LAURA KOVESI, reactie TRANSANTA legata de relatia DNA cu SRI in anchete si dosare

LAURA CODRUTA KOVESI, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a declarat, intr-un interviu oferit celor de la Adevarul.ro, despre controversele iscate in jurul numirii sale, in anul 2013, in fruntea acestei institutii si despre relatia si colaborarea cu SRI in anchete.

Intrebata daca s-a lamurit cine a negociat numirea sa in fruntea DNA, in 2013, LAURA CODRUTA KOVESI a precizat urmatoarele:

”Nu, nu m-am lamurit. Citeam si eu in presa: ba eram propusa, ba nu eram propusa. Dupa ce s-a formulat propunerea la Consiliul Superior al Magistraturii, am fost sunata de un consilier al premierului care m-a intrebat daca imi exprim consimtamantul. N-am intrebat niciodata care au fost circumstantele numirii mele, nu cunosc daca a fost dorinta ambasadorilor, a premierului sau a presedintelui. Cred ca experienta profesionala si rezultatele m-au recomandat pentru aceasta functie. Un om politic anchetat de DNA, Elena Udrea, a declarat ca a negociat numirea dumneavoastra cu premierul Victor Ponta. Aceste dispute legate de cine m-a numit si cum m-a numit m-au lasat indiferenta. Niciodata nu o sa incerc sa aflu cum am fost numita, cine a stat la baza acestei propuneri, cum sau de ce a facut-o.

CITESTE SI: KOVESI: Audierea lui PONTA nu are nicio legatura cu MOTIUNEA de CENZURA a PNL

Aceste dispute legate de cine m-a numit si cum m-a numit m-au lasat indiferenta. Niciodata nu o sa incerc sa aflu cum am fost numita, cine a stat la baza acestei propuneri, cum sau de ce a facut-o.”

Referitor la relatia si colaborarea cu SRI, LAURA CODRUTA KOVESI a punctat ca  acest serviciu secret nu intervine sau lucreaza intr-un dosar, ci ofera ajutor in privinta filajelor,transcrierea unor convorbiri sau alte activitati pe care procurorii DNA nu le pot realiza.

”Faptul ca intr-un comunicat de presa scriem ca SRI a sprijinit nu inseamna ca dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizari SRI. Poate insemna ca SRI ne-a ajutat sa facem un filaj, transcrierea unor convorbiri sau alte activitati pe care noi nu le putem realiza. Nu inseamna ca SRI a lucrat in dosar. In momentul in care ei ne trimit o sesizare si noi deschidem un dosar, activitatea SRI s-a oprit. Nu participa la audieri, nu administreaza probe, nu fac nimic. Simplul fapt ca dintr-o eleganta institutionala recunoastem meritele institutiilor care ne-au ajutat, nu inseamna ca aceste institutii ne ghideaza sau ne conduc activitatea. 5% din dosarele deschise in DNA anul trecut sunt pe baza unor sesizari venite de la serviciile de informatii sau sesizari din presa. 5%.”, a explicat LAURA CODRUTA KOVESI pentru Adevarul.ro.

LAURA CODRUTA KOVESI a reactionat si fata de afirmatia controversata a generalului SRI, DUMITRU DUMBRAVA, care sustinea ca Serviciul Roman de Informatii (SRI) urmareste dosarele pana la capat, punctand ca nu o intereseaza ce face SRI in activitate lor.

CITESTE SI: ION CRISTOIU sterge pe jos cu LAURA CODRUTA KOVESI si LIVIA STANCIU 

”Nu, chiar nu ma intereseaza ce face SRI-ul in activitate. Nu stiu ce se intelege prin „urmaresc dosarele”. Si jurnalistii urmaresc dosarele. Ce pot sa spun este urmatorul lucru: colaborarea noastra cu Serviciul Roman de Informatii (SRI) este strict institutionala. Ei ne trimit sesizarile, noi facem ancheta.

Nu o sa vedeti niciun ofiter de informatii care audiaza oameni, care administreaza probe sau ii spune unui procuror ce sa faca. Pe de alta parte, mie nu-mi este rusine sa colaborez cu o insitutie care este obligata prin lege sa-mi trimita sesizari despre fapte de coruptie. Mi-ar fi rusine sa colaborez cu infractorii, cu politicienii corupti, dar nu cu o institutie a statului.”, a explicat sefa DNA.

LAURA CODRUTA KOVESI a explicat si care sunt criteriile care stau la baza prioritizarii unor dosare de la DNA.

”In primul rand, avem in vedere dosarele vechi, apoi dosarele in care avem prejudicii foarte mari, dosarele in care exista riscul prescrierii unor fapte, dar si calitatea persoanei suspectate de comiterea unor fapte penale. Este foarte dificil sa spui ca un presedinte de consiliu judetean, un primar sau un ministru care se foloseste de functie pentru a comite fapte infractionale nu-i o prioritate. Nu poti sa lasi o persoana intr-o astfel de functie avand suficiente indicii ca el se foloseste de functie pentru a comite fapte penale.

Sunt dosare in care, spre exemplu, nu poti urgenta modul in care se administreaza probele. Sau avem situatii in care anumite persoane denunta fapte petrecute cu cativa ani in urma. Acestea sunt niste cauze obiective, dar exista si anumite raspunsuri subiective. Si Adrian Nastase a fost investigat dupa ce si-a pierdut functia. Oare de ce? Poate ca oamenii au avut mai mult curaj atunci, poate ca sunt tesute in spatiul public anumite povesti ca X sau Y este protejat si nu se atinge nimeni de el. Si sunt foarte multe situatii in care noi primim denunturi dupa ce o anumita persoana isi pierde calitatea. Pentru ca nu mai e in putere, nu mai poate sa intimideze si atunci am curaj sa fac un denunt. Am avut anul trecut situatii in care s-au prezentat persoane si au denuntat fapte de abuz in serviciu comise in 2010. Suntem obligati sa le verificam. Avem foarte multe dosare inregistrate in 2014 sau 2015 care vizeaza fapte din 2008, pentru ca asa a venit denuntul, dar dosarul efectiv s-a inregistrat in 2014”, a dezvaluit LAURA CODRUTA KOVESI  pentru Adevarul.ro.

Sursa foto: realitatea.net