LAURA CODRUTA KOVESI: DNA va trebui sa cumpere masini si tehnica de interceptare

Procurorul sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, afirma ca dezvoltarea Serviciului Tehnic al Directiei “este necesara” in urma deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile. Aceasta dezvoltare ar putea include detasarea unui numar suplimentari de politisti judiciari, achizitionarea de autovehicule si logistica pentru efectuarea de interceptari ambientale. 

LAURA CODRUTA KOVESI precizeaza, in proiectul managerial depus la Consiliul Superior al Magistraturii pentru reinvestirea in functie, ca a realizat “o evaluare preliminara a volumului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie din perspectiva activitatii de supraveghere tehnica, pentru a estima resursele necesare pentru preluarea integrala a tuturor activitatilor de punere in executare a mandatelor emise de judecatorii de drepturi si libertati”.

Necesitatile identificate de procurorul sef al DNA sunt:

CITESTE SI: RALUCA PRUNA: Realizarea interceptarilor se va face de politisti judiciari, folosind infrastructura SRI

Prioritatile DNA din perspectiva Mecanismului de Cooperare si Verificare a progreselor Romaniei indentificate de Kovesi in proiectul de management::

In opinia Laurei Kovesi, principala vulnerabilitate si pentru Directia Nationala Anticoruptie este legata  de cresterea continua a volumului de activitate, in conditiile in care volumul de activitate din 2015 este de 4 ori mai mare fata de acum 10 ani si aproape dublu fata de acum 5 ani.

Solutiile ar viza suplimentarea numarului posturilor de procurori, continuarea masurilor de prioritizare a solutionarii dosarelor, pornind de la valoarea prejudiciului, riscul prescrierii faptelor sau riscul ca prin intermediul functiei detinute persoana sa continue activitatea infractionala dar si modificarea conditiilor de incheiere a acordului de recunoastere a vinovatiei.

CITESTE SI:  CURTEA CONSTITUTIONALA: SRI NU MAI POATE FACE INTERCEPTARI

Astfel, se propune ca acest acord sa poata fi incheiat si pentru fapte pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 7 ani, cum este in cazul multor infractiuni date in competenta Directiei Nationale Anticoruptie. 

O alta vulnerabilitate majora este legata de stabilitatea institutionala a DNA si a cadrului legislativ care reglementeaza competentele si instrumentele investigative, in conditiile in care “modificarea unor dispozitii din noile coduri care erau de natura sa limiteze posibilitatile investigative nu au fost respinse, existand riscul ca dezbaterile pe aceste proiecte sa fie reluate”.

“A fost vitala pentru noi interventia cetatenilor si a societatii civile atunci cand s-a incercat limitarea intempestiva a competentelor investigative”, noteaza Laura Codruta Kovesi.

Un obiectiv important al unui nou mandat va viza “actionarea cu fermitate si cu consecventa pentru eliminarea prevederilor de natura sa limiteze instrumentele investigative aflate la dispozitia procurorului si sa blocheze desfasurarea activitatii de urmarire penala”.

“Voi continua sa resping orice intentii sau actiuni care aduc atingere statutului constitutional al procurorilor directiei sau care vizeaza discreditarea ori intimidarea acestei categorii profesionale”, noteaza Kovesi, in acest raport.

Laura Codruta Kovesi a fost propusa de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, pentru un nou mandat la sefia DNA.

Sursa foto: ziare