Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care introduce „taxa pe lăcomie”, însă de la un nivel minim al ROBOR de 2%

Cabinetul Dăncilă se va reuni, vineri, în ședință la Palatul Victoria, de la ora 18.30. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat ca în această ședință o să fie adoptată ordonanța de urgență care prevede măsurile fiscale, printre care se numără și „taxa pe lăcomie”

Update: Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri seara, printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG), „taxa pe lăcomie”, prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditorilor depăşeşte 2%.

Iniţial, în proiectul de act normativ, impozitarea începea de la un nivel al ROBOR de peste 1,5% pentru indicele la 3 luni şi la 6 luni.

„Taxa pe lăcomie” va fi de 0,1%, pentru un ROBOR aplicat creditelor de 2-2,5%, de 0,2% pentru 2,5-3%, de 0,3% pentru 3-3,5%, de 0,4% pentru 3,5-4%, iar pentru nivelurile de peste 4% ale ROBOR cu 0,5% va fi aplicat în plus o cotă de 0,2. Această taxă se aplică trimestrial, la nivelul valorii activelor financiare ale băncilor de la finele fiecărui an. 

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a precizat, vineri, în cadrul unor declaraţii la Guvern, după şedinţă, că această propunere, s-a bazat pe „Raportul asupra stabilităţii financiare”, ediţia din decembrie 2018 şi pe datele Băncii Centrale Europene, date „care evidenţiază un comportament inadecvat faţă de cetăţeni”, informează Mediafax. El a reamintit că randamentul capitalului pentru băncile din România este de aproape 20%, în condiţiile în care minimul impus este de 8%. În plus, acesta a motivat că, în prezent, dobânda pentru creditele ipotecare este de aproximativ 6%, iar cea pentru depozite este în medie de 1%.

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului, a spus, în cadrul declaraţiilor de presă făcute împreună cu Teodorovici, că un alt motiv al acestor decizii este acela că doar 75% din banii „românilor depozitaţi la bănci se întorc în nevoile românilor”. Acesta s-a referit la faptul că raportul credite/depozite este de aproximativ 80%.

Stire initiala

Ordonanța ar fi trebuit să fie adoptată joi, însă cel mai probabil a fost amânată pentru că avizul din partea Consiliului Economic și Social a venit foarte târziu și a fost unul negativ. “Se pare că mâine vor adopta. A mai fost nevoie, din câte am înțeles, de câteva reglaje în ceea ce privește formulările, iar în rest prevederile rămân aceleași. Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute în Guvern diseară și de dimineață prin care fondurile de pensii să funcționeze în continuare și să aibă posibilitatea oamenii să investească acei bani, iar în același timp să nu se pună problema funcționării acestui pilon de pensii”, a declarat Liviu Dragnea.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pe ordonanța de urgență care conținea măsurile fiscale anunțate de Eugen Teodorovici, inclusiv “taxa pe lăcomie”.

Guvernul a prezentat marți un proiect de ordonanță de urgență are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum și posibilitatea de a lăsa contributorii să-și retragă banii anticipat. Alte măsuri privesc introducerea “taxei pe lăcomie”, aplicată băncilor, la valoarea activelor, și calculată în funcție de nivelul ROBOR, plafonarea prețului gazelor, controlul prețurilor și pe piața de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de operațiuni cu bunuri. În contextul OUG cu măsuri fiscale, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că ordonanța de urgență pregătită de Guvern prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii să meargă la Pilonul I sau III, pentru ca o persoană să nu-și retragă banii, ci să aibă o alternativă.

Sursa foto: adevarul