KOVESI: TRAGEDIA DE LA COLECTIV a dus la o constientizare mai puternica a gravitatii CORUPTIEI

TRAGEDIA produsa la CLUBUL COLECTIV a dus la o constientizare mai puternica a gravitatii fenomenului CORUPTIEI si a consecintelor dramatice pe care le poate avea, a afirmat miercuri procurorul-sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI.

“Nu stiu daca neaparat dupa cazul COLECTIV s-a schimbat ceva in mentalitatea oamenilor sau in perceptia oamenilor. (…) In schimb, acest eveniment tragic (…) a dus la o constientizare mai puternica a gravitatii fenomenului CORUPTIEI. Pentru ca, pana la urma, coruptia care este sistemica si care afecteaza foarte multe domenii in societatea romaneasca are doua consecinte mari. In primul rand, pune in pericol insusi statul de drept si democratia, iar in al doilea rand creeaza o neincredere puternica a oamenilor in institutiile publice”, a declarat Kovesi, la Digi 24.

In opinia sefei DNA, expresia “CORUPTIA UCIDE” are acoperire in realitate, deoarece fenomenul coruptiei se manifesta intr-o serie de domenii care privesc direct siguranta cetatenilor.

CITESTE SI: TRAGEDIA DE LA COLECTIV: GUVERNUL VA APROBA O OUG REFERITOARE LA DECONTAREA CHELTUIELILOR RANITILOR AFLATI IN STRAINATATE

“Am vazut acel slogan cu ‘coruptia ucide’. Pot sa spun ca in mare parte el poate fi adevarat, coruptia afecteaza foarte mult viata cetatenilor de zi cu zi. Daca vorbim de domeniul transportului, ne gandim automat la consecintele pe care le poate produce asupra sanatatii, asupra sigurantei cetatenilor care se deplaseaza pe o autostrada sau pe un pod care, poate, datorita coruptiei, nu a fost construit asa cum trebuie. Daca ne referim la domeniul sanatatii, din nou avem foarte multe dosare cu achizitii publice. (…) Daca ne referim la educatie, din nou avem aceleasi probleme. Iata ca, desi domenii diferite, coruptia, daca se manifesta in mod sistemic, poate produce consecinte destul de mari”, a explicat Kovesi.

Potrivit acesteia, din dosarele instrumentate de DNA a reiesit ca firmele care dau mita pentru obtinerea unor contracte din fonduri publice isi recupereaza banii facand evaziune fiscala sau executand lucrari de slaba calitate.

CITESTE SI: CONDUCEREA ISU BUCURESTI, SUSPENDATA DIN FUNCTIE / ISU STIA DE EVENIMENTUL DE LA COLECTIV CU O LUNA INAINTE! UPDATE

“Am constatat in dosarele pe care le investigam ca, de foarte multe ori, companiile, firmele care doresc sa obtina contracte din bani publici si care dau spaga, dau mita, de foarte multe ori comit infractiuni de evaziune fiscala pentru a produce acesti bani. De obicei, se cere un procent de 10% din valoarea contractului, acest procent trebuie dat in numerar, daca se poate chiar inainte de incheierea contractului, si atunci foarte multe firme comit alte infractiuni pentru a produce aceste sume de bani. Datorita faptului ca foarte multe firme ofera mita pentru a obtine contracte publice, acest lucru afecteaza calitatea serviciilor si afecteaza pretul serviciilor, in mod direct cetatenii fiind influentati de aceste lucruri”, a spus Laura Codruta Kovesi.

Sursa foto: aktual24