LAURA CODRUTA KOVESI: DEGEABA trimitem persoane corupte la PUSCARIE, daca nu le luam si AVEREA

Procurorul sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a declarat miercuri ca unele persoane anchetate pentru coruptie primesc mai usor vestea ca vor fi retinute sau arestate preventiv decat ca s-a pus sechestru pe averea dobandita in mod ilicit.

Sefa DNA  a afirmat ca persoanele acnhetate primesc mai greu vestea ca pe avere li s-a pus sechestru.

“Sa stiti ca in anchetele noastre am observat ca mult mai usor primesc vestea persoanele cercetate cand le spui de faptul ca urmeaza sa fie retinute sau arestate preventiv, fata de imprejurarea in care procurorul ii spune ca pune sechestre pe toata averea lui. Adica se simte diferenta intre persoanele care intr-adevar realizeaza cat de mult au de pierdut, adica sa piarda folosul pe care l-au obtinut intr-un mod ilegal”, a declarat LAURA CODRUTA KOVESI la Radio Romania Actualitati.

Citeste si: LAURA CODRUTA KOVESI: Vom ARESTA si 1.000 DE PERSOANE daca incalca legea, nu ne vom OPRI

Sefa DNA a adaugat, in acelasi context, ca recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru toate institutiile statului.

“Exista un efort al procurorilor pentru a indisponibiliza bunuri, exista un efort al judecatorilor cand solutioneaza aceste dosare, pentru a verifica legalitatea instituirii masurilor, acuratetea datelor de identificare a bunurilor indisponibilizate si cred ca este extrem de important ca si organele fiscale sa execute hotararile judecatoresti de condamnare. Degeaba trimitem persoane corupte la puscarie, daca nu le luam si averea. Din pacate, sunt situatii in care sunt persoane care executa pedepse privative de libertate, instantele de judecata au decis confiscarea averii lor si, cu toate acestea, organele financiare nu le-au executat. Si este trist sa vezi cand o persoana condamnata pentru coruptie iese din penitenciar, se duce in vila lui de lux, isi conduce masina de lux, cu toate ca statul ar trebui sa confiste efectiv aceste bunuri”, a explicat LAURA CODRUTA KOVESI.

Citeste si: LAURA CODRUTA KOVESI: Avem propriul SERVICIU TEHNIC pentru INTERCEPTARI, nu toate sunt facute de SRI

In opinia sa, bunurile provenite din infractiuni ar putea fi administrate si valorificate in mod corespunzator de stat.

“Sunt foarte multe institutii publice care platesc chirie. Ar putea statul roman ca bunurile pe care le confisca sa le administreze ca un bun proprietar iar aceste institutii sa nu mai plateasca chirie, ci sa se mute in sedii care sunt confiscate. Ar fi un semnal foarte bun”, a afirmat LAURA CODRUTA KOVESI.

Sursa foto: cotidianul.ro