“Laserul de la Magurele”, folosit pentru TRATAREA CANCERULUI si o viitoare MISIUNE pe MARTE

“Ground breaking” este cuvantul pe care cercetatorii din toata lumea il folosesc pentru a descrie experimentele si descoperirile care se vor face la Magurele, odata ce va fi functional cel mai puternic laser din lume si echipamentul gamma care il insoteste.

“Ground breaking” este folosit in lumea cercetarii pentru a descrie situatii aflate la limita realitatii cunoscute de oamenii de stiinta, descoperiri cu un impact major la nivelul cercetarii stiintifice. Denumit pe scurt “laserul de la Magurele”, echipamentul care urmeaza sa fie instalat din aceasta vara, este mult mai complex decat releva simpla descriere folosita pentru publicul larg.

In realitate, “Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” este format din doua componente: prima este formata din doua lasere de mare putere (doua brate a cate 10 petawati fiecare, 10 petawati insemnand 10% din puterea Soarelui), si un generator de radiatii gamma cu caracteristici performante, unice in lume, a explicat directorul proiectului, academicianul si profesorul Nicolae Zamfir. Cele doua componente sunt de o mare complexitate, iar pentru montarea lor, care se aseamana cu asamblarea unei statii spatiale, spune profesorul Zamfir, a fost necesara construirea unui complex intreg de cercetare pe platforma de la Magurele. Asamblarea echipamentelor se va finaliza in 2018, iar dupa aceea vor incepe experimentele.

Cercetatorii isi propun sa gaseasca solutii si raspunsuri pentru o serie de probleme pe care inca nu le stim sau nu le putem inca rezolva. Spre exemplu, o aplicatie care ar putea rezulta din experimentele facute la Magurele este o metoda revolutionara pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical. Alte aplicatii ar fi simularea radiatiei cosmice pentru a vedea cum se comporta materialele din care sunt facute statiile spatiale sau navetele spatiale pentru o calatorie de lunga durata cum ar fi o viitoare misiune spre Marte. De asemenea, cercetatorii isi propun sa gaseasca raspunsuri la probleme de fizica teoretica, cum ar fi distributia elementelor in Univers. Nu in ultimul rand, la ELI-NP s-ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metoda care ar putea putea inlocui pe viitor tehnologia folosita acum la CERN, adica marile acceleratoare de particule care au niste costuri de constructie si operare astronomice.

Sursa foto: realitatea