KLAUS IOHANNIS: Voi stabili in perioada urmatoare INTALNIRI cu TOTI ACTORII implicati in DOMENII PRIORITARE

Presedintele KLAUS IOHANNIS va stabili in perioada urmatoare INTALNIRI cu TOTI ACTORII implicati in DOMENIILE PRIORITARE pentru Romania, in urma discutiilor cu liderii confederatiilor sindicale, apreciind ca ”este nevoie de un dialog social real si consistent intre actorii din aceasta zona”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, remis la finalul discutiilor de joi cu liderii sindicatelor.

Conform sursei citate, in cadrul discutiilor presedinte KLAUS IOHANNIS si-a exprimat convingerea ca este nevoie de un ”dialog social real si consistent intre actorii din aceasta zona, mai ales in contextul nemultumirilor privind legislatia in domeniu exprimate in ultima perioada de confederatiile sindicale”.

”Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a apreciat ca sindicatele au un rol foarte important in societatea romaneasca si ca aceste consultari reprezinta un prim pas catre un dialog real, si nu unul mimat si formal, care sa conduca la rezolvarea problemelor cu care se confrunta in prezent sectorul economic, administratia publica, sistemul sanitar sau cel de educatie”, se arata in comunicat.

De asemenea, reprezentantii sindicatelor au apreciat ca aceste prime consultari initiate de presedintele Romaniei reprezinta un moment important, si au evidentiat in cadrul intrevederii ca este nevoie de o mai mare stabilitate legislativa in ceea ce priveste piata muncii, de o legislatie coerenta, dar si de un dialog social responsabil care sa duca la relatii de cooperare, si nu de conflict intre partile implicate.

Totodata, reprezentantii confederatiilor sindicale si-au exprimat nemultumirea legata de faptul ca dreptul la negociere colectiva si dreptul la greva sunt, in prezent, restrictionate si conditionate. Liderii sindicali au vorbit si despre necesitatea unor politici asumate de comun acord prin dialog social in domenii precum educatia, sanatatea, apararea sau securitatea energetica.

La finalul intalnirii, seful statului a tinut sa sublinieze ca, in sensul atributiilor sale constitutionale de mediator intre stat si societate, pentru demararea unui dialog autentic, va stabili in perioada urmatoare INTALNIRI cu TOTI ACTORII implicati in DOMENII PRIORITARE pentru Romania.

Citeste si: GREVA GENERALA in ADMINISTRATIA LOCALA. Liderii sindicali vor merge la COTROCENI

La radul sau, presedintele Confederatiei Sindicale Cartel Alfa, BOGDAN HOSSU, a declarat, joi, dupa intalnirea cu presedintele KLAUS IOHANNIS, la Palatul Cotroceni, ca seful statului a transmis ca va continua discutiile cu toti actorii sociali, urmand o intalnire cu patronatele, dar si cu mediul academic.

BOGDAN HOSSU a declarat ca un subiect al intalnirii de la Cotroceni s-a referit la conflictul social national, la care sindicatele au cerut medierea si care este legat de cadrul legislativ legat de dialogul social care blocheaza si care se vede astazi in actiunile greviste.

Presedintele Cartel Alfa a mai spus ca, in prezent, se blocheaza contractele colective la nivel de sector, ceea ce ar trebui sa fie un instrument social pentru realizarea pacii sociale si a precizat ca este nevoie ca, sub medierea presedintelui, sa aiba loc un dialoc cu toate partile implicate, sindicate, patronate, pentru realizarea unui consens national.

Hossu a mentionat ca presedintele KLAUS IOHANNIS le-a transmis ca acest dialog va fi incercat, pentru ca toata lumea sa raspunda la acest dialog, in conditiile in care in prezent este un blocaj si ca in perioada urmatoare va avea discutii cu patronatele si cu reprezentantii din mediul academic.

“Este un prim contact, conform angajamentului presedintelui, care a spus ca va continua intalniri regulate cu toti actorii sociali, pentru o constructie sociala”, a mai afirmat BOGDAN HOSSU.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS a invitat LIDERII CONFEDERATIILOR SINDICALE la DISCUTII

Presedintele Cartel Alfa s-a referit si la legislatia dialogului social, criticand “imposibilitatea de a indeplini criteriile prevazute pentru realizarea contractelor colective sectoriale”.

