LASZLO BORBELY: Sper ca PROIECTUL de lege privind AUTONOMIA va fi gata in august

Liderul UDMR LASZLO BORBELY a declarat miercuri ca spera ca PROIECTUL de lege privind AUTONOMIA sa fie gata pana la sfarsitul lunii august, precizand ca Uniunea vrea sa cunoasca “si punctul de vedere al majoritatii” si ca, daca va fi nevoie, va fi modificata Constitutia.

“Eu sper pana la sfarsitul lunii august, pentru ca suntem intr-un stadiu final. Ar trebui sa avem o discutie si in cadrul UDMR-ului si vom avea in prima faza o disputa publica. Deci vrem sa cunoastem si punctul de vedere al majoritatii, nu numai al politicienilor, ci si al societatii. Suntem siguri ca nu va fi un drum scurt pana cand vom lamuri si majoritatea ca noi nu suntem cei care dorim ceva impotriva altora, ci dimpotriva (…). Daca o comunitate de peste un milion de oameni vrea ceva, trebuie sa asculti acea comunitate si sa discuti cu ea civilizat, bazat pe argumente”, a spus Borbely.

Citeste si: KELEMEN HUNOR: Proiectul privind AUTONOMIA va fi lansat in DEZBATERE PUBLICA in aceasta luna

“Asa cum in Tirolul de Sud, in alte parti ale Europei sunt diferite feluri de AUTONOMIE, noi consideram ca o comunitate puternica, minoritatea maghiara are dreptul la unele feluri de AUTONOMIE. Nu-i o noutate, din ’93 exista in programul nostru, acum am ajuns in faza in care sa formulam acest deziderat sub forma unui proiect de lege”, a mai declarat Borbely.

Vicepresedintele politic al UDMR a mai spus ca daca va fi nevoie de modificarea Constitutiei, acest lucru se va face.

Citeste si: Corlatean, despre proiectul de autonomie: Rezultatul unor idei extremiste, care nu au ce cauta intr-o societate democratica

“Nu cred ca e o problema sa ai formulat un asemenea PROIECT. Nu e nici neconstitutional, nici impotriva altora sa ai unele propuneri. Evident, daca e nevoie sa se modifice Constitutia, cu 66 la suta in Parlament se va modifica. Deci e o disputa mai lunga. In orice caz, este o zona locuita in majoritate de maghiari. Numai un exemplu va dau si nu mi-a raspuns nimeni din partea majoritatii romanesti: de ce nu se poate sa avem de exemplu o limba regionala maghiara in Romania, atunci cand si Romania si Ungaria s-au prins de mana cand Rada din Ucraina a respins acea lege in vigoare in Ucraina, legea limbilor regionale, de care au profitat si minoritatea maghiara si minoritatea romana din Ucraina. Pai, atunci noi de ce nu putem discuta cand avem o comunitate mare maghiara in Romania sa avem in unele zone ale tarii, unde traiesc in majoritate maghiari, o limba regionala recunoscuta?”, a mai declarat liderul UDMR.

Sursa foto: cotidianul.ro