Laura Codruța Kovesi a contestat controlul judiciar la Înalta Curte de Casație și Justiție

Laura Codruța Kovesi a fost pusă, joi seară, sub control judiciar, de procurorii Secției de Investigare a Infracțunilor din Justiție. Fosta șefă DNA a stat la audieri timp de șase ore. Fosta șefă DNA a fost audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Update 2: Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat, vineri, la Secţia 18 Poliţie din Bucureşti, în cadrul procedurii de control judiciar. Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a depus, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o contestaţie împotriva măsurii controlului judiciar, dispusă împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Update:  Kovesi a explicat că i s-a interzis să vorbească cu presa despre acest dosar. ”Totul face parte din campania de hărțuire cu care m-am obișnuit deja. În acest moment am interdicție de a vorbi cu presa despre dosarul pentru care am fost citată. Mi s-a interzis de către procurorul de caz să mai vorbesc cu presa pe acest dosar, ca atare nu doresc să am probleme. Cred că e o măsură de a-mi închide gura. Sunt într-o procedură internațională în care am ieșit prima. Probabil că disperarea unora că voi ocupa acea funcție a ajuns la anumite cote, iar in acest motiv nu mai pot vorbi cu presa.

Calendarul negocierilor a fost făcut public de luna trecută, se știa că vor fi negocieri în această perioadă. Repet, eu am ieșit prima în urma procedurilor derulate în fața unei comisii tehnice în care s-a analizat profesionalismul celor care sunt prezenți în procedură. Acum are loc o etapă de negociere între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Aștept rezultatul acestor discuții.

Am o carieră profesională de aproape 24 de ani ca procuror. Niciodată n-am fost cercetată disciplinar. În mod cu totul ciudat, într-un an de zile am reușit să am 4 acțiuni disciplinare, să fiu cercetată în peste 40 de verificări a Inspecției Judiciare, să fiu implicată în 18 dosare și toate acestea pentru că mi-am făcut treaba.

Cu privire la abuzuri, acestea trebuiesc constatate de instanțele de judecată sau de un judecător. Nu știu în acest moment să fie hotărâri definitive ale instanțelor care să constate că un procuror din DNA a comis abuzuri în ultima perioadă de timp.

În mandatul de procuror-șef al DNA, au fost peste 70 de magistrați care au fost trimiși în judecată inclusiv pentru infracțiuni de abuz în serviciu și inclusiv pentru ceea ce se cunoaște în spațiul public ca fiind abuzuri. În toate situațiile în care au existat indicii despre un procuror că a săvârșit fapte penale chiar dacă a fost din DNA, am intervenit. La serviciile teritoariale am dispus controale care se făceau la șase luni. Până nu avem decizii devinitive ale instanțelor prin care să se stabiliească că un procuror din DNA a comis un abuz în serviciu sau alte fapte disciplinare, eu nu cred că putem vorbi de abuzuri.

Nu este niciun război. Eu îmi fac apărările în cauzele citate. De câte ori am fost citată m-am prezentat, așa cum după un an și opt luni am dovedit că abaterile disciplinare au fost simple fabulații. Sunt convinsă că toate acuzațiile se vor dovedi ca nu sunt adevarate

Derajez pe cineva că vreau să ocup o funcție într-o instituție europeană, pe cei care sunt disperați că judecătorii, procurorii și-au făcut treaba, pentru toți cei care vor să fure liniștiți în aceast țară. Cu privire la codurile penale, sunt modificări care vor afecta posbilitatile de investigare a faptelor de corupție.

Putem să fim îngrijorați că astfel de modificări legislative vor fi adoptate pentru a ajuta anumite persoane să scape de consecințele răspunderii penale.”, a declarat Kovesi.

Fostul procuror-șef al DNA a vorbit și despre fotografiile care au apărut în spațiul public cu ea. ”Au fost prezentate poze cu mine falsificate, înregistrări cu mine falsificate (…) S-a făcut o expertiză tehnică prin care s-a văzut faptul că respectiva înregistrare era falsificată. Am văzut și poze trucate și filme trucate și înregistrări trucate”, a mai spus Kovesi.

Știre inițială

La intrare în sediul SIIJ, Kovesi a refuzat să facă declaraţii. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa, scrie Agerpres.

Sursa foto: realitatea