LASZLO TOKES, scrisoare catre IOHANNIS: Cei condamnati pentru coruptie au fost supusi aceluiasi procedeu?

Europarlamentarul LASZLO TOKES a trimis o scrisoare deschisa presedintelui in care afirma ca prin retragerea Ordinului Steaua Romaniei este “pedepsit” pentru libertatea de exprimare si se intreaba daca cei care au fost condamnati pentru coruptie si au decoratii au fost supusi aceluiasi tratament.

“Am aflat din presa cu tristete si dezamagire ca ati decis retragerea ordinului Steaua Romaniei, distinctie ce mi-a fost acordata de catre presedinteleTraian Basescu. Multi am fost si multi suntem care am crezut ca dupa Revolutia de la Timisoara libertatile fundamentale si drepturile omului vor fi pe deplin respectate in Romania. Si iata, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat inainte de decembrie ’89 – pentru libertatea de exprimare”, spune TOKES, in scrisoarea adresata vineri presedintelui KLAUS IOHANNIS.

Europarlamentarul mai spune in scrisoare ca si-a folosit dreptul fundamental garantat de Constitutie de a se exprima liber, iar criticarea unor articole ale Legii fundamentale intr-un stat de drept nu inseamna nerespectarea acesteia.

“In primul rand, critica unor articole ale Constitutiei intr-un stat de drept nu inseamna nerespectarea ei, ci este pur si simplu uzul unui drept fundamental din constitutie, si anume, a libertatii de exprimare. Dar se iveste de la sine intrebarea: toti cei care au fost condamnati pentru coruptie si au vreo distinctie din partea statului roman au fost supusi aceluiasi procedeu? Veti analiza sau nu faptele sau declaratiile lor, daca sunt conforme cu Constitutia Romaniei? Dar se iveste de la sine intrebarea: toti cei care au fost condamnati pentru coruptie si au vreo distinctie din partea statului roman au fost supusi aceluiasi procedeu? Veti analiza sau nu faptele sau declaratiile lor, daca sunt conforme cu Constitutia Romaniei?”, mai spune Laszlo Tokes in scrisoare.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Am decis sa retrag ordinul Steaua Romaniei domnului Laszlo Tokes. UPDATE

Tokes afirma ca a primit distinctia in 2009 pentru ca timisorenii au primit recunostinta prin acordarea distinctie pentru declansarea “revoltei istorice impotriva dictaturii comuniste” si ca ramane “fidel idealurilor revolutiei din Timisoara” cu sau fara distinctie.

El mai acuza faptul ca la baza gestului sefului statului se afla initiativa lui Victor Ponta si precizeaza ca decizia de a-i retrage ordinul este “un imens autogol politic si diplomatic”.

“Gestul dumneavoastra inspirat din demersul pornit de domnul Victor Ponta este nu numai contrar spiritului Timisoarei, ci si un imens autogol politic si diplomatic. Care v-a fi legitimitatea morala a demersurilor politicii externe romanesti vizavi de romanii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiar Ungaria? Sau doriti si Dumneavoastra continuarea practicii de standard dublu: ce este bine si permis pentru romȃni, este interzis pentru maghiari? Stimate domnule Presedinte, nu stiu daca ati luat aceasta decizie din proprie convingere, sau v-ati lasat ghidat si supus presiunilor din partea lui Corina Cretu, Victor Ponta si alti socilalisti, dar nici nu este important. Cu sau fara Dumneavoastra, cu sau fara distinctie, eu raman fidel idealurilor revolutiei din Timisoara. Ȋn aceasta regiune, romȃnii si maghiarii trebuie sa-si respecte reciproc libertatea celuilalt, si daca e cazul, trebuie sa luptam unindu-ne fortele pentru libertatea si drepturile noastre. Asa cum am facut in decembrie 1989 la Timisoara”, se mai arata in scrisoare.

Presedintele KLAUS IOHANNIS a semnat vineri decretul privind retragerea Ordinului Steaua Romaniei lui LASZLO TOKES. Presedintele a precizat, joi, ca decizia sa vine ca urmare a hotararii instantei. El a spus ca atunci cand statul roman acorda o distinctie vrea sa rasplateasca pe cel distins si sa ii recunoasca un merit, insa, in acelasi timp, cel care primeste decoratia trebuie sa recunoasca Romania, Constitutia si valorile care stau la baza acesteia.

 Sursa foto: ziare