Klaus Iohannis: Am gestionat pandemia de coronavirus cu legi slabe!

Președintele Klaus Iohannis va susține, joi de la ora 13.00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Declarația șefului statului este programată la aceeași oră la care autoritățile anunță, zilnic, noul bilanț al pandemiei de coronavirus, după ziua în care România a înregistrat un record negativ al cazurilor noi de COVID-19.

Update: Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

”Am transmis Parlamentului o dare de seamă privind acțiunile din timpul stării de urgență. Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile pe perioada stării de urgență!

Pandemia de coronavirus a generat o criză la nivel mondial. Ne aflăm azi la aproape jumătate de an de la momentul la care OMS a recunoscut riscurile majore ale epidemiei! Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate de pe întregul mapamond!

Pericolul unei răspândiri masive, care să nu poată fi ținută total sub control, a putut fi evitat prin măsuri ferme. Unica rațiune a acestor măsuri luate în România a fost evitarea unui scenariu negru. În evaluarea situației și aprecierii stării de urgență din 16 martie am luat în considerare una din caracteristicile României – revenirea românilor din diaspora! A fost nevoie de o intervenție rapidă și coordonată și de un comportament responsabil al cetățenilor. Evoluția coronavirusului a condus la evidențierea unor carențe majore în special în sistemul sanitar!

A scos la iveală fragilități sistemice și o capacitate administrativă redusă. Criza a pus o presiune uriașă pe marile sisteme subfinanțate ani la rând Instituțiile implicate direct în criză au reușit prin implementarea unor măsuri dure să diminueze efectele COVID-19! Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul personalului medical. A fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești!

Justețea și proporționalitatea măsurilor restrictive au fost întărite de comportamentul cetățenilor.

Datele statistice de la nivel mondial arată că România a gestionat eficient criza sanitară în timpul stării de urgență. Totuși, pandemia ne-a pus în față tabloul a 30 de ani de eșecuri, carențe majore. Pașii mari făcuți acum, pentru ditigtalizare, de exemplu, trebuie continuați accelerat!

O parte importantă a informării trimise Parlamentului include un set de măsuri. Una din marile probleme cu care ne-am confruntat și ne confruntat – lipsa unei legislații coerente. Am gestionat pandemia cu legi slabe, a trebuit să ajustăm din mers legislația. Există situații excepționale în care se iau măsuri excepționale. Întregul cadru normativ al măsurilor excepționale trebuie regândfit să să cuprinsă instrumente suficiente pentru o acțiune promptă a autorităților. Fac apel la colaborare loială între instituțiile statului, nu e momentul orgoliilor!

Politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute. Văd contre pe o măsură sau alta. Românii au nevoie de argumente solide.

E momentul ca împreună, uniți, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor mesaj unitar. Virusul este real, nu dispare prin simpla lui negare. Fac apel la Parlament să adopte urgente cadrul de care e nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor!

Deocamdată nu e posibil să revenim la ce a fost. Ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Oricâte eforturi ar face statul, sănătatea noastră ține și de conștiința fiecăruia. Să nu pierdem ceea ce am câștigat deja, putem trece împreună cu bine și pentru acestă perioadă.

Știre inițială

De asemenea, la aceeași oră încep dezbaterile în Parlament pe legea Guvernului privind carantina și izolarea. Proiectul legislativ a fost modificat în Comisia Juridică.  Klaus Iohannis a făcut miercuri apel la responsabilitate și le-a cerut politicienilor să nu exploateze în scop electoral actuala epidemie de coronavirus și să sprijine guvernul Orban în găsirea de soluții. Șeful statului a solicitat astfel Parlamentului adoptarea în regim de urgență a legii Guvernului privind carantina și izolarea.

Vom reveni cu principalele declarații ale președintelui Iohannis.

Sursa foto: presidency