LECTURI DE CRACIUN: Ce carti ne recomanda scriitorii sa citim in vacanta de Craciun

LECTURI DE CRACIUN: Ce carti ne recomanda scriitorii sa citim in vacanta de Craciun

Scriitori, critici literari si reprezentanti ai editurilor romanesti recomanda pasionatilor de literatura sa citeasca in vacanta de Craciun titluri ale unor scriitori laureati ai premiului Nobel, volume de poezii, dar si carti pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre “ofertele” de sarbatori.

Scriitorii Florin Iaru si Ioana Nicolaie, criticii literari Daniel Cristea-Enache si Alex. stefanescu, dar si reprezentanti ai unor edituri romanesti au precizat pentru Mediafax ce carti ar recomanda sa fie citite in vacanta de Craciun. Oferta editoriala este una diversa, pasionatii de literatura avand o gama variata de titluri din care sa se inspire, daca vor sa acorde timp si lecturii, in aceasta perioada.

Astfel, poetul Florin Iaru recomanda pentru vacanta de Craciun “1001 si una de nopti”, “Gottland”, de Mariusz Szczygieł, desemnata cartea europeana a anului 2009, si “Scriitor in comunism – niste amintiri”, de Stefan Agopian.

La randul sau poeta Ioana Nicolaie are pentru cititori trei recomandari pentru vacanta de Craciun, avand cate o propunere atat pentru cei carora le place proza, cat si pentru pasionatii de poezie. Astfel, Ioana Nicolaie le recomanda romanilor sa citeasca volumele “Cui i-e frica de computer? Juniorii”, o antologie in care au scris mai multi copii care au castigat un concurs national, “Sfarsit de sezon”, de Marius Chivu, o carte foarte interesanta, cu povesti neconventíonale, dar sa nu uite nici de poezie in aceasta vacanta, o idee in acest sens fiind volumul “Cum continua povestea”, de Ioana Parvulescu.

Citeste si: VREMEA SE RACESTE! NINSORILE INCEP LA MUNTE IN A DOUA ZI DE CRACIUN SI SE EXTIND IN TOATA TARA

Criticul literar Daniel Cristea-Enache le recomanda pasionatilor de literatura sa citeasca in vacanta de Craciun cartea “Marea petrecere”, de Petre Barbu, “fiindca nu e nimic mai intens-omenesc decat dragostea pentru cei apropiati si durerea de a asista la boala si moartea lor” si “numai un romancier de varf poate scrie o carte cu un asemenea subiect”. De asemenea, criticul literar recomanda si “111 cele mai frumoase poezii”, de stefan Aug. Doinas, “pentru ca despre Doinas nu s-a vorbit in ultimii ani decat negativ sau deloc, de parca s-ar fi uitat ce poet a fost si va ramane el, intr-o literatura cu atatea valori lirice”. Totodata, in vacanta de Craciun, mai poate fi citit, potrivit criticului literar, volumul “Scrisori catre Mihai”, de Razvan Petrescu, “deoarece vedem aici pre-literatura unuia dintre cei mai originali scriitori romani de azi: o serie de scrisori trimise din Romania ceausista unui prieten drag fugit in Occident”.

Si criticul literar Alex. stefanescu are cateva propuneri captivante care pot fi luate in calcul de cei care acorda timp lecturii chiar si in vacanta de Craciun. Acesta spune ca, in vacanta de Craciun, ar trebui ca romanii sa citeasca macar o carte scrisa de Patrick Modiano, castigatorul premiului Nobel pentru literatura pe anul 2014, recomandand, dintre volumele traduse in Romania, “Micuta Bijou”. De asemenea, Alex. stefanescu recomanda si o carte de poezie care poate fi citita in vacanta de Craciun – “intoarcerea barbarilor”, de Mircea Dinescu. Criticul literar spune despre Mircea Dinescu ca “este singurul poet din a doua jumatate a secolului XX si inceputul secolului XXI care a lasat istoria sa patrunda in poezia lui”. Un alt volum pe care criticul literar il recomanda este dedicat copiilor, dar nu numai. Este vorba despre “Fetita din Floare”, o carte de basme pentru copiii din prezent scrisa de Petre Craciun. in plus, Alex. stefanescu propune cartea de caricaturi a lui Costel Patrascan “Negru pe alb”.

