LASZLO TOKES ii acuza pe LIDERII UDMR de TRADARE

Europarlamentarul Laszlo Tokes este de parere ca acordarea unui statut autonom pentru zonele locuite de secui ar face Romania mai stabila si a adaugat ca maghiarii ardeleni nu doresc secesiunea, ci sunt loiali Romaniei.

Laszlo Tokes repune in discutie cererile de autonomie pentru Tinutul Secuiesc. La doar o zi dupa ce a organizat la Targu-Mures un mars la care au participat cateva mii de persoane care au militat pentru autonomia Tinutului Secuiesc, europarlamentarul a organizat o conferinta de presa la Cluj in care a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa initieze un dialog pe tema autonomiei. El este de parere ca acordarea unui statut autonom regiunii locuite de secui ar face Romania mai stabila, noteaza Romania Libera.

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, ii acuza pe liderii UDMR ca ar fi renuntat la obiectivul autonomiei pentru maghiarii ardeleni. Laszlo Tokes crede ca motivul pentru care liderii UDMR nu sunt mai insistenti in legatura cu obtinerea autonomiei este reprezentat de privilegiile politice pe care le-au primit unii dintre reprezentantii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.

”La Pactul de la Neptun s-au inteles. S-a acceptat un pact secret si de atunci au fost parti in mai multe pacte secrete, prin care renunta, de fapt, la reprezentarea autonomiei si in schimb pot dobandi scaune in Parlament sau in Guvernul Romaniei”, a spus Laszlo Tokes.

Declaratiile lui Laszlo Tokes au fost facute in cadrul unei conferinte de presa la care au mai participat lideri ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, ai Consiliului National Secuiesc, dar si ai Aliantei Libere Europene din Parlamentul European, reprezentata de directorul Aliantei, Gunther Dauwen. La conferinta au mai participat si Wouter Patho, reprezentant al Noii Aliante Flamande, partid de guvernamant in Belgia, precum si Aitor Esteban, presedintele grupurilor parlamentare ale Partidului National Basc din Parlamentul Spaniei.

Presedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, fostul deputat Zsolt Szilagyi, a declarat ca, in Romania, nu autonomia este o problema, ci coruptia. El a mai afirmat ca in ultimii 27 de ani, autoritatile de la Bucuresti au construit peste 2.000 de biserici ortodoxe in Transilvania si nu au investit nici in spitale, nici in autostrazi.

”Autonomia si autodeterminarea sunt normale si nu reprezinta un pericol pentru nimeni”, a spus Gunther Dauwen, directorul Aliantei Libere Europene. Acest grup politic din Parlamentul European cuprinde partide minoritare, regionaliste, federaliste sau secesioniste. In total, din acest grup fac parte 46 de formatiuni politice, printre care se numara Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania. 14 dintre partidele membre ale Aliantei Libere Europene fac parte din diferite coalitii de guvernamant din tarile lor.

Toti acesti politicieni au luat parte ieri la marsul secuilor din Targu-Mures, care s-a finalizat cu depunerea unei petitii la Prefectura Mures, prin care semnatarii solicita autonomie pentru Tinutul Secuiesc.

Sursa foto: maszol.ro