Lacas de RUGACIUNE unic la Berlin: crestini, evrei si musulmani, sub acelasi acoperis

Un proiect al credinciosilor berlinezi urmareste colectarea a 43,5 milioane de euro pentru construirea unui LACAS DE RUGACIUNE UNIC in lume, in care ar urma sa-si desfasoare ceremoniile religioase crestini, evrei si musulmani.

Cladirea ar urma sa fie ridicata in Petriplatz, la Berlin, pana in 2018. Ea nu ar fi nici biserica, nici sinagoga, nici moschee, dar le-ar tine locul celor trei in acelasi timp.

Citeste si: UN MITING AL CANCELARULUI GERMAN ANGELA MERKEL, PERTURBAT DE MANIFESTANTI PRORUSI

Aceasta “CASA DE RUGACIUNE SI INVATATURA” — cum o numeste asociatia care promoveaza proiectul, in absenta unei denumiri pentru un lacas fara echivalent cunoscut — a fost imaginata de comunitatea protestanta din Berlin, la sfarsitul anilor 2000.

“In 2007, sapaturi arheologice sub Petriplatz au scos la lumina fundatiile a patru biserici”, a relatat pentru AFP Roland Stolte, unul dintre cei doi reprezentanti protestanti in consiliul de administratiei al asociatiei.

Dintre cei 3,4 milioane de locuitori ai capitalei germane, 18,7 % se declara protestanti, 8,1 % musulmani, 0,9 % evrei (si peste 60 % fara religie), potrivit unor date oficiale din 2010.

Numeroase probleme in care arhitectura se incrucisa cu teologia s-au pus pentru a inventa acest LACAS, a recunoscut arhitectul Wilfried Kuehn, al carui proiect a fost ales in 2011.

In noul edificiu, care va relua fundatiile bisericii neobaroce Sfantul Petru, distrusa in 1964 de regimul comunist al fostei Republici Democrate Germane, fiecare RELIGIE va avea un spatiu de rugaciune echivalent, la acelasi etaj, si cele trei sali se vor deschide spre o sala comuna in care credinciosii isi vor putea incrucisa pasii si schimba cateva cuvinte.

Citeste si: PAPA FRANCISC, ABBAS SI PERES S-AU RUGAT PENTRU PACE IN GRADINILE DE LA VATICAN

Pentru realizarea proiectului, trebuie 43,5 milioane de euro necesari finantarii lucrarilor.

O campanie in acest sens a fost lansata marti prin internet, donatorii putand sa cumpere una mai multe “pietre” in valoare de cate 10 euro fiecare.

Sursa foto: catholicjediacademy.com