KOVESI despre DEMISIE, controlul INSPECTIEI JUDICIARE la DNA, modificarile LEGILOR JUSTITIEI si dosarul BLACK CUBE

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri, referitor la propunerile de modificare in ceea ce priveste accesul in magistratura, ca, daca la 23 de ani poti fi membru in Camera Deputatilor si sa contribui la modul in care se legifereaza, nu stie de ce un magistrat trebuie sa astepte implinirea varstei de 30 de ani pentru a aplica legile, informeaza Agerpres.

“Nu stim pe ce criterii s-a ales aceasta limita de varsta de 30 de ani. Probabil ca exista o explicatie pe care noi nu o stim si imi e foarte greu sa comentez fara a vedea argumentele care sunt in favoarea acestei modificari. Dar fac trimitere la Constitutie care prevede ca la 23 de ani poti sa fii membru in Camera Deputatilor in Parlamentul Romaniei si sa contribui la modul in care se legifereaza. Deci la 23 de ani esti pregatit sa faci legi. Nu stiu daca trebuie sa astepti sa implinesti 30 de ani ca sa poti sa aplici o lege”, a comentat Kovesi, intr-un interviu acordat Agerpres.

In legatura cu temerile procurorilor anticoruptie privind proiectul de modificare a legilor Justitiei, sefa DNA sustine ca exista ingrijorari atunci cand statutul de independenta a magistratului este pus in pericol. “In momentul in care statutul de independenta a magistratului este pus in discutie, este pus in pericol prin crearea unui proiect, cu siguranta, toti cei din sistemul judiciar sunt ingrijorati. Faptul ca Inspectia Judiciara este trecuta in subordinea unui ministru, care poate sa fie tehnocrat sau care poate sa fie om politic, avem foarte multe situatii si exemple in care ministrul Justitiei a fost un om politic, in acele cazuri IJ potential ar fi subordonata unui om politic, ceea ce ar putea sa interfereze, sa imixtioneze in activitatea pe care noi o desfasuram”, a explicat ea.

In ceea ce priveste o posibila “lupta” intre judecatori si procurori, Kovesi a spus ca se incearca acreditarea acestei idei. “Nu resimt niciun fel de conflict sau lupta intre procurori si judecatori. (…) Oricine poate sa formuleze un punct de vedere pe un proiect pus in dezbatere publica. Sigur ca pot fi opinii diferite, argumente diferite, dar acest lucru nu inseamna ca este un conflict. Chiar si in interiorul DNA sau chiar si in interiorul structurilor de procuratura au fost unele argumente pro sau unele argumente contra anumitor modificari sau contra anumitor propuneri. Faptul ca pe o potentiala modificare exista argumente intr-un fel sau argumente in sens contrar nu inseamna ca exista un conflict. Deci eu nu percep ca este un conflict intre procurori si judecatori in acest moment, dar sigur ca se incearca acreditarea acestei idei, se incearca crearea in spatiul public a unui conflict artificial, dar care, in realitate, din punctul nostru de vedere, nu exista”, a mai spus sefa DNA.

KOVESI: DNA nu este in conflict cu INSPECTIA JUDICIARA

“Noi nu suntem in conflict cu Inspectia judiciara”, a afimat miercuri procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu la Europa Fm. Kovesi a explicat ca “Pe o perioada de 6 saptamani, am stat la dispozitia Inspectiei si am furnizat absolut toate datele si informatiile pe care le-au cerut”, adaugand ca plangerea sa depusa la CSM vizeaza “chestiuni de procedura si de metodologie care trebuie lamurite inainte de prezentarea raportului”. Kovesi a sublinit si ca “Eu mi-am asumat ancheta in cazul OUG 13” si considera “in continuare ca nu s-a facut nimic nelegal, procurorii au respectat legea.”

Sefa DNA a subliniat ca nu poate face mai multe comentarii decat dupa ce va fi scris raportul Inspectiei judiciare: “Oricum exista foarte multe discutii in spatiul public, noi ne dorim sa apara raportul, apoi vom face mai multe comentarii.”

Despre plangerea depusa la CSM, Laura Codruta Kovesi spune ca “Am citit zeci de astfel de rapoarte ale Inspectiei Judiciare in urma unor controale la parchete. Aici a fost ceva neobisnuit, o parte a echipei a decis sa ne prezinte concluziile verbal, o alta parte a decis sa ne prezinte in scris. Am facut o solicitare catre CSM pe chestiuni de procedura care trebuie lamurite inainte de prezentarea raportului. Este o solicitare care se refera la chestiuni de procedura si de metodologie, pentru a nu fi in situatia ca acest raport sa fie combatut pe vicii de procedura.”

“Noi ne vom continua activitatea, vom continua sa facem dosare si asteptam concluziile acestei inspectii”, a adaugat Kovesi. Intrebata daca in sedinta DNA din care au ajuns in presa inregistrari audio a rostit propozitia “”Eu mi-am asumat ancheta in cazul OUG 13”, Laura Codruta Kovesi a raspuns ca “Da, dar aceasta afirmatie nu face parte din cele pe care am spus ca nu le-am facut. Nu am vorbit de decapat institutional, de anchetat prim-ministri. In acea sedinta am spus ca noi ne-am asumat acest lucru (ancheta privind OUG 13 – n.red) si tot ceea ce am facut a fost legal. Eu consider in continuare ca nu s-a facut nimic nelegal, procurorii au respectat legea.”

Despre ancheta privind acea inregistrare, Kovesi spune ca “Este un dosar in curs. Sunt expresii pe care eu nu le-am folosit si care nu imi apartin, anumite pasaje au fost prelucrate. Acest lucru se poate dovedi foarte simplu.” Laura Codruta Kovesi a mai afirmat, in interviu, ca “In ultima perioada atacurile au crescut, modurile de hartuire a procurorilor DNA s-au diversificat, asta inseamna ca suntem pe drumul cel bun. Faptul ca se pun la bataie sume mari de bani inseamna ca suntem pe drumul cel bun. Ma refer la cazul Black Cube si la altele.”

“DEMISIE ? In niciun caz! Poate devin mama!” 

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a mai declarat, miercuri, in interviul acordat Agerpres, ca nu intentioneaza sa demisioneze din functie. Intrebata daca in viitor se vede facand altceva decat activitatea de la DNA, ea a raspuns ca ar putea sa devina mama. 

“Nu (demisionez – n.red.). In niciun caz. O sa ne continuam treaba. Impreuna cu echipa cu care sunt o sa ne continuam treaba la fel ca si pana acum”, spune sefa DNA. 

Intrebata daca se vede facand altceva decat DNA, daca ramane in sistem sau isi doreste sa evolueze din punct de vedere al carierei in alt domeniu, Kovesi a raspuns: “As putea sa devin mama, nu?”

Intrebata si care a fost cel mai greu moment la conducerea DNA, Laura Codruta Kovesi a promis ca va dezvalui acest lucru la finalul mandatului.

Sursa foto: realitatea