LASZLO BORBELY: UDMR a decis BINE in acest moment pentru ca noi privim INAINTE

Vicepresedintele politic al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), BORBELY LASZLO, a declarat sambata, la Targu Mures, ca decizia Uniunii de a iesi de la guvernare este una importanta, nu a fost usoara, insa a fost o decizie BUNA.

“UDMR ia o decizie importanta. (…) Nu a fost o decizie usoara pentru ca a trebuit sa analizam ce am facut in aceste luni, care sunt motivele acestei decizii si vreau sa va spun ca, din punctul meu de vedere, UDMR a decis BINE in acest moment pentru ca noi privim INAINTE, catre 2016, catre comunitatea maghiara si aceasta ne-a dat un semnal destul de clar, pentru ca a fost un vot de protest in 16 noiembrie (la alegerile prezidentiale — n.r.). Cred ca trebuie sa ne redefinim unele prioritati, unele posibilitati de a incerca sa lamurim majoritatea romaneasca — pentru ca noi nu suntem partid politic — ca nu ar trebui sa depinda de deciziile unui guvern sau Parlament de faptul ca organizatia noastra este la guvernare sau nu”, a sustinut LASZLO BORBELY, citat de Agerpres.

Citeste si: KELEMEN HUNOR: Maghiarii trebuie sa-si recupereze PAMANTUL NATAL

El a spus ca UDMR si-a asumat si raspunderea guvernarii, dar ca in urmatoarea perioada va gasi modalitatea de a colabora cu toti cei “care doresc sa gandeasca la fel”, nu numai in ce priveste problemele comunitatii maghiare, ci si cele generale ale Romaniei.

“Eu cred ca putem gasi parteneri de dialog, atat in ceea ce priveste problemele noastre, inclusiv in chestiunea autonomiei, inclusiv in folosirea simbolurilor nationale, pentru ca numai asa, prin dialog, putem merge mai departe. In momentul de fata noi consideram ca putem sa avem o problema foarte clara in ceea ce priveste statutul UDMR — care va fi unul de opozitie, dar in care nu taiem acele parghii, dialog si in care putem discuta mai departe si cu opozitia, si cu coalitia guvernamentala in acele chestiuni care ne intereseaza”, a sustinut acesta.

Citeste si: OFICIAL UDMR A PARASIT Guvernul Ponta 3. CRU a aprobat iesirea de la GUVERNARE

Printre prioritatile UDMR enumerate de BORBELY LASZLO se regaseste deschiderea cailor de comunicare spre comunitatea maghiara, “sa ne facem intelesi cat de importanta e reprezentanta parlamentara a UDMR, pentru ca in 2016 trebuie sa intram in Parlament”, discutiile pe marginea Bugetului pe 2015 si cele legate de Autostrada Transilvania.

“Sunt multe prioritati, trebuie sa discutam despre Carta Limbilor Regionale si Minoritare pentru ca Romania trebuia sa depuna raportul acum un an, am discutat si in cadrul Guvernului, noi avem un raport pe care va trebui sa il discutam si sa prezentam situatia reala a utilizarii limbii materne in Romania. Sunt foarte multe teme”, a subliniat BORBELY LASZLO.

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) a aprobat, sambata, cu mare majoritate de voturi, propunerea ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) sa iasa de la guvernare, inregistrandu-se trei voturi impotriva si sapte abtineri. Propunerea pentru iesirea de la guvernare a fost facuta pe 27 noiembrie, la Cluj, de Consiliul Permanent al UDMR.