“Avem discutii cu o parte din confederatiile patronale. Astazi, nicio confederatie patronala de sector nu indeplineste criteriile de a reprezenta jumatate plus unu din angajati. Numai Romania, din toate tarile UE, are criterii potrivit carora sindicatul trebuie sa reprezinte 50% plus unu din numarul angajatilor. Astazi, se cere, si e iar unic in Romania, ca o organizatie sindicala sa se organzeze numai daca din ea fac parte 15 angajati din aceeasi unitate. E o discriminare pentru intreprinderile mici, care reprezinta 35% din totalul salariatilor din acest sector”, a mai spus el.

Reprezentantul Cartel Alfa a mai spus ca astazi se interzice sa se faca un conflict de munca, daca angajatorul nu respecta contractul. “Noi am cerut ca, daca nu se respecta contractul pentru 20% din salariati, sa se declanseze conflictul de munca”, a aratat BOGDAN HOSSU.

Presedintele KLAUS IOHANNIS a avut, joi, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu liderii confederatiilor sindicale din Romania, pe care i-a invitat pentru discutii privind problemele care preocupa societatea romaneasca.

Seful statului a anuntat si pe Facebook discutiile cu reprezentantii sindicatelor. “Avem nevoie de un dialog social real in Romania. Ca mediator intre stat si societate, doresc sa asigur cadrul necesar in care vocile cat mai multor actori si institutii ale statului se fac auzite. Dupa consultarile cu partidele politice, astazi ma voi intalni cu liderii confederatiilor sindicale pentru a dezbate problemele care preocupa societatea romaneasca”, a precizat KLAUS IOHANNIS, intr-o postare pe Facebook.

Seful statului a transmis luni invitatia catre liderii sindicali din Romania de a se intalni la Palatul Cotroceni. La discutii au fost invitati DUMITRU COSTIN, presedintele Blocului National Sindical, Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Meridian, Leonard Barascu, presedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, BOGDAN HOSSU, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa si Iacob Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania.

Aproape 20 la suta dintre salariatii din Romania sunt platiti cu salariul minim sau putin peste acest nivel, iar gradul de acoperire a lucratorilor prin contracte colective de munca, in 2014, a fost de numai 36 la suta, a declarat, joi, președintele Blocului National Sindical (BNS), DUMITRU COSTIN, dupa intalnirea cu președintele KLAUS IOHANNIS.

“Astazi, in Romania, din ce in ce mai putini salariati sunt protejati de negocieri colective. In prezent, suntem pe primul loc in spatiul Uniunii Europene in ceea ce privește numarul de salariati protejati de contracte colective de munca. Deci, avem cel mai scazut numar de salariati protejati de contracte sociale de munca și avem cel mai mare numar de salariati platiti cu salariul minim pe economie. Cei doi indicatori se leaga unul de celalalt. Astazi avem aproape 20 la suta din total salariati platiti la salariul minim sau putin peste salariul minim. Asta nu inseamna nimic altceva decat saracie, un model economic pe care Romania nu poate sa creasca, un model economic care nu face nimic altceva decat sa continue sa impinga romanii cu valoare de intrebuintare catre alte piete de munca din Europa și din aceasta lume. Procesul de migratie va continua”, a subliniat DUMITRU COSTIN.

Acesta a precizat ca exista o corelatie directa intre nivelul ridicat al salariatilor care nu sunt aparati de contracte colective și nivelul salarial al acestor persoane. Potrivit datelor BNS, peste 40 la suta dintre lucratorii romani nu sunt acoperiti de contracte colective de munca, aproape dublu fata de media europeana, cifra strans legata de numarul lucratorilor cu salarii mici.

Datele Blocului National Sindical arata ca “efectele modificarii legislatiei in domeniul dialogului social sunt din ce in ce mai vizibile”, astfel ca, daca in 2012 Romania avea mai putin de 45 la suta din salariati neacoperiti de contracte colective, in 2014 acest procent a crescut la 64 la suta.

DUMITRU COSTIN a subliniat ca “angajatorii in loc sa plateasca salariile corect, in loc sa inregistreze corect contractele individuale de munca cu valorile respective, prefera sa plateasca salariatii la salariul minim, iar diferenta in bani sa le fie data in plic”.

Potrivit datelor BNS, doar 15 la suta dintre companiile active cu mai mult de zece salariati și 87 la suta dintre cele cu mai mult de 50 de salariati aveau incheiat, in 2013, un contract colectiv de munca la nivel de unitate.

Sursa foto: presidency.ro