La ce RISC se expun OAMENII care NU DORM SUFICIENT (studiu)

Potrivit unui studiu, persoanele care NU DORM SUFICIENT sunt expuse de patru ori mai mult RISCULUI DE A RACI decat cele care beneficiaza de nopti de odihna.

Oamenii de stiinta si-au bazat studiul pe 164 de voluntari care au acceptat sa fie expusi unor virusuri ai racelii si carora le-au inregistrat obisnuintele de somn. Subiectii au fost supusi in prealabil unui control medical si au raspuns mai multor intrebari pentru ca oamenii de stiinta sa poata avea in vedere anumiti factori precum stresul, caracterul sau consumul de alcool si de tigari.

Obisnuintele lor de somn au fost masurate in cursul saptamanii care a precedat inceperea studiului. Oamenii de stiinta le-au administrat VIRUSUL RACELII prin intermediul unor picaturi nazale si au prelevat esantioane zilnic, timp de o saptamana, pentru a vedea daca virusul se dezvolta.

Rezultatele au aratat ca persoanele care dormisera MAI PUTIN DE SASE ORE pe noapte in saptamana precedenta prezentau de 4,2 ori MAI MULTE RISCURI DE A RACI decat cele care beneficiasera de nopti de somn de peste sapte ore. Voluntarii care dormisera mai putin de cinci ore pe noapte erau expusi chiar de 4,5 ori mai mult riscului de a se imbolnavi.

CITESTE SI: CUM ITI ESTE AFECTATA SANATATEA DACA STAI PREA MULT LA TELEFON, CALCULATOR SAU LA BIROU

”LIPSA DE SOMN a fost cel mai important factor de diferenta”, a explicat Aric Prather, de la University of California, San Francisco (UCSF), coordonatorul acestui studiu publicat in revista americana Sleep.

S-a tinut cont de varsta persoanelor, de nivelul lor de stres, de rasa, de educatie, de venituri, de faptul de a fi fumator sau nu.”Cu toti acesti parametri avuti in vedere, cantitatea de somn era CEL MAI IMPORTANT FACTOR”, a subliniat Aric Prather.

Studii precedente pusesera deja in evidenta o serie de legaturi intre lipsa de somn si unele boli cronice, moarte prematura, riscuri crescute de boala sau de accidente rutiere.
Potrivit unui sondaj de opinie din 2013, la un american din cinci se inregistra o medie de mai putin de sase ore de somn pe noapte.

Sursa foto: strengtheory