LAURA CODRUTA KOVESI: In 52% din dosarele DNA nu avem masuri de supraveghere tehnica

Procurorul sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a declarat marti ca in mai mult de jumatate dintre dosarele care au fost trimise in instanta in cursul anului 2015 nu au fost folosite masuri de supraveghere tehnica, informeaza Agerpres.

“Am avut 357 de rechizitorii care s-au intocmit in DNA in anul 2015. Dintre acestea, in mai mult de jumatate dintre dosare nu s-au folosit masuri de supraveghere tehnica. In 52% din dosarele DNA nu avem masuri de supraveghere tehnica, deci nici interceptari, nici inregistrari ambientale. (…) Din cele 357 de dosare trimise in instanta, aproximativ 25% dintre aceste dosare au masuri care au fost puse in aplicare si cu sprijinul tehnic al SRI”, a spus KOVESI la TVR 1.

CITESTE SI: Ordonanta de urgenta privind interceptarile, publicata in Monitorul Oficial

Ea a explicat ca supravegherea tehnica nu se refera numai la interceptari, ci si la alte tipuri de masuri, cum ar fi accesul la un sistem informatic, localizarea anumitor posturi telefonice, inregistrari ale unor convorbiri care se poarta prin telefon sau prin alte mijloace de comunicare sau inregistrari care au loc intr-un mediu privat ori intr-unul public.

CITESTE SI: AMBASADA SUA saluta OUG privind INTERCEPTARILE

KOVESI a reiterat faptul ca paragraful din motivarea deciziei CCR privind interceptarile care face referire la dosarele aflate “pe rolul instantelor de judecata” poate genera interpretari, punctand, insa, ca are incredere in judecatori.

“In opinia noastra, ca specialisti, odata ce dosarele au trecut de Camera preliminara, aceasta exceptie nu ar putea fi invocata cu succes. (…) Am toata increderea in judecatorii din Romania ca sunt suficienti de maturi si au suficienta experienta in aplicarea legii, incat sa nu fie probleme atunci cand discutam de interpretarea unei decizii sau de aplicarea unor principii constitutionale sau prevazute in Codul de procedura penala”, a mai spus procurorul sef al DNA.

 Sursa foto: evz