am ajuns! In aceste zile, mai ales ieri, au avut loc proteste. Oamenii indignati au iesit in strada sa protesteze impotriva acestor incercari de a modifica prin OUG legislatia penala. Am auzit fel si fel de aberatii. Imediat dupa ce au iesit oamenii in strada, activisti, agitati si agitatori au fugit la televiziunile obediente sa explice poporului ca e o noua mineriada, ca e o lovitura de stat.

Cetatenii sa dea lovitura de stat? Politicienii dau lovitura de stat numai ca nu dau lovitura de stat ci lovitura de gratie statului de drept! De ce au iesit oamenii? Simplu de tot! PSD si ALDE au promis bunastare romanilor, au promis dezvoltare economica, salarii mai mari, pensii mai mari si oamenii de buna credinta i-au votat.

Si cand au ajuns la guvernare s-au apucat de cu totul altceva. S-au apucat sa umble la legislatia penala pentru a-si curata dosarele lor. Guvernul…ce conteaza guvernul, acest guvern. Doar nu isi imagineaza cineva ca a iesit cineva in strada pentru acest guvern. Poate totusi, cu aceasta ocazie a Micii Uniri isi amintesc ca romanii sunt un neam mandru, au dreptul la o clasa politica pe masura.

Aceasta tema, in mod nefericit, a devenit o tema nationala. Este evident ca exista un larg interes pentru aceasta tema si daca asa este atunci voi supune aceasta tema dezbaterii publice si votului popular. Voi incepe demersurile pentru un referendum prin care romanii vor putea sa spuna daca sunt de acord cu aceste demersuri sau nu.

Imi doresc o natiune puternica. Imi doresc o natiune de oameni liberi si condusa de politicieni integri, competenti. Orice altceva pentru mine este prea putin. Iar pentru a obtine acest lucru pentru mine niciun pret nu este prea mare. La multi ani!”.

Sursa foto: presidency