LAURA CODRUTA KOVESI despre presupusul PLAGIAT, atacurile asupra DNA si relatia cu SEBI GHITA

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a vorbit public pentru prima data dupa izbucnirea scadalului legat de posibilul plagiat in cazul tezei sale de doctorat. Sefa DNA a fost invitata vineri la Europa FM, in cadrul emisiunii Avocatul Diavolului, moderata de Cristian Tudor Popescu si Vlad Petreanu.

Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat marti la sediul Parchetului General, unde a depus un autodenunt in care scrie ca el si mai multi demnitari ar fi falsificat si “masluit” raportul tehnic de expertiza prin care s-a stabilit ca Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat.

Sefa DNA a transmis imediat un comunicat in care a precizat doar ca “aceasta este o lucrare care imi apartine in totalitate si nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am sustinut de la prima aparitie in spatiul public a afirmatiilor denigratoare, inca din anul 2012”.

Cristian Tudor Popescu: Prima intrebare se refera la o declaratie a dumneavoastra. Dupa votul in cazul Oprea ati declarat: Este un vot politic care blocheaza Justitia, o mama ramane sa astepte. Eu stiam ca Procuratura nu are mama, nu are tata, nu are fiinta adorata.

Laura Codruta Kovesi: A fost o declaratie pe care am facut-o imediat ce s-a votat in Parlament. Acel vot a blocat Justitia. Toate asteptarile oamenilor au ramas in asteptare pentru ca nu se mai poate da niciun verdict, pentru ca a fost blocat politic. M-am referit la asteptarile tuturor oamenilor, inclusiv ale partilor din dosar. Era vorba de blocarea anchetei.

Cristian Tudor Popescu: Considerati ca aceasta declaratie este in concordanta cu meseria de procuror?

Laura Codruta Kovesi: In Procuratura nu este intotdeauna ca la matematica: 1+1=2.

Intrebare ascultator: E de notorietate ca din interiorul DNA se scurg informatii in presa. Ultimul caz este cel al lui Vasile Blaga. Ii folosesc DNA-ului aceste surgeri?

Laura Codruta Kovesi: Este o chestiune care ne preocupa si pe noi. In cele mai multe cazuri, aceste scurgeri ne incurca si pe noi. In momentul in care luam decizia sa inculpam o persoana, avem obligatia sa dam copii persoanei respective, dar si avocatilor. In momentul in care noi citam o persoana la DNA, noi suntem obligati sa citam toti martorii. Asa apar informatii in spatiul public si noi nu putem controla.

Mai sunt cazuri cand trebuie sa dam jurnalistilor, la cerere, elemente din dosar. Mai sunt cazuri cand persoanele citate la DNA sau avocatii au anuntat presa.

Cristian Tudor Popescu: Va dau un exemplu. In cazul Tony Blair au aparut detalii din dosar.

Laura Codruta Kovesi: Este un caz in care pot sa fac anumite comentarii fara a intra pe fond. In acest dosar nu a fost realizat un rechizitoriu. A fost inmanata o ordonanta tuturor partilor. Nu am spus niciodata ca este un dosar Ghita-Ponta-Blair. Este interesant ca persoanele din dosar au fost citate la ora 11.00 si 12.00. Dimineata, o persoana din dosar a iesit in spatiul public si a vorbit despre dosar.

Ghita Sebastian a dat aceste detalii. A fost interesant si pentru noi sa aflam de unde au venit aceste detalii. A fost luata decizia interdictiei de a se comunica intre partile din dosar.

Vlad Petreanu: Lui Sebastian Ghita i s-a interzis sa isi exercite mandatul de deputat. Poate lua DNA o asemenea decizie?

Laura Codruta Kovesi: Nu vreau sa comentez un caz anume. Prin codul de procedura penala i se poate interzice unei persoane sa isi exercite functia de care s-a folosit pentru a comite o fapta penala. Au existat cazuri de primari, prefecti, consilieri.

Intrebare ascultator: Ce pot face cetatenii pentru a ajuta lupta anticoruptie?

Laura Codruta Kovesi: Sunt foarte multe lucruri pe care cetatenii le-au facut si le fac. Sunt foarte multe sesizari, numarul lor s-au triplat. Sunt multe cazuri in care cetatenii au intervenit, au reactionat ONG-urile, societatea civila.

Vlad Petreanu: Avizati personal comunicatele de presa?

Laura Codruta Kovesi: In general, da. Sunt situatii in care sunt plecata in concediu si atunci le avizeaza.

Intrebare ascultator: DNA trimite in judecata un om care a prejudiciat statul cu multe milioane. Dar nu exista niciun mod in care sa recuperam banii?

Laura Codruta Kovesi: Noi atunci cand avem infractiuni care produc prejudicii suntem obligati sa luam masuri recuperatorii. Ce se intampla apoi tine de Ministerul de Finante. Din fericire, exista o noua institutie si aper ca bunurile recuperate vor fi mult mai multe.

Vlad Petreanu: Am o intrebare despre Traian Basescu. Cum reactionati la amenintarile sale?

Laura Codruta Kovesi: Nu comentez.

Vlad Petreanu: Este cel care v-a promovat. Va ingrijoreaza faptul ca fostul presedinte s-a declarat un adversar?

