LIVE VIDEO LAURA CODRUTA KOVESI prezinta bilantul DNA in 2014: Record de demnitari anchetati. LIVE TEXT

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), LAURA CODRUTA KOVESI, prezinta marti BILANTUL activitatii institutiei pe anul 2014. La eveniment urmeaza sa participe presedintele KLAUS IOHANNIS, premierul VICTOR PONTA si sefii institutiilor din justitie. Seful statului a anuntat ca va lua parte la eveniment, precizand ca va sustine, cu aceasta ocazie, necesitatea depasirii “definitive” a situatiilor in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai, informeaza Agerpres.

UPDATE 11.00: PRINCIPALELE DECLARATII ale LAUREI CODRUTA KOVESI:

“Am sa dau citire raportului de activitate. Elemente definitorii ale anului 2014: s-au inregistrat o serie de premiere – cele mai multe dosare penale de solutionat, cele mai multe rechizitorii emise intr-un an, cele mai multe condamnari, cei mai multi demnitari de rang inalt investigati intr-un an.

Activitatea DNA in 2014 e caracterizata de un grad inalt al cazuisticii penale. Fundamentul l-a consitutuit efortul substantial si consecvent al procurorilor DNA. Cei 97 de procurori au avut peste 9100 de cauze. In medie, un procuror a facut acte de urmarire penala in 105 cauze in acelasi timp
Numarul rechizitoriilor a crescut foarte mult in acest an, ajungand la peste 300.

Datele statistice confirma eficienta DNA. Peste 1100 de inculpati au fost trimisi in judecata. Activitatea judiciara a DNA a fost desfasurata de 28 de procurori care au participat in sedintele de judecata. Peste 1130 de inculpati au fost condamnati definitiv. Pe de alta parte, procentul de achitari s-a mentinut la 9%, sub media europeana, dar trebuie continuata peocuparea pentru cresterea standardelor de calitate.

Peste 700 de cauze cu suspiciuni avand ca obiect suspiciunea de fraudare a fondurilor. Cele mai multe cauze sint cu fonduri nationale, fondurile UE fiind mai bine protejate. S-a constatat imbunatatirea mecanismelor de fraudare. Numarul sesizarilor de la institutiile de control a scazut in 2014.

Coruptia in sistemul judiciar a fost si ramine o prioritate. 35 de magistrati trimisi in justitiei in 2013, si au fost condamnati 20. Statistic se vede cresterea cauzelor cu magistrati. Multe dosare au fost initiate ca urmare a plangerilor depuse de justitiabili. Numarul mare de magistrati inculpati an de an pentru coruptie trebuie sa ne ingrijoreze, pentru ca reprezinta o vulnerabilitate a sistemului judiciar. E necesara preventia, intarirea sistemului de control intern.

Deseori au existat sesizari anterioare la Inspectia judiciara fata de acesti magistrati. DNA a solictat Parlamentului incuviintarea urmaririi penale pentru 9 parlamentari si pentru 12 ministri. Investigarea coruptiei la nivel inalt va continua. Anchetele DNA in 2014 au vizat domenii diversificate: sanatate, educatie, achizitii publcie, fraude cu fonduri UE.

Intr-un singur dosar, interventia DNA a stopat fraudarea bugetului cu 105 milioane euro.In alt dosar, interventia DNA a impiedicat retrocedarea ilegala a unor terenuri, care ar fi produs o dauna de 300 milioane euro.

Brasov, Cluj, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Suceava – birourile teritoriale DNA cu rezultate pozitive.

Toate rezultatele pozitive nu ar fi fost posibile fara ajutorul politistilor judiciari. In 2014, valorile indisponibilizate au fost de peste 303 milioane euro, de peste 13 ori bugetul DNA. Hotararile judecatoresti definitive in dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decit in 2013. Daca ar fi executate, e mai mult decit fondul de salarii al medicilor pe un an.

Activitatea DNA a fost influentata de modificarile legislative, impactul major fiind dat de noile Coduri. Unele dispozitii au creat dificultati procurorilor. Am inaintat MJ si CSM mai mutle propuneri de modificari legislative care pot influenta eficienta investigatiilor. E vorba de accesul la informatii legate de traficul de date, procedura in camera preliminara, administrarea de probe. In 2014, DNA s-a aflat in atentia opiniei publice. Interesul mediatic nu poate fi oprit sau cenzurat de DNA. O realitate care ne bucura e ca interesul public e foarte ridicat, ceea ce se reflecta si in dublarea numarului de accesari pe site-ul DNA fata de 2013.

DNA se bucura de o incredere de peste 55%, cea mai mare incredere din sistemul judiciar. Cresterea increderii publice se reflecta inc rssterea cu 78% a numarului de sesizari primite de la cetateni. DNA a aplicat legea in mod egal. Nu a avut retineri in a atinge virful piramidei coruptiei, indiferent de culoarea politica. Suntem constienti ca un nivel ridicat de incredere insemna si o responsabilitate pe masura.

