LAURA CODRUTA KOVESI se afla la CHISINAU impreuna cu un grup de EXPERTI europeni

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie din Romania (DNA), LAURA CODRUTA KOVESI, a plecat miercuri la CHISINAU, cu un grup de 15 EXPERTI EUROPENI, intr-o misiune de evaluare a principalelor institutii de drept din Republica Moldova, relateaza cotidianul local Jurnal.

Intr-o prima intalnire cu societate civila din REPUBLICA MOLDOVA, LAURA CODRUTA KOVESI a abordat problema independentei justitiei pe fondul actualei situatii politice din republica. Intalnirea a avut loc la sediul Centrului National Anticoruptie (CNA), dar la care nu au participat reprezentanti ai acestei institutii. In urmatoarele zile, LAURA CODRUTA KOVESI se va intalni si cu directorul CNA, VIOREL CHETRARU.

CITESTE SI: LAURA CODRUTA KOVESI (DNA): INFRACTIUNILE COMISE SI CARE INCLUD FONDURI UE SUNT ACUM IN VIZORUL NOSTRU

Sefa DNA a venit la Chisinau impreuna cu un grup de experti europeni, in cadrul unei misiuni de evaluare a institutiilor de drept din Republica Moldova. Astfel, 15 specialisti vor examina activitatea CNA, a Comisiei Nationale de Integritate, a Curtii Constitutionale, precum si a Procuraturii Generale. EXPERTII EUROPENI vor vedea cum functioneaza Institutul National de Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Suprema de Justitie, institutia avocatului poporului si Ministerul Justitiei.

In urma acestei vizite, autoritatilor moldovene le vor fi prezentate recomandari cu privire la reforma in justitie, lupta impotriva spalarii banilor si impotriva coruptiei.

Vizita expertilor europeni intervine in contextul crizei politice cu care se confrunta Chisinaul in urma scandalului legat de disparitia unui miliard de dolari la sfarsitul anului 2014, o suma echivalenta cu 12% din Produsul Intern Brut al republicii. Populatia considera vinovata clasa politica pentru ceea ce presa a numit ‘jaful secolului’. In respectivul dosar a fost retinut deja fostul lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, ex-premier.

Sursa foto: realitatea