Laura Codruta Kovesi: Nu.

Cristian Tudor Popescu: Dar declaratia lui Traian Basescu “Daca intr-o zi o veti vedea la televizor pe Laura Codruta Kovesi cu catuse?”

Laura Codruta Kovesi: Nu comentez ce zice domnul Basescu. Fac un comentariu general pentru ca am vazut in ultima vreme un atac la adresa DNA. Atacuri facute de oameni cercetati. Observam ca dupa atacurile facute de persoanele pe care noi le cercetam, de o agresivitate din ce in ce mai ridicata, mai nou sunt firme angajate pentru intimidare. Am ajuns in acest stadiu in care nu sunt suficiente acuzatiile zilnice denigratoare, avem acum si firme angajate pentru intimidare.

Vlad Petreanu: Si cine va apara?

Laura Codruta Kovesi: Legea si cred ca acest demers al nostru este sustinut de cetateni. Acest atac nu vizeaza doar DNA, ci intreg sistemul de justitie.

Vlad Petreanu: Din partea politicului simtiti un sprijin?

Laura Codruta Kovesi: Cateodata, da.

Vlad Petreanu: Cum prioritizati dosarele?

Laura Codruta Kovesi: Unul dintre criterii este in functie de termenele de prescrptie. Un alt criteriu este prejudiciul si altul este functia detinuta de acele persoane.

Cristian Tudor Popescu: Din 2009 si pana in 2016 sunt 7 ani. De ce a trebuit sa treaca 7 ani sa fie prezentat mecanismul in cazul Blaga?

Laura Codruta Kovesi: Eu va raspund pentru ce se intampla in 2013. In primul rand noi nu avem cum sa stim ce se intampla in mod real. Sau sunt cazuri in care deschidem un dosar si mergand pe firul investigatiei ajungem in trecut.

Cristian Tudor Popescu: Despre plagiatul dumneavoastra. Consiliul National de Etica, cel care a decis ca Ponta nu a plagiat, e acelasi care a decis si in cazul dumneavoastra?

Laura Codruta Kovesi: Eu am fost verificata in 2012 de Comisia Nationala de Etica, se poate verifica daca este aceeasi componenta. Am venit pregatita azi cu probele pe care le-am depus atunci cand s-a facut verificarea. Prima proba este certificatul de casatorie.

Cristian Tudor Popescu: Ati cere ca teza sa fie rediscutata?

Laura Codruta Kovesi: Teza mea este corecta, am muncit 7 ani, cine are indoieli nu are decat sa faca sesizare.

Vlad Petreanu: De ce nu faceti dumneavoastra sesizare?

Laura Codruta Kovesi: Sper ca glumiti. Adica eu am teza corecta si sa fac eu sesizare?

Intrebare ascultator: Poate confirma doamna Kovesi ca domnul Blaga il cunoaste pe tatal dansei, domnul Lascu?

Laura Codruta Kovesi: Nu am niciun fel de relatii personale cu domnul Blaga. Relatiile cu tatal meu nu le comentez.

Vlad Petreanu: Pe Sebastian Ghita il cunoasteti, sunteti prieteni?

Laura Codruta Kovesi: Nu vreau sa vorbesc despre inculpatul Sebastian Ghita.

Vlad Petreanu: dar nu va intreb date din dosar. Doar daca sunteti prieteni, dupa cum a declarat.

Laura Codruta Kovesi: Nu am fost, nu sunt si nu voi fi prietena cu inculpatul Sebastian Ghita.

Cristian Tudor Popescu: O ultima intrebare. V-ati gandit in urma activitatii dumneavoastra, din 2013 pana in 2016, la posibilitatea suprimarii dumneavoastra fizice?

Laura Codruta Kovesi: Nu m-am gandit.

Cristian Tudor Popescu: Eu da.

Scandalul posibilului plagiat al Laurei Codruta Kovesi a izbucnit marti seara, dupa ce deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul Parchetului General, unde a depus un autodenunt.

Ghita afirma ca el si mai multi demnitari ar fi “masluit”in 2012 raportul tehnic de expertiza prin care s-a stabilit ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in teza de doctorat.

Miercuri, deputatul a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca nu stie pentru ce fapta penala s-a autodenuntat. Ghita a subliniat si ca nu stie daca Codruta Kovesi a plagiat sau nu si nici nu il intereseaza sa afle.

Insa, a mai afirmat el, din prietenie pentru cea care in 2012, atunci cand au aparut suspiciunile, era procurorul general al Romaniei, a facut demersuri pe langa expertii din comisia tehnica insarcinata cu teza lui Kovesi, care sa-si insuseasca raportul de expertiza.

Joi dimineata, Sebastian Ghita a fost chemat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a face declaratii in cazul denuntului sau. Procurorii au vrut sa afle care sunt martorii pe care ii propune si au cerut acte sau probe care sa dovedeasca acuzatiile sale.

Dupa cateva ore, anchetatorii au decis sa inceapa in acest caz urmarirea penala in rem, adica asupra faptelor, nu a persoanelor, pentru o posibila infractiune de instigare la fals intelectual.

Sursa text: Ziare.com