LEGATURA dintre LIVIU DRAGNEA si TEL DRUM demascata de RISE PROJECT via DGPI! REACTII

Jurnalistii de la RISE Project au publicat, joi seara, un raport al serviciului secret al Ministerului de Interne intitulat “Nota privind aspecte care afecteaza climatul socio-economic al judetului Teleorman” si care descrie, potrivit sursei citate, o “retea infractionala compusa din persoane cu putere de decizie in judet” prin care LIVIU DRAGNEA fraudeaza fonduri europene si guvernamentale. Este pentru prima oara cand un document al unei  institutii a statului roman in prezinta pe LIVIU DRAGNEA ca fiind principalul actionar al Tel Drum.

UPