Laura Codruța Kovesi a fost votată pentru funcția de procuror șef european în COREPER! Declarații

Laura Codruța Kovesi a fost votată joi pentru funcția de procuror european șef în COREPER. Consiliul COREPER s-a reunit joi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.
 
Update:Laura Codruța Kovesi a reacționat față de votul din COREPER pentru numirea ei în funcția de procuror-șef european precizând că este, de fapt, un vot de încredere și de susținere a unei societăți care a luptat pentru statul de drept și a întregului sistem juridic.
 
Kovesi a mai spus, într-o intervenție la Digi 24, că procedura nu a fost finalizată și că nu a fost astăzi la Bruxelles, astfel încât nu știe cum s-a votat și nu poate confirma dacă ambasadorul României la UE s-a pronunțat în favoarea ei, la solicitarea președintelui Iohannis.
 
”Această procedură nu este finală, va trebui să fie oficializată. Cred că este o recunoaștere a activității întregului sistem de justiție, o recunoaștere a luptei românilor care au apărat statul de drept. Cred că acest vot, la fel ca cel din Parlamentul European, este un vot de încredere, de susținere a unei societăți care a apărat statul de drept și fără ajutorul căreia nici eu nu aș fi reușit. Dacă se va finaliza, sper să reprezinte pentru toți procurorii un îndemn să continue lupa anticorupție”.
 
De asemenea, întreabată cum comentează acuzațiile aduse de premier și PSD, Kovesi a spus că ”este o zi prea frumoasă pentru justiția din România ca să intru în dezbateri cu politicieni care ne atacă”.
 
Știre inițială
 
Decizia a fost luată cu 17 voturi din 22. Guvernul României a dat însă mandat reprezentantei țării noatre în COREPER să voteze împotriva fostei șefe DNA.
 
Decizia vine în contextul în care marți, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au discutat prin videoconferință privind viitorul șef al Parchetului European, iar ambele părți și-au menținut opțiunile inițiale: Parlamentul European pentru Kovesi și Consiliul UE pentru francezul Jean-Francois Bohnert.
 
Sursa foto: realitatea