LASZLO TOKES a ramas fara Ordinul Steaua Romaniei

LASZLO TOKES a ramas fara Ordinul Steaua Romaniei

Eurodeputatul Laszlo Tokes a ramas fara ordinul Steaua Romaniei. Decizia a fost luata vineri de judecatorii de la Curtea de Apel, dupa un proces care a avut doua termene.

Decizia nu este definitiva, ea putand fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

In motivarea publicata de Consiliul de Onoare privind retragerea distinctiei Steaua Romaniei europarlamentarului Laszlo Toke se arata ca acesta a savarsit, prin declaratiile sale repetate, faptele dezonorante care aduc grave prejudicii morale cavalerilor acestui Ordin.

Citeste si: Tokes, replica pentru Ponta: Nu stie unde sunt Transilvania si Tinutul Secuiesc

“Prin declaratiile, initiativele politice, atitudinile revizioniste si instigarile la ura interetnica, domnul europarlamentar roman incalca in mod grosolan aceste principii, cerand — in dispretul Tratatelor constitutive ale Uniunii Europene si al obligatiilor sale de a le respecta, proteja si promova — constituirea unei ‘regiuni’ in care cetatenii romani de etnie romana (sau de alta etnie decat cea maghiara) sa fie supusi, simultan, si vointei politice si juridice a unui alt stat ‘protector’ (dobandind, astfel mai multe obligatii), in timp ce cei apartinand etniei maghiare ar dobandi doar o serie de drepturi in plus/privilegii. Astfel de manifestari — care definesc o atitudine politica discriminatorie si contrara spiritului Unional — nu doar ca reprezinta fapte care il dezonoreaza pe purtatorul insemnelor si creeaza prejudicii morale celorlalti membri ai Ordinului, dar sfideaza si calitatea sa de europarlamentar roman, situatie pe care o sesizam si Parlamentului European”, se arata in motivare, potrivit Agerpres.

.

Citeste si: Neobrazarea unor membri ai UDMR pare a nu avea limite

Europarlamentarul Laszlo Tokes a catalogat, in sedinta in care se discuta retragerea ordinului “Steaua Romaniei”, Consiliul de Onoare pentru Ordinul National “Steaua Romaniei” drept o “comisie pesedista” si a insistat ca la sedinta sa participe avocatul sau, in dezacord cu actele normative care reglementeaza activitatea consiliilor de onoare, potrivit motivarii.

Consiliul de Onoare al Ordinului National “Steaua Romaniei” a decis pe 20 noiembrie 2013, cu cinci voturi pentru si o abtinere, retragerea distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.