LABORATOR de cardiologie interventionala de ULTIMA GENERATIE, inaugurat la Spitalul “Bagdasar-Arseni”

Clinica de cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” dispune de curand de un LABORATOR de cardiologie interventionala de ULTIMA GENERATIE, care a fost inaugurat oficial luni in prezenta ministrului Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU.

Astfel, dotarea cu echipament de tip angiograf de ULTIMA GENERATIE face posibila realizarea unor interventii precum angioplastii, coronarografii, implanturi de stenturi si alte proceduri de cardiologie interventionala.

Angiograful este un sistem complex ce permite vizualizarea si examinarea vaselor de sange, pentru diagnosticarea rapida a numeroase afectiuni cardiace si vasculare. Angioplastia este considerata una dintre cele mai eficiente metode de tratament a infarctului miocardic acut.

“Cardiologia interventionala reprezinta o ramura indispensabila a cardiologiei moderne iar incepand din acest an putem utiliza si la clinica noastra astfel de proceduri in diagnosticul si tratamentul afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, in cazul acestor interventii moderne, durata de recuperare este mult mai redusa, pacientul putandu-si relua activitatea dupa realizarea tratamentului. Avand in vedere ca vorbim despre un spital de urgenta, avantajele existentei acestui laborator sunt imense, contribuind major la managementul eficient si optim al urgentelor cardiovasculare vizate”, a declarat prof. univ. dr. Crina Sinescu, seful Clinicii de Cardiologie.

Citeste si: DOUA SECTII de la Spitalul Militar Central, MODERNIZATE printr-o investitie de 15 milioane de lei

Ea a explicat ca infarctul miocardic acut apare atunci cand se produce un blocaj in una dintre arterele care hranesc inima si care se numesc artere coronariene.

“Este de la sine inteles ca un astfel de blocaj poate produce daune ireversibile, putand duce la invaliditate prin insuficienta cardiaca si chiar deces. Tocmai de aceea este foarte important ca in aceste situatii sa intervenim urgent si eficient pentru inlaturarea blocajului. Acesta este rolul cardiologiei interventionale, prin angioplastie desfunda artera blocata”, a spus seful clinicii.

In laborator lucreaza doi medici cardiologi cu atestat de cardiologie, un tanar doctor care urmeaza sa devina specialist, dar si medici rezidenti care desfasoara stagiul de cardiologie invaziva in spital.

“Dorim din toata inima sa devenim unul dintre centrele de formare. Pana la sfarsitul anului 2014 lucram in program de zi, de luni pana vineri, si daca primim un telefon echipa vine de acasa. Programul este de la ora 7,30 pana spre ora 18,30”, a mai spus medicul.

Citeste si: Compartiment pentru tratamentul pacientilor cu CANCER PULMONAR, inaugurat la Institutul “Marius Nasta”

“Data fiind prevalenta bolilor cardiovasculare, este vital accesul la terapii cat mai eficiente. Drept urmare, suntem mandri ca Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” poate oferi pacientilor cu afectiuni cardiovasculare solutii de cardiologie interventionala. Este extrem de important ca un spital de urgenta sa puna la dispozitie si acest tip de diagnostic si tratament in beneficiul persoanelor care au nevoie”, a adaugat managerul spitalului, chirurgul Viorel Batca.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, acad. IOANEL SINESCU, a afirmat ca este pentru prima data cand poate sa remarca o strategie coerenta a Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste politicile de sanatate.

“Este o actiune convergenta, conjugata, care are drept scop, pe de o parte, optimizarea actului medical, pe de alta parte, ne gandim la specialistii care pun in practica aceste programe. Formam prea multi si prea buni, pleaca o parte dintre ei din tara, dar iata ca prin aceasta strategie o parte dintre absolventi nu vor mai pleca”, a sustinut academicianul.

La randul sau, presedintele CNAS, VASILE CIURCHEA, a subliniat ca isi doreste ca romanii sa nu mai apeleze la tratamente in strainatate, daca acestea pot fi facute si in Romania.

“Cu cat rezolvi urgenta mai bine, cu atat bolile cronice apar mai tarziu sau pot fi controlate mai bine, ceea ce duce la o scadere indirecta a costurilor. Cu cat rezolvam mai bine pacientii in tara, cu atat vor pleca mai putini in afara. Ne dorim ca pacientii sa plece atunci cand nu exista o rezolvare in tara. Cu certitudine un numar din cei care pleaca, si nu mic, si-ar gasi rezolvarea aici in tara, costurile fiind mai mici. Purtam discutii cu casele de asigurari din Europa tocmai pentru a fi convinsi ca acea cerere de rambursare este in concordanta cu serviciile acordate pacientului ajuns acolo”, a sustinut Ciurchea.

Sursa foto: facebook.com