LAURA CODRUTA KOVESI, la PE: CORUPTIA a reprezentat pentru Romania o PROBLEMA SISTEMICA

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, LAURA CODRUTA KOVESI, a declarat, marti, la o dezbatere organizata de Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European (PE), ca au existat incercari repetate de a limita eficienta investigatiilor DNA, dar cele mai multe au esuat doar datorita reactiilor venite din partea societatii civile si a partenerilor externi ai Romaniei, in primul rand institutiile europene.

“Ofensiva sustinuta a DNA a avut efecte semnificative si a atras reactii puternice, atat din partea clasei politice, cat si a societatii civile si a observatorilor externi. Investigatiile efectuate au fost primite cu speranta si incredere de catre societate, dar nu este mai putin adevarat ca au mobilizat un intreg sistem compus din politicieni din toate partidele si din oameni de afaceri, care se simte amenintat si care incearca sa isi mentina controlul asupra resurselor publice. Au existat incercari repetate de a limita eficienta investigatiilor, prin initiative de modificare a legislatiei anticoruptie, prin restrangerea instrumentelor folosite de procurori, prin propuneri abrupte de demitere a unor procurori cu functii de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzati de infractiuni de coruptie”, a afirmat Kovesi, la dezbaterea publica din PE pe tema MCV care functioneaza pentru Romania si Bulgaria.

Ea a spus ca cele mai multe dintre aceste incercari au esuat, iar luarile publice de pozitie ale CE, PE ori reprezentantilor ambasadelor occidentale la Bucuresti au contribuit esential la retragerea de pe agenda a unor astfel propuneri si au oferit incredere societatii civile romanesti pentru a reactiona ferm fata de asemenea tentative.

Citeste si: LAURA CODRUTA KOVESI: DEGEABA trimitem persoane corupte la PUSCARIE, daca nu le luam si AVEREA

“Intr-un asemenea context, MCV a avut rolul unui observator obiectiv al progreselor inregistrate de Romania. Mecanismul ne-a ajutat sa ne evaluam activitatea prin raportare la un cadru neutru, tehnic, a contribuit la mentinerea temelor legate de coruptie si de reforma sistemului judiciar pe agenda clasei politice, a ajutat la stabilirea de prioritati, obiective clare si masuri si a remarcat derapajele de la obligatiile asumate de statul roman odata cu aderarea la UE. Rolul MCV in evolutiile pe care le-am prezentat este indiscutabil si cred ca nu gresesc daca afirm ca in lipsa unui asemenea mecanism reforma sistemului judiciar nu ar fi avut amploarea pe care a avut-o”, a sustinut seful DNA.

LAURA CODRUTA KOVESI a subliniat ca, pentru Romania, CORUPTIA a reprezentat o PROBLEMA SISTEMICA, fiind dezvoltat in timp un sistem de legaturi intre politicieni, oameni de afaceri si functionari publici care actionau concertat pentru fraudarea resurselor publice.

“Datele statistice si evaluarile CE din ultimii ani confirma cresterea eficientei investigatiilor DNA. Numarul dosarelor finalizate cu succes a crescut de la an la an, ca si importanta functiei persoanelor investigate. In 2014 numarul persoanelor trimise in judecata de DNA s-a triplat fata de 2006. Numarul persoanelor condamnate de instantele de judecata in 2014 in dosarele DNA a crescut de peste 7 ori. Din 2007 pana in prezent DNA a dispus trimiterea in judecata a 48 de demnitari: 1 fost prim-ministru (acelasi in 3 dosare distincte), 1 viceprim-ministru, 8 ministri, 29 deputati si 7 senatori. Dintre acestia, au fost deja condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie 1 fost prim-ministru, 6 ministri, 15 deputati si 5 senatori, restul cazurilor fiind in curs de solutionare”, a aratat LAURA CODRUTA KOVESI.

Ea a adaugat ca un semn clar al independentei si eficientei DNA il reprezinta faptul ca, numai in 2014, a solicitat Parlamentului Romaniei incuviintarea arestarii a 9 parlamentari si a formulat 12 cereri de incuviintare a urmaririi penale fata de ministri si fosti ministri, din care una inaintata PE, fiind cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati intr-un an.

Citeste si: LAURA CODRUTA KOVESI: Vom ARESTA si 1.000 DE PERSOANE daca incalca legea, nu ne vom OPRI

In opinia sa, calitatea actului de justitie depinde de oamenii care aplica legea, de aceea combaterea coruptiei in sistemul judiciar a fost una dintre prioritatile DNA, dar si unul dintre obiectivele monitorizarii Comisiei.

“Din 2007 pana in prezent au fost trimisi in judecata 110 magistrati, dintre care 56 au fost deja condamnati, restul cazurilor fiind in curs de solutionare. Nu trebuie sa uitam ca pentru a realiza scopul legii penale este important ca o persoana condamnata pentru coruptie sa nu isi pastreze averea dobandita prin infractiuni. Hotararile judecatoresti ramase definitive in cauzele DNA in 2014 au inclus confiscarea si recuperarea de produse infractionale in suma de peste 310.000.000 euro. Cu aceasta suma odata executata, s-ar putea dubla salariile medicilor din Romania”, a mai spus LAURA CODRUTA KOVESI.

Ea a amintit ca, potrivit unui studiu sociologic recent, DNA este institutia din sistemul judiciar care beneficiaza de cea mai mare incredere.

“Din perspectiva noastra, castigarea increderii publice s-a realizat prin faptul ca DNA a aplicat legea in mod egal, indiferent de apartenenta politica sau calitatea oficiala a persoanelor cercetate. Cresterea increderii cetatenilor in DNA a avut drept consecinta faptul ca numarul persoanelor care au denuntat infractiuni de coruptie in 2014 a crescut cu 75% fata de anul 2013, ceea ce confirma o modificare de mentalitate cu privire la acceptabilitatea sociala a acestui fenomen”, a mai aratat LAURA CODRUTA KOVESI, conform Agerpres.

Potrivit sefei DNA, in Raportul anticoruptie al UE, publicat in februarie 2014, DNA este prezentata drept unul dintre cele cinci exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene.

LAURA CODRUTA KOVESI a mai precizat ca pedepsirea functionarilor corupti nu este suficienta pentru eradicarea fenomenului, ci trebuie identificate si inlaturate riscurile si vulnerabilitatile care conduc la comiterea faptelor de CORUPTIE.

“DNA va continua cu aceeasi fermitate si consecventa aplicarea cu rigoare a legii, respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor si asigurarea unui act de justitie corect, echilibrat, fara partizanat, astfel incat egalitatea in fata actiunii justitiei sa nu poata fi pusa sub semnul intrebarii. Contam in acest efort pe sprijinul partenerilor nostri institutionali din Romania si privim cu incredere catre institutiile europene pentru a ne fi in continuare alaturi cu obiectivitate si deschidere, in beneficiul statului de drept si cetateanului roman”, a mai spus LAURA CODRUTA KOVESI.