Citeste si: CRACIUNUL. Maraton in jurul lumii de sarbatoarea nasterii lui Iisus. Traditii si obiceiuri de Craciun

Viorel Zaicu, director editorial All, recomanda pentru amatorii de carti “de vacanta” “Iliada” si “Odiseea” in varianta trunchiata si romantata, adica cele doua romane noi ale lui Valerio Massimo Manfredi din ciclul “Numele meu este Nimeni: Juramantul si intoarcerea”. Pentru cititorii genului “heavy”, acesta propune “Stoner”, de John Williams, unul dintre cele mai bune romane care s-au bucurat in ultimul deceniu de febra “dezgroparii”. Viorel Zaicu are o propunere de lectura si pentru doamne, acesta recomandandu-le sa citeasca o carte sensibila, plina de umor si foarte indrazneata – “Iubesc sa fiu femeie”, de Hedi Hoka. Este bestsellerul toamnei la editura All, fiind un elixir psiho-narativ pentru toate femeile, dincolo de varsta si pozitie sociala.

La randul sau, Marin Vidrascu, directorul executiv al editurii Litera, are o serie de propuneri de care romanii pot tine cont in alegerea cartilor de citit in vacanta de Craciun. Acesta le recomanda pasionatilor de cultura, istorie si geopolitica volumul “Razbunarea geografiei”, de Robert D. Kaplan. De asemenea, directorul executiv al editurii Litera recomanda si volumul “Adio arme”, de Ernest Hemingweay, dar si “Prea multa fericire”, de Alice Munro, o carte care o sa schimbe perceptia oamenilor despre cum ar trebui privite lucrurile triste din viata.

Alina Hlinski, redactor-sef editura Univers, recomanda pentru cei mai mici dintre cititori, care se pregatesc, cuminti, sa vina Mos Craciun, volumul “La culcare, Veronica!”, de Tove Appelgren si Salla Savolainen. “Misterul de Craciun”, de Jostein Gaarder, este o carte pe care o propune pentru toti cei care se lasa cuprinsi de spiritul acestei sarbatori, iar pentru lungile seri de iarna indica “Donul linistit”, de Mihail solohov, un volum pentru cititorii care se lasa transpusi in vremurile Revolutiei ruse.

De asemenea, Roxana Petrescu, PR Manager Grupul Editorial Corint, recomanda pentru sarbatorile de Craciun volumul 6 din seria “Generala”, de James Patterson -“Salvati-l Pe Rafe!”, dar si “Copilarie regala”, un album realizat cu ilustratii obtinute cu ajutorul Arhivelor Nationale ale Romaniei si text semnat de Filip-Lucian Iorga. O alta carte pe care o recomanda pentru a fi citita in vacanta de Craciun este volumul 3 din trilogia “Divergent”, de Veronica Roth.

Cititorii editurii Nemira se pot bucura de vacanta retraind placerea copilariei de a citi basme cu un roman fantasy inedit, pentru copii si pentru adulti deopotriva, despre lumea povestilor si a viselor – “Basmania. Raspantia gandurilor” (cartea I), de Valentin Nicolau, cu ilustratii realizate de Tudor Popa. Alexandra Florescu, coordonator Marketing & PR Nemira Publishing House, le propune cititorilor o calatorie intr-un New York magic si romantic alaturi de personajele din “Poveste de iarna”, de Mark Helprin, iar fanii seriei “Cantec de gheata si foc” trebuie sa treaca pe lista de cadouri dorite volumul “Din intelepciunea lui Tyrion Lannister”, o culegere de vorbe intelepte ale micului Machiavelli, cel mai indragit dintre personajele lui George R.R. Martin.

Miruna Meirosu, PR Curtea Veche Publishing, recomanda pentru vacanta de Craciun volumele “Economiseste cu Jamie”, de Jamie Oliver – proaspat venit din tipar -, “Craciunul regal”, de Principesa Margareta si Principele Radu ai Romaniei, si din seria “Save the Story”, cu repovestiri realizate de mari scriitori ai lumii: “Calatoriile lui Gulliver”, repovestita de Jonathan Coe, si “Logodnicii”, repovestita de Umberto Eco.

Nu in ultimul rand, reprezentantii editurii Vellant ofera cateva sugestii de lectura in perioada sarbatorilor de Craciun. Astfel, pasionatii de lectura pot citi “Cum iti poate schimba Proust viata”, de Alain de Botton, “Praslea cel Voinic si merele de aur”, de Maria Surducan, “Serafimul si Zambezi. Integrala prozei scurte”, de Muriel Spark, si “Operele alese ale lui T.S. Spivet”, de Reif Larsen.