Kovesi, despre dosarul achizitiilor IT: S-a inceput URMARIREA PENALA IN REM

Kovesi, despre acuzatiile Elenei Udrea: Nu e prima oara cand suspectii fac afirmatii denigratoare la adresa mea

Dosarul ACHIZITIILOR IT se afla in stadiul investigatiilor prealabile, fiind inceputa URMARIREA IN REM (pentru fapte), a declarat marti procurorul-sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI.

“Este in stadiul investigatiilor prealabile, daca pot sa spun asa. Este inceputa URMARIREA PENALA IN REM, adica pentru fapte. Se fac audieri. Aproape zilnic sunt audieri in acest dosar. In masura in care procurorii vor aprecia ca este necesar sa inceapa URMARIREA PENALA fata de anumite persoane, cu siguranta va vom informa”, a declarat KOVESI, la Palatul Parlamentului.

Citeste si: LAURA CODRUTA KOVESI: CORUPTIA POATE PUNE IN PERICOL SECURITATEA STATULUI

Potrivit acesteia, aplicarea deciziei privitoare la declararea legii privind retinerea datelor ca fiind neconstitutionala poate avea consecinte la nivelul tuturor faptelor penale comise anterior intrarii in vigoare.

“Deci, ca atare, da, pot sa spun ca in acest moment va afecta (declararea neconstitutionalitatii legii privind retentia datelor — n.r.) si anchetele care sunt in curs din punct de vedere al obtinerii unor date. Datele care au fost obtinute pana in prezent in baza acestor legi sigur ca pot fi utile si vor fi folosite in dosare penale.

Problema se pune pentru informatiile de care procurorii vor avea nevoie in luarea acestor anchete pentru viitor. Daca, spre exemplu, peste o saptamana, un procuror constata ca are nevoie de informatii din urma cu trei luni, sigur ca va avea o problema in ancheta.

Citeste si: SEFA SIVECO, IRINA SOCOL, RETINUTA IN DOSARUL DE EVAZIUNE FISCALA

Dar, ceea ce a obtinut pana in prezent fiecare procuror in anchetele pe care le deruleaza va folosi in continuare in baza legii care a fost declarata neconstitutionala. Decizia are efect doar pentru viitor si va afecta doar ceea ce se intampla de acum incolo in acest investigatii”, a explicat procurorul-sef al DNA.