Va asigur ca vom folosi aceasta incredere cu buna credinta. La fel ca in anii anteriori, activitatea DNA a fost apreciata de Comisia Europeana.

Principala vulnerabilitate si marea provocare e cresterea continua a volumului de activitate, cu acelasi numar de procurori ca la infiintarea DNA. Volumul s-a triplat fata de momentul infiintarii institutiei. Desi procurorii au solutionat anual tot mai multe dosare, ritmul de crestere e tot mai mare. Mai avem de solutionat peste 5000 de dosare. Imaginati-va presiunea care il asteapta pe procuror cu acest numar mare de dosare. Aceste dosare nu sunt simple dosare, ci asteptarile a mii de persoane. De multe ori exista suspiciuni privind perioada de finalizare a dosarelor. Volumul dosarelor depaseste resursa fizica existent in prezent.

Am dispus masuri de prioritizare a dosarelor vechi, criteriile fiind volumul prejudiciului, perioada de presciere sau posibilitatea ca inculpatul sa influenteze cauza.  Complexitatea dosarelor DNA presupune situatia in care un procuror nu poate lucra concomitent la mai mult de un dosar – exemplul dosarului licentelor Microsoft.

Consideram prioritara gasirea de solutii care sa permita limitarea numarului de dosare. O prima rezolvare e cresterea numarului de procurori, am facut deja cerere pentru 50 de noi posturi. Actiunile DNA trebuie dublate de actiunile preventive ale celorlalte institutii, ale mediului de afaceri si in educatie.

Reconfirm faptul ca DNA e deschisa la cooperarea cu orice institutii care are atributii de identificare, investigare a coruptiei. Este in interesul general al societatii ca eventualele schimbari legislative sau la nivelul unor institutii partenere sa nu genereze sincope. In 2015, prioritatile vor viza si cauzele in fraudarea achizitiilor publice, coruptia in mediul de afaceri, in educatie, sanatate, cu accent pe confiscarea extinsa.

As vrea sa multumesc celor doi adjuncti, Calin Nistor si Marius Iacob, pentru implicarea in activitate. DNA nu este un om, este o institutie. Pentru ca anchetele noastre au vizat oameni ce pareau de neatins, am fost atacati. Raspunsul nostru a fost prompt, dar nu personal, ne-am continuat activitatea.

Nu conteaza banii din conturi, pozitia sociala. Fiecare atac ne-a apropiat, ne-a solidarizat. O Romania fara coruptie, in care lucrurile functioneaza asa cum trebuie, o tara in care nu trebuie sa dai mita – este obiectivul nostru.

STIRE INITIALA

 “Voi participa la prezentarea BILANTULUI DNA si voi sublinia din nou ca trebuie sa depasim definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai. Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei”, a scris, luni, IOHANNIS pe Facebook. 

CITESTE SI: LAURA CODRUTA KOVESI: PRESIUNILE la adresa DNA vor continua 

El a adaugat ca, treptat, Romania devine model si inspiratie pentru alte tari in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, aratand ca a constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la Bucuresti a presedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev.

ACTIVITATEA DNA a fost marcata in 2014 de numarul mare de dosare deschise si de arestari, printre cele mai importante anchete fiind cazul cunoscut sub numele de MICROSOFT in care s-a cerut in premiera ridicarea imunitatii in acelasi timp pentru 9 fosti ministri.

Tot o premiera a fost si retinerea si ulterior arestarea preventiva a sefului DIICOT, Alina Bica, si a fratelui presedintelui, Mircea Basescu, dar si a unui numar mare de presedinti de Consilii Judetene, cercetati, retinuti sau trimisi in judecata. 

CITESTE SI: LAURA CODRUTA KOVESI despre dosarul ALINEI BICA: DNA si DIICOT nu se afla in competitie

O alta premiera a fost ancheta privind fapte de coruptie legate de atribuirea unor mari suprafete de teren forestier, cu un prejudiciu in sarcina Regiei Nationale a Padurilor Romsilva de aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier. In dosar sunt implicati si parlamentari, printre care si Viorel Hrebenciuc, dar si judecatori si oameni de afaceri. 

Potrivit unor statistici preliminare, in perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie, erau deja trimisi in judecata peste 900 de inculpati si tot atatia condamnati definitiv si dispuse masuri asiguratorii pentru sume de bani si bunuri de aproximativ 200 milioane de euro.

Sefa DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a afirmat, in 29 ianuarie, cu ocazia bilantului IGPR, ca in 2014 au fost inregistrate peste 4.900 de dosare penale si ca in prezent sunt in lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui numar de 86 de procurori.

Sursa foto: adevarul.ro