Klaus si Carmen Iohannis, baie de multime la Berlin. Vezi ce a declarat presedintele la intalnirea cu diaspora

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Internationala a Femeii

Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, au facut, joi, o adevarata baie de multime la Berlin, cu prilejul intalnirii cu diaspora romaneasca din Germania. La intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti, Klaus si Carmen Iohannis au stat aproximativ doua ore. Potrivit hotnews.ro, au fost prezenti la receptie circa 300 de romani, timp in care cuplul prezidential si cei prezenti au facut mai multe fotografii, s-au colectat impresii, dar si plangeri si memorii.

Klaus Iohannis a tinut si un discurs la intalnirea cu diaspora romaneasca din Germania, in care a dat asigurari ca va monitoriza activitatea Parlamentului in privinta elaborarii legilor electorale, astfel incat dreptul de vot al romanilor din diaspora sa fie respectat. Totodata, Iohannis a tinut sa sublinieze ca membrii comunitatii romanesti din Germania dau valoare natiunii prin seriozitatea si profesionalismul cu care isi desfasoara activitatea in toate domeniile.

“Romania are in Germania o diaspora tot mai numeroasa. Dumneavoastra ne reprezentati aici si in intreaga Europa. Dati valoare natiunii noastre prin seriozitatea, eficienta si profesionalismul cu care va desfasurati activitatea in toate domeniile. Fiecare dintre dumneavoastra sunteti ambasadorii Romaniei si prin tot ceea ce faceti construiti un renume al tarii noastre. Imi doresc ca ceea ce va spun acum sa ajunga la cat mai multi compatrioti de-ai nostri care traiesc aici, in Germania. Alaturi de romanii din tara, cu totii ati dat sansa Romaniei la un altfel de viitor”, a spus Iohannis. 

Mai jos puteti citi discursul integral al lui Klaus Iohannis:

Este o mare bucurie pentru mine sa pot sa fiu in aceasta seara aici, impreuna cu dumneavoastra. Este o intalnire mult-asteptata, cel putin din partea mea, şi sunt foarte bucuros ca ati venit in numar aşa de mare, unii de mai aproape, altii de mai departe, ma bucur de prezenta fiecaruia dintre dumneavoastra. Am pornit impreuna pe un drum deloc usor, la capatul caruia se afla o asteptare a dumneavoastra si un angajament al meu: o Romanie prospera, respectata in lume, o Romanie a sanselor si oportunitatilor, o Romanie care-si pretuieste cetatenii, in care munca si educatia sunt apreciate.

Citeste si: IOHANNIS, DUPA INTALNIREA CU MERKEL: GERMANIA ESTE UNUL DINTRE CEI MAI IMPORTANTI PARTENERI

Anul trecut, pe 16 noiembrie, alaturi de celelalte comunitati din diaspora, ati facut posibil triumful democratiei. Nu ma refer la rezultatul in sine al alegerilor, ci la dovada vie ca fiecare vot conteaza, ca fiecare cetatean are un cuvant de spus si poate decide viitorul Romaniei. Folosesc aceasta ocazie sa va multumesc pentru determinarea extraordinara de care ati dat dovada. si pentru faptul ca in locul renuntarii ati ales implicarea, increzatori ca puteti schimba starea lucrurilor de acasa.

Romania are in Germania o diaspora tot mai numeroasa. Dumneavoastra ne reprezentati aici si in intreaga Europa. Dati valoare natiunii noastre prin seriozitatea, eficienta si profesionalismul cu care va desfasurati activitatea in toate domeniile. Fiecare dintre dumneavoastra sunteti ambasadorii Romaniei si prin tot ceea ce faceti construiti un renume al tarii noastre. Imi doresc ca ceea ce va spun acum sa ajunga la cat mai multi compatrioti de-ai nostri care traiesc aici, in Germania. Alaturi de romanii din tara, cu totii ati dat sansa Romaniei la un altfel de viitor.

Te-ar putea interesa si: KLAUS IOHANNIS S-A INTALNIT CU PARINTII SAI IN GERMANIA

Doamnelor si domnilor,

Stiu ca votul din noiembrie este purtatorul unei mari sperante. De aceea cred ca este de datoria mea sa va spun cateva dintre lucrurile pe care le-am asumat la acest inceput de mandat si ce am inceput sa construim. Pe de-o parte, insasi prezenta mea aici este expresia aspiratiei spre o politica externa apropiata de cetatenii romani, oriunde s-ar afla acestia. Mi-am asumat o politica externa mai creativa, mai transparenta si mai activa, prin care sa valorificam oportunitati, sa consolidam relatii, sa ne facem mai bine auziti in lume. Vreau ca romanii, oriunde traiesc, sa fie mandri de modul in care sunt reprezentati in plan extern. si imi doresc ca intarirea relatiilor cu celelalte state sa aiba consecinte practice pentru orice cetatean. Pe de alta parte, in tara, am spus ca vreau sa schimbam modul in care se face politica. Sa inlocuim scandalul cu dialogul, sa depasim logica permanentului conflict si sa construim reguli durabile. Doar asa putem sa avem institutii eficiente si solide, care lucreaza pentru oameni. Doar asa putem ajunge in mod real la acea prosperitate si stabilitate care i-ar face si pe romanii plecati sa se intoarca candva acasa.

Pornind de la aceste principii am adus partidele la masa consultarilor pe tema reformei institutiilor politice, am discutat cu reprezentanti ai societatii civile si m-am adresat Parlamentului la inceputul acestei sesiuni. imi doresc sa avem reguli noi de finantare a partidelor si campaniilor electorale, mai riguroase si mai transparente. imi doresc reguli noi pentru partidele politice, care sa incurajeze participarea, sa aduca politica mai aproape de cetatean. Dar, mai ales, imi doresc o lege care sa asigure dreptul de vot al cetatenilor din diaspora. Garantarea conditiilor si gasirea unei solutii pentru ca toti romanii din diaspora sa isi poata exercita dreptul constitutional la vot este o chestiune de principiu. Aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare si voi urmari cu mare atentie mersul lucrurilor in Parlament.

In incheiere, va incurajez sa continuati cu aceeasi determinare lucrurile bune pe care le faceti pentru comunitatea in care traiti si pentru Romania! si va doresc in acest sens mult succes!