La sfarsitul saptamanii se trece la ora de vara

In noaptea de sambata spre duminica va avea loc trecerea la ora de vara. Astfel, ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Trecerea la ora de vara are loc in fiecare an in ultima duminica din martie. Revenirea la ora de iarna se produce in ultima duminica din octombrie, cand ceasul este dat in urma cu o ora. Orele de vara si de iarna au fost introduse in tara noastra in 1979, dupa exemplul altor tari din Europa, care au adoptat aceasta masura pentru a reduce consumul de energie electrica.  

Schimbarea orei este reglementata si de o directiva europeana din 2001, care prevede ca modificarile orei se efectueaza in ultima duminica din martie si in ultima duminica din octombrie.

Citeste si: Incepe primavara astronomica

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, in tara noastra ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai si 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie pana in orima duminica a lui octombrie. Intre anii 1941 si 1979 nu s-a mai folosit ora de vara. Reintroducerea orei de vara s-a produs in 1979. Pana in 1996 (cu mici exceptii) ora de vara se introducea la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vara incepand cu ultima diminica din luna martie pana in ultima duminica din luna octombrie.

In prezent, 70 de tari au introdus ora de vara.

Sursa foto: alen.ro