LE-A DAT DRUMUL si acum se MINUNEAZA! Ce despagubiri primeste fiecare DETINUT ELIBERAT

Le-a dat drumul detinutilor si acum se minuneaza de impactul acestei decizii! Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat vineri ca, in urma intrarii in vigoare a Legii recursului compensatoriu, pana joi la miezul noptii, au iesit din penitenciar 529 de detinuti.

‘In cursul zilei de ieri, (…) in baza acestei legi, adaugarea acelor sase zile (…) considerate ca fiind executate, au iesit din penitenciar 529 de detinuti. Este mult si pentru orice asteptare a mea. Nu credeam ca impactul era atat de mare, dar, sigur, este efectul legii’, a declarat Toader, la conferinta ‘Protectia drepturilor detinutilor si conditiile de detentie din Romania’, informeaza jurnalistii de la Agerpres.

El a precizat ca informatia i-a fost transmisa de directorul ANP, Marian Dobrica.

Tudorel Toader a adaugat ca, tot in cursul zilei de joi, 3.349 de detinuti au dobandit vocatie pentru liberare conditionata. ‘Tot prin adaugarea celor sase zile, in cursul zilei de ieri, au dobandit vocatie la liberarea conditionata 3.349 de detinuti. Deci, li s-a implinit fractia prin ce au executat efectiv si prin ce se considera efectiv executat de lege prin adaugarea celor sase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la acesti 3.349 nu intra cei care oricum ar fi dobandit vocatie la liberarea conditionata, ceea ce inseamna ca, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru ca nu-mi inchipui ca vreun detinut sa dobandeasca aceasta vocatie si sa nu-si exercite acest drept, sa nu incerce aceasta asteptare, speranta legitima pe care o are’, a declarat ministrul Justitiei.

Detinutii vor fi despagubiti cu o suma intre 5 si 8 euro pe zi

Tudorel Toader a mai afirmat ca probabil vor fi oferite despagubiri intre 5 si 8 euro pentru detinutii care au executat integral pedepsele in conditii necorespunzatoare inainte de intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu, potrivit sursei citate.

‘S-au adunat la CEDO procese de ordinul miilor. Curtea Europeana le-a suspendat, a pronuntat decizia opririi si noi trebuie sa le dam despagubiri si lor. Daca mai sunt inca in penitenciar, unii primesc aceste sase zile la 30 de zile. Poate ca altii au executat integral pedeapsa, au plecat acasa, dar au proces pe rol si spuneam ca lor n-ai cum sa le mai dai sase zile ca sunt acasa, liberi. Si atunci le dai despagubiri in echivalent banesc’, a precizat Tudorel Toader, intrebat de jurnalisti daca ministerul isi permite sa plateasca despagubiri detinutilor eliberati pana la intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu.

El a dat exemplul Ungariei si Italiei, care au stabilit despagubiri de 5, respectiv, 8 euro pe zi pentru detentie necorespunzatoare, precizand ca ‘probabil tot in zona aceasta vom fi si noi’.

‘Cuantumul nu il stabilesc eu. Eu pot sa va dau doua repere – (…) Ungaria a stabilit 5 euro pe zi de detentie necorespunzatoare, Italia a stabilit 8 euro pe zi de detentie necorespunzatoare si Curtea Europeana a considerat ca sunt despagubiri echitabile si unele, si altele. Probabil tot in zona aceasta vom fi si noi, evident in zona pe care o va decide Guvernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident. Exista o decizie a CE care spune ca statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligatiilor stabilite printr-o hotarare judecatoreasca. Prin urmare, statul trebuie sa-si indeplineasca aceasta obligatie. Daca suma totala va fi prea mare, statul are posibilitatea sa esaloneze plata despagubirilor’, a spus Toader.

Sursa foto: adevarul