Koveși dezlănțuită la Euronews! Femeia care face curat într-unul dintre cele mai corupte state din UE

Procurorul-șef DNA a explicat, pentru Euronews, situația din România, unde se încearcă stoparea luptei anticorupție. Dar și controlarea Justiției prin modificarea legilor în Parlament.

“Laura Codruța Kovesi, femeia care face curățenie în unul dintre cele mai corupte state din UE, îi critică dur pe cei care încearcă să pună bețe în roatele luptei anticorupție”, își începe Chris Harris articolul din Euronews, unde prezintă discuția să cu șefa DNA.

Jurnalistul arată că modificările Legilor Justiției au dus la proteste masive de stradă. În plus au fost criticate dur de magistrați și de președintele Klaus Iohannis.

“Daca vor fi adoptate, modificările vor avea un impact negativ grav asupra independenței Justiției. Asta va însemna că activitatea procurorilor va fi subjugată controlului politic și lupta anticorupție va fi serios obstrucționată”, explică Kovesi.

“In opinia mea, independența Justiției nu este un privilegiu pentru magistrați, este unul dintre principiile fundamentale ale unei societăți democratice. Doar un sistem independent de justiție poate asigura procese corecte și echitabile pentru toată lumea”, a mai spus șefa DNA.

Euronews menționează și bilanțul DNA: din 2013, 68 de oficiali au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, printre care un premier, doi vicepremieri, 11 miniștri și 39 de parlamentari.

Kovesi a precizat că aproape jumătate dintre aceștia au și fost condamnați. Și că rezultatele nu ar fi fost posibile fără un sistem judiciar independent.

“S-a mobilizat un întreg sistem format din politicieni și oameni de afaceri care se simt amenințați. Aceștia vor să aibă acces în continuare la resursele publice. De aceea, întregul sistem judiciar este țintă unor atacuri incredibile. De la răspândirea de știri false la angajarea de firme specializate în intimidare și hărțuire”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Euronews precizează că au cerut un punct de vedere și de la Guvernul României, însă nu au primit niciun raspuns.

 

Sursa foto: realitatea