Laszlo Tokes, despre motivarea deciziei de retragere a distinctiei: Un document de acuzare impotriva maghiarimii din Transilvania

LASZLO TOKES a ramas fara Ordinul Steaua Romaniei

Laszlo Tokes a afirmat, marti, intr-o conferinta de presa in care si-a argumentat decizia de a ataca in instanta hotararea Consiliului Ordinului “Steaua Romaniei” de retragere a distinctiei, ca motivarea este un “document de acuzare” impotriva maghiarimii, intocmit parca la comanda lui Ceausescu.

“Pe 30 decembrie am primit motivarea de 17 pagini a Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua Romaniei», un adevarat document de acuzare nu numai impotriva mea, dar si a maghiarimii din Transilvania. Uneori am impresia ca la comanda fostului dictator Nicolae Ceausescu s-a intocmit acest document de acuzare impotriva mea si a populatiei maghiare din Transilvania”, a declarat europarlamentarul Laszlo Tokes, citat de corespondentul Mediafax.

El a sustinut ca in motivarea de retragere a distinctiei sale se regasesc expresii si notiuni cu caracter negativ, declaratii si actiuni antiromanesti de indemn la ura interetnica, lipsa de respect fata de statul roman, atitudini iredentiste, fasciste si hortiste, spunand ca “este clar ca dupa 24-25 de ani continua hungarofobia de altadata care a caracterizat national-comunismul romanesc”.

“Cand am citit documentul am avut senzatia ca sunt in timpul interogatoriului unui ofiter de Securitate sau ca citesc dosarul meu de Securitate care numara vreo 20.000 de pagini si care contine aceiasi termeni si expresii care au caracterizat vocabularul si gandirea vremurilor ceausiste”, a spus Tokes.

Europarlamentarul a afirmat ca este “fara echivoc” ca “aceste atacuri vin din partea acelor forte si foruri ca din partea celor cu 24 de ani in urma”, astfel incat se intreaba “daca oare a fost desfiintata Securitatea ori daca inca nu cumva mai exista acea directie a Securitatii numita Iredentistii maghiari, care a dirijat toate actiunile Securitatii si a fost preocupata cu maghiarii in general”, deoarece “aceleasi forte dirijeaza actiunile impotriva maghiarilor”.

“Putem vorbi de o politica de stat antimaghiara si cazul meu este reprezentativ pentru politica romaneasca antimaghiara”, a adaugat Tokes.

El a afirmat ca, dupa ce a studiat motivarea Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua Romaniei”, a decis sa atace decizia in justitie, depunand in acest sens o actiune la Curtea de Apel Bucuresti, prin care cere anularea ei.

“Dupa ce am studiat motivarea, la inceputul acestui an, am dat in judecata Consiliul, la sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, si sper ca vom reusi sa atingem adevarul privind acuzatiile dure si grave aduse la adresa mea si impotriva comunitatii maghiare”, a spus el.

Tokes a explicat ca actiunea sa are o tripla motivatie.

El a invocat “modul de alegere a Consiliului de Onoare, pentru ca cei 127 sau 117 membri ai Ordinului care au participat la Adunarea Generala care a ales Consiliul de Onoare au fost doar 17 la suta din toti membrii Ordinului”.

De asemenea, Tokes a invocat “incompatibilitatea unor membri ai Consiliului, pentru ca intre membrii Consiliului sunt una sau doua persoane care totodata au fost reclamanti” impotriva sa, precum si “incalcarea legii avocaturii”, prin “privarea” sa de dreptul de a fi reprezentat de un avocat in fata Consiliului.

Tokes le-a inmanat jurnalistilor si motivarea deciziei prin care in 20 noiembrie 2013 Consiliul de Onoare al Ordinului “Steaua Romaniei” propunea presedintelui Romaniei ca eurodeputatului sa ii fie retrasa aceasta distinctie. in motivarea deciziei se arata ca principalul motiv este o declaratie facuta in 27 iulie 2013 de acesta, la scoala de Vara de la Balvanyos, pentru ca Guvernul Ungariei sa garanteze un protectorat asupra maghiarimii din Transilvania.

“Intr-un astfel de context (…), cetateanul roman Tokes Laszlo (Cavaler al Ordinului «Steaua Romaniei» si europarlamentar reprezentand Romania) a solicitat expres sefului guvernului ungar sa actioneze in asa fel incat Ungaria sa ofere protectie Transilvaniei”, se arata in motivare, care continua aratand ca “o asemenea solicitare si un astfel de indemn nu pot sa nu intre in contradictie cu valorile si interesele poporului roman, ale democratiei si statului de drept, cu prevederile Constitutiei si ale legilor statului roman, obligatorii pentru toti cetatenii Romaniei”.

