Laura Kovesi, interviu războinic la BBC! Ce spune fosta șefă a DNA despre Guvernul Dăncilă și corupția din România

Fosta șefă DNA Laura Codruţa Kovesi a susținut un interviu duminică pentru BBC, unde a vorbit despre candidatura sa la Parchetul European şi despre fenomenul de corupţie din România.

Laura Kovesi a amintit că Guvernul României nu a susţinut-o la Bruxelles, dar că acest lucru nu a contat în demersul său pentru că „nu a aşteptat niciodată ajutorul lor”.

„Da. Guvernul nu mi-a susţinut candidatura la Parchetul European, dar acest lucru nu e important pentru mine. Nu am aşteptat ajutorul lor (…) Am încercat să dau tot ce e mai bun în munca mea. Am fost procuror pentru 23 de ani. Am 46 de ani, deci jumătate din viaţa mea am fost procuror, între care procurorul general al României şi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a declarat fosta şefă a DNA.

Kovesi consideră că, prin această candidatură la Parchetul European, va putea obţine ceva pentru România, iar lupta anticorupţie va putea fi continuată cu succes. „(…) În acest moment candidatura este foarte importantă nu doar pentru mine, ci este importantă de asemenea şi pentru colegii mei şi sistemul judiciar din ţara mea. Pentru că în acest moment, independenţa sistemului judiciar este sub atac. Noi putem dovedi, eu şi colegii mei, că prin această candidatură putem obţine ceva pentru ţara noastră şi putem face ceva pentru a ne putea continua munca”, a mai spus Kovesi.

Kovesi a vorbit şi de activitatea sa din fruntea DNA, fiind întrebată dacă a primit ameninţări în cei cinci ani în care a condus instituţia.

„Da, pot să spun că în funcţia asta există tot timpul nişte riscuri pentru că am anchetat oameni care au avut poziţii înalte, care sunt bogaţi, au bani, iar reversul a fost mai mare decât de obicei: au încercat să ne intimideze pe noi sau pe familiile noastre. Am primit destule ameninţări. A fost o companie acum 2 ani care a fost angajată ca să mă hărţuiască şi pe mine, şi pe familia mea, valoarea contractului lor era de 1 milion de euro (c.n. cazul Black Cube). Am depus o plângere, două persoane au fost cercetate şi condamnate, dar oamenii care au plătit contractul sunt încă liberi. Dar eu mi-am făcut treaba şi în pofida acestui lucru”, a declarat Kovesi.

Întrebată cum ar caracteriza actuala situaţie din România, prin prisma fenomenului corupţiei, Kovesi a subliniat că în România „mentalităţile s-au schimbat”, amintind de protestele masive din februarie 2017 împotriva OUG 13, dată de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache.

„Dacă vorbim de corupţie în România, sunt câteva lucruri importante de spus. În urmă cu 12 ani, corupţia era un fenomen generalizat, era ceva obişnuit ca cineva să dea mită pentru a primi anumite servicii sau alte lucruri similare. Dar după ce am devenit membri ai Uniunii Europene, lupta împotriva corupţiei a început cu adevărat în România.

Mentalitatea s-a schimbat. În urmă cu doi ani, când Guvernul a încercat să dezincrimineze anumite fapte cum ar fi abuzul în serviciu, au fost proteste uriaşe în România, mai mult de jumătate de milion de oameni au ieşit în stradă pentru a sprijini statul de drept şi lupta împotriva corupţiei. Deci asta ne arată că mentalitatea în România s-a schimbat. Sper ca activitatea noastră cu echipa de la DNA a contribuit semnificativ la schimbarea acestei mentalităţi”, a mai spus Kovesi.

Sursa foto: adevarul