LASZLO BORBELY SCAPA din nou de URMARIREA PENALA. UPDATE

Plenul Camerei Deputatilor va dezbate si va vota, miercuri, raportul Comisiei juridice pe cererea DNA cu privire la incuviintarea inceperii URMARIRII PENALE a deputatului UDMR LASZLO BORBELY, acuzat de trei infractiuni de TRAFIC de INFLUENTA.

UPDATE 18.12: Deputatii au votat impotriva cererii DNA referitoare la incuviintarea URMARIRII PENALE a deputatului LASZLO BORBELY. Decizia a fost luata cu 125 voturi “pentru” si 154 voturi ‘impotriva”. Votul a fost secret, cu bile.

UPDATE 17.42: Deputatii au inceput votul in privinta cererii DNA referitoare la incuviintarea inceperii URMARIRII PENALE a lui LASZLO BORBELY.

UPDATE 17.02: LASZLO BORBELY isi sustine pledoaria in fata COLEGILOR din Camera Deputatilor  inainte de inceperea votului privind incuviintarea cererii Directiei Nationale Anticoruptie pe numele sau.

LASZLO BORBLEY a afirmat ca activitatea procurorilor este “un abuz” si ca cererea DNA se bazeaza pe un autodenunt neverificat.

“Sunt un veteran al Parlamentului, de 21 de ani sunt parlamentar. Am tinut multe discursuri de la acest microfon, azi o sa am un discurs mai atipic. Stiu ca e tarziu, aveti putintica rabdare, sper ca va voi trezi interesul. Nu ne-a deranjat in timpul comunismului atat de mult ca primeam mancarea pe tichete, ci lipsa de libertate. Si ne-am castigat portia de libertate in 89 (…) Era un slogan (…) nu va fie frica, eu cred ca si azi aceste deziderate sunt valabile. De aceea suntem trimisi in Parlament, sa ne spunem deschis parerile, punctele de vedere, nimeni nu ne poate lua acest drept. Fiecare institutie poate sa greseasca, e formata din oameni, si fiecare insitutie are responsabilitate. Referitor la imunitate, in 25 de tari e o imunitate mai puternica pentru parlamentari decat in Romania. Dar exista o prevedere in Constitutia in care se poate opri un abuz al institutiilor”, a spus LASZLO BORBELY.

“In 2012, cand s-a propus urmarirea penala fata de mine, mi-am dat imediat demisia din Guvern. Acesta a fost un gest politic (…) Din analiza dosarului, Camera Deputatilor a apreciat ca nu sunt intrunite actele constituitive ale inceperii urmaririi penale si n-a incuviintat cererea. In ianuarie 2014, am primit oficial comunicarea neinceperii urmaririi penale. De un an si jumate nu au aparut elemente noi in dosar. In ianuarie 2015, am aflat din presa ca se redeschide acest dosar, iar cererea a fost judecata in lipsa mea in ICCJ”, a mai spus deputtul UDMR.

Acesta a mai aratat ca Avocatul Poporului, in urma sesizarii sale, a inaintat la CCR o adresa prin care considera necunostitutionala prevederea care spune ca in camera preliminara la ICCJ se discuta fara prezenta celor vizati in proces.

“Nu exista decat un autodenunt care ar fi dat 50.000 de euro unei persoane necunoscute la o benzinarie care, conform declaratiei, trebuia sa ajunga  la mine pentru a facilita niste contracte. Acest autodenunt a fost facut la mai bine de trei ani de la presupusul eveniment. Nu are nicio legatura cu dosarul din 2012. Autodenuntul a fost depus in 29 decembrie 2014, iar in 5 ianuarie 2015, DNA Oradea, fara o minima verificare a denuntului, a trimis la ICCJ ordonanta de cerere a inceperii urmaririi penale. Nu exista nicio dovada ca s-ar fi facut vreo cercetare preliminara elementara pentru a avea unele indicii de intentie a unor infractiuni. E un abuz clar al unor procurori. Cred ca trebuie sa luam in considerare ce prevede Constitutia pentru a nu se face asemenea abuzuri”, a adaugat liderul UDMR.

Acesta a facut trimitere la declaratia sefei DNA conform careia nu se fac dosare bazate pe denunturi neverificate, afirmand ca “abuzul este evident in aceasta situatie”.

Procurorul sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a transmis procurorului general referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a URMARIRII PENALE fata de LASZLO BORBELY, in legatura cu savarsirea a trei infractiuni de TRAFIC de INFLUENTA.

LASZLO BORBELY este acuzat ca, in anul 2011, ar fi primit foloase necuvenite in valoare de peste 192.000 de lei, dar si o suma de 50.000 de euro, pentru a interveni in favoarea celor de la care a primit foloasele si banii. Procurorii au cerut ridicarea imunitatii lui LASZLO BORBELY. DNA a anuntat ca pe 11 septembrie 2012 plenul Camerei Deputatilor a respins cererea procurorilor de incuviintare a URMARIRII PENALE si ca fata de fostul ministru s-a dispus solutia de netrimitere in judecata.

Apoi au aparut noi elemente ce au conturat suspiciunea savarsirii unei alte infractiuni de trafic de influenta de catre deputatul UDMR, in perioada exercitarii functiei de ministru Mediului. In consecinta, procurorii DNA Oradea au dispus, pe 5 ianuarie, revocarea solutiei de neincepere a URMARIRII PENALE, iar ICCJ a confirmat redeschiderea urmaririi penale, dupa cum cum a mai anuntat DNA. 

Sursa foto: jurnalul.ro