De asemenea, in motivare se arata ca Tokes a refuzat sa se prezinte serios, pentru “a discuta cu membrii Consiliului de Onoare”, iar in timp ce acesta dezbatea cererea de a analiza cazul sau “domnul Tokes isi continua campania de jignire si denigrare a membrilor Consiliului”.

In acelasi timp, motivarea reda alte cateva declaratii facute de-a lungul timpului de catre Tokes in favoarea autonomiei maghiarimii din Romania, dar si pentru a critica efectele Tratatului de la Trianon: “Domnul Tokes a savarsit, prin declaratiile sale repetate, prin atitudinile, indemnurile si instigarile sale, prin initiativele si actiunile sale periculoase, faptele dezonorante care aduc grave prejudicii morale cavalerilor Ordinului National «Steaua Romaniei»”.

In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

In 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara “Balvanyos”, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca “un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere “protectorat” Transilvaniei, “asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca “nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat”. Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman “extremistilor maghiari” din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National “Steaua Romaniei”.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate lui Tokes, Ordinul National “Steaua Romaniei”.

In noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua Romaniei” au decis sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului.

Ulterior, presedintele Traian Basescu declara ca asteapta raportul Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua Romaniei” inainte de a decide retragerea sau nu a distinctiei acordate lui Tokes, mentionand ca nu doreste repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Intrebat daca ii va retrage Ordinul “Steaua Romaniei” europarlamentarului Laszlo Tokes, asa cum recomanda Consiliul, Basescu raspundea ca doreste sa vada motivarea si ca procesul nu este unul simplu.

“Trebuie sa faca un raport argumentat. Eu nu spun ca ceea ce a facut Laszlo Tokes este un lucru care sa ne placa, este admisibil. Nu spun ca este, dar am o experienta. Vezi cazul Vadim Tudor. Va aduceti aminte cand am vrut sa-i retrag Ordinul “Steaua Romaniei” lui Vadim Tudor? S-a emis hotararea membrilor Ordinului, s-a facut o argumentatie pentru asta, un raport. (…) Dupa care Vadim Tudor a atacat in instanta acel document cu argumentele pentru ridicarea decoratiei si Administratia Prezidentiala a pierdut. Eu emisesem decretul in baza acelui raport al Consiliului. in instanta a fost anulata aplicarea decretului. Nu o sa repet asta fara sa fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat in instanta in 9 ani de mandat”, spunea Basescu.

in 15 decembrie, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timisoara medalia “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara.

Luni, Kincses Elod, avocatul lui Tokes, declara ca a atacat in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua Romaniei” de retragere a distinctiei care i-a fost acordata acestuia in 2009. El spunea ca actiunea deschisa in numele lui Tokes a fost expediata prin posta in 3 ianuarie, fiind adresata Curtii de Apel Bucuresti, sectia de contencios administrativ.

In actiune, al carei text a fost facut public de catre avocat, Tokes cere instantei sa dispuna “anularea hotararii adoptate in sedinta din 20 noiembrie 2013 (comunicata la 30 decembrie 2013), ca lovita de nulitate absoluta si nefondata” si judecarea cauzei si in lipsa lui.

“Am atacat hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului «Steaua Romaniei» ca nelegala si nefondata. Nelegala, pentru ca s-a luat cu incalcarea dreptului constitutional la aparare si a dispozitiilor procedurale referitoare la incompatibilitate, adica a fost luata de un Consiliu din care au facut parte doua doamne cavaler, Firea si Andronescu, care nu s-au purtat insa deloc cavalereste, pentru ca ele au si semnat sesizarea. Nefondata, pentru ca hotararea e redactata in stilul brosurist al activistilor de partid, are o lungime iesita din comun si contine o serie de acuzatii foarte grave la adresa lui Tokes, precum «horthyisto-fascist», «revansard» si alte perle”, spunea Kincses.

El adauga ca hotararea luata de Consiliul de Onoare al Ordinului “Steaua Romaniei” nu a tinut cont de faptul ca expresia folosita de Tokes, de “putere garanta”, care este “o institutie juridica” creata de Italia si Austria, “a dus la crearea unei autonomii foarte reusite in Tirolul de Sud”.