LAURA CODRUTA KOVESI vrea ELIMINAREA IMUNITATII parlamentarilor

Procurorul-sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a declarat miercuri seara, la postul Digi24, ca este nedrept ca in Camera Deputatilor sa se aprobe cereri are justitiei si in Senat sa se respinga, din cauza regulamentului.

LAURA CODRUTA KOVESI a mai afirmat ca DNA asteapta punerea in aplicare a deciziei Curtii Constitutionale privind conflictul de natura juridica din Senat in cazul lui DAN SOVA.

 “Este un motiv pe care noi l-am transmis CSM, este bine ca CCR a transat aceasta problema, ea va trebui sa fie respectata si sper ca se va redacta in cel mai scurt timp hotararea. Sigur ca ne da de gandit situatia din Senat, dar nu doar noua, ci si CSM-ului si altor institutii. E cumva nedrept ca pe acelasi tip de cerere in Camera Deputatilor un deputat sa primeasca aviz pe o anumite majoritate, iar in Senat sa nu se dea aviz. Aceste lucruri trebuie reglementate in regulamentul Senatului. Sa speram ca pe viitor, aceasta decizie va fi respectata. Noi asteptam hotararea, asa cum a cerut CCR”, a spus LAURA CODRUTA KOVESI.

Citeste si: LAURA CODRUTA KOVESI: Vom ARESTA si 1.000 DE PERSOANE daca incalca legea, nu ne vom OPRI

Totodata, procurorul-sef al DNA a afirmat ca ar trebui ELIMINATA IMUNITATEA parlamentarilor in fata Justitiei, avand in vedere ca, initial, aceasta a fost gandita strict pentru declaratiile politice.

“Sa fie schimbat in sensul sa fie eliminat complet, pentru ca nu e normal ca un vot al unor politicieni sa blocheze Justitia, orice cerere de arestare pe care procurorii DNA o fac este supusa controlului judecatoresc si e normal ca aceste decizii sa fie luate de judecatori independenti, nu in Parlament”, a spus LAURA CODRUTA KOVESI.

Sefa DNA a mai explicat ca in cazul unor ministri sau fosti ministri ancheta procurorilor este blocata si ca deciziile se iau de catre judecatori independenti, nu de politicieni.

Citeste si: LAURA CODRUTA KOVESI: CATUSELE nu au fost inventate de DNA

“Avem si situatia unor ministri sau fosti ministri asupra carora avem nevoie de aviz. In aceste cazuri, anchetele se blocheaza. In cazul lui Chitoiu, de exmplu nu am primit aviz. Noi nici macar nu am putut face o verificare a suspiciunilor pentru ca nu am primit aviz. Aceasta imunitate ar trebui scoasa din atributele Parlamentului.S-a avut in vedere o eventuala aparare a parlamentarilor pentru opiniile publice, nu o eventuala aparare in fata faptelor de coruptie. In cazul unui ministru sau fost ministru, ancheta este blocata. Sau inca un exemplu poate fi si ministrul Borbely, care e in aceeasi situatie, sigur, sunt suspectati, au prezumtia de nevinovatie, dar anchetele sunt blocate din acest motiv. Solicitarile de arestare preventiva, atunci avem un tratament preferential in favoarea parlamentarilor. Un cetatean este in arest preventiv daca a comis vreo fapta de coruptie, insa un parlamentar nu, pentru ca este aparat. De ce pentru un cetatean poate fi luata masura arestului preventiv si pentru un parlamentar, nu? E un tratament preferential”, a mai spus LAURA CODRUTA KOVESI.

Sursa foto: adevarul.ro