Klaus Iohannis va vizita, joi, laserul de la Magurele

Klaus Iohannis va vizita, joi, laserul de la Magurele

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, joi, o vizita la Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleara) din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara ”Horia Hulubei”, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat transmis presei. 

LI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), centrul de cercetari in domeniul fizicii nucleare care este in curs de construire, la Magurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansata structura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme. Celelalate doua centre – ELI-Beamlines si ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) si, respectiv, Szeged (Ungaria).

Constructia centrului de cercetare ELI-NP la Magurele trebuia finalizata pana in toamna lui 2014, pentru ca apoi sa fie instalate cele doua lasere de mare putere si sistemul de raditie gamma, iar centrul de cercetare sa fie operational din 2017.

Inaugurarea lucrarilor la infrastructura proiectului a avut loc in luna iunie 2013, in prezenta comisarului european pentru Politici Regionale, Johannes Hahn.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS l-a dat afara pe procurorul BETIV care a ranit doi oameni cu masina

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, de la acea vreme, Mihnea Costoiu spunea, in 2013, ca laserul de la Magurele ar putea concentra investitii publice si private de peste un miliard de euro si va crea in total 13.000 de locuri de munca, inclusiv pentru 1.000 de cercetatori din toata lumea, din care peste 200 vor fi angajati permenent.a

Mihnea Costoiu preciza, pentru Mediafax, ca realizarea ansamblului de cladiri este, practic, prima dintre cele trei componente ale proiectului, celelalte fiind legate de doua lasere si de un fascicul gama.

“Ce este important pentru acest ansamblu de cladiri este ca principala cladire va fi unica, in sensul in care va fi decuplata de sol, pentru ca nu este admisa niciun fel de vibratie. Este pusa toata pe un set de amortizoare. Deci este decuplata de sol, totul sta pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru ca la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor functiona in interior – n.r.) s-ar produce un dezastru daca s-ar simti si tocurile unei femei. Ca vibratie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care sa fie o masa critica foarte mare, iar aceasta masa va sta suspendata de sol prin acest amortizor seismic”, afirma Costoiu.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: La ICCJ se lucreaza mult si bine. UPDATE 

Sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Magurele va fi furnizat de compania franceza Thales, in cadrul unui contract de 60 de milioane euro.

Presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a vizitat, in aprilie 2014, platforma laserului de la Magurele, declarand ca este impresionat si ca Uniunea Europeana a investit multi bani “in locul potrivit”.

Potrivit proiectului, cladirea va avea doua corpuri solidare – unul pentru lasere si unul pentru fasiculul gama, suprafata primului fiind de 4.406 metri patrati, iar a celui de-al doilea, de 6.604 metri patrati. in aceasi cladire va fi integrat un corp de laboratoare, cu o suprafata de 2.396 de metri patrati.

La corpul dedicat laserelor vor fi opt niveluri subterane, iar la cel al fasiculului gama, 12 niveluri sub pamant, in prezent realizandu-se escavarile necesare pe terenul ce va fi ocupat de cladire.

Complexul dedicat acestui proiect va mai avea o cladire de birouri, pe o suprafata de aproape 970 de metri patrati, in vecinatatea careia va fi o casa de oaspeti cu aproximativ 30 de camere, care va ocupa peste 642 de metri patrati.

Licitatia pentru aceste lucrari a fost castigata de un consortiu condus de grupul austriac Strabag, din care mai fac parte firmele Zublin si Aedificia Carpati.