LAURA GEORGESCU: Demersul colegilor din CNA este ILEGAL

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) dezbat joi, in sedinta secreta, o propunere a Monicai Gubernat de a inainta Parlamentului o solicitare privind REVOCAREA din functie a presedintei institutiei, LAURA GEORGESCU.

UPDATE 15.21: Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), LAURA GEORGESCU, considera ca este total ilegal demersul unor colegi de a-i retrage SPRIJINUL acordat in 28 decembrie 2012 pentru a conduce institutia.

“Nu exista nicaieri institutia revocarii in Legea 504 din 2002, deci in Legea audiovizualului, cu atat mai putin conditiile de alegere a presedintelui sau a vicepresedintelui. Se consuma in anumite conditii. Nici macar subiectul nu a fost anuntat corect si deschis, cu 24 de ore inainte de a se consuma, fiindca n-as fi ratat momentul. Din pacate a trebuit sa fac fata unor obligatii obiective, fiind ziua mea de nastere. N-am stiut ca pierd, ratez, sus. Si mai mult ca sigur, stiti foarte bine, vine doar ca o masura de pedepsire pentru faptul ca m-am adresat Curtii de Apel cerand anularea unui act administrativ, in speta Regulamentul de organizare si functionare al CNA, adoptat acum sase luni”, a afirmat joi LAURA GEORGESCU, la CNA.

Intrebata daca va lua vreo masura dupa decizia de joi, LAURA GEORGESCU a raspuns: “Fiind total ilegal demersul, de ce as lua vreo masura? Este o zi identica cu cea de ieri, nu schimba cu nimic lucrurile”.

Referindu-se la posibilitatea ca Parlamentul sa dea curs solicitarii de revocare, presedintele CNA a adaugat: “Sincera sa fiu, nu vad care ar fi articolele pe care s-ar putea baza asa ceva. Astept sa ma lamuresc”. Ea a precizat ca isi va continua activitatea.

“In februarie 2013 mi-au retras prima oara sustinerea. Am avut primul comunicat de presa de cum sunt de nepotrivita pentru locul pe care il ocup. Si de atunci s-a intamplat asta lunar. Sustinere nu am avut din februarie 2013”, a mai declarat LAURA GEORGESCU.

Ea sustine ca, daca ar fi stiut din timp ca la sedinta se va discuta despre revocarea sa, ar fi participat: “Daca stiam subiectul, nu-l ratam. Dar nu a fost comunicat pe ordinea de zi. Este foarte adevarat ca la un moment dat am fost sunata. Dar din pacate aveam pe cineva la mine. Am comunicat ca vin in 20 de minute”.

UPDATE 12.38: Sase din cei 11 membri ai CNA au votat pentru retragerea sprijinului LAUREI GEORGESCU si pentru transmiterea la Parlament a propunerii referitoare la revocarea acesteia de la conducerea institutiei, potrivit postului B1 TV.

“Este un vot simetric, in opozitie cu votul formulat in CNA in data de 28 decembrie 2012, cand in aceleasi conditii — sedinta secreta si vot secret — Consiliul a votat candidatura doamnei Laura Georgescu, a inaintat-o Parlamentului si acesta a dat un vot favorabil. Acum procedeul este oarecum invers. Noi, cei din Consiliu, socotim ca am incercat sa realizam ceea ce ne permitea mandatul, urmeaza, fireste, ca decizia finala, cea care conteaza, sa fie cea a Parlamentului, la o data care se va stabili ulterior”, a explicat Radu Calin Cristea.

La inceperea sedintei, membrii CNA care participa au votat introducerea acestui punct pe ordinea de zi de joi.

Gubernat a invocat in acest sens “conflictul permanent” din interiorul CNA, care a ajuns in instanta.

Citeste si: MIRCEA COSMA, audiat la DNA PLOIESTI

“Avand in vedere conflictul permanent din interiorul institutiei, conflict care a ajuns in instanta, conflictele de interese rezultate in urma acestei actiuni — si o sa va dau un singur exemplu, CNA, in calitate de parat, trebuie sa depuna o interpelare, acea interpelare va suna in felul urmator: ‘CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat in judecata de doamna Laura Georgescu’; de asemenea, avand in vedere adrese asumate in numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflam din pacate din presa; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse in practica, corespondente cu diverse institutii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea si de imaginea institutiei, va propun spre adoptare o decizie prin care solicitam Parlamentului revocarea din functia de presedinte a doamnei Laura Georgescu”, a spus Monica Gubernat, potrivit Agerpres.

Citeste si: LAURA GEORGESCU a ramas FARA PUTERE

Ea a amintit ca LAURA GEORGESCU a dat in judecata CNA pe 9 martie pentru ca in septembrie 2014 sase membri — Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda — i-au redus atributiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al institutiei.

LAURA GEORGESCU a cerut instantei anularea unui act administrativ al CNA — decizia 530 (Regulamentul de Organizare si Functionare al CNA) din 16 septembrie 2014.

LAURA GEORGESCU nu a fost prezenta la inceputul sedintei CNA de joi.

Legea audiovizualului prevede ca “membrii Consiliului pot fi demisi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, in urmatoarele situatii: a) in cazul incapacitatii de a-si exercita functia pentru o perioada mai mare de 6 luni; b) in cazul unei condamnari penale aplicate printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva. (2) In scopul aplicarii prevederilor alin. (1) Consiliul sesizeaza Parlamentul”.

Citeste si: Sefa CNA, Laura Georgescu, URMARITA PENAL de DNA

Din sala de sedinte a plecat Lorand Turos, membru CNA, pentru ca Radu Calin Cristea, presedintele sedintei de joi, a propus organizarea alegerilor pentru functia de vicepresedinte al CNA, care a devenit vacanta in septembrie 2014, dupa ce Viorel Vasile Buda si-a dat demisia invocand motive personale.

In octombrie 2014, Lorand Turos si-a depus candidatura pentru functia de vicepresedinte al CNA, dar joi a precizat ca nu este corect ca vicepresedintele CNA sa fie ales intr-o sedinta in care nu sunt prezenti sau nu au drept de vot toti membrii Consiliului (Herjeu nu are inca drept de vot din motive birocratice – n.r.).

Lorand Turos si-a retras in cele din urma candidatura, dupa ce sapte membri ai CNA (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) au votat pentru organizarea joi a alegerilor pentru functia de vicepresedinte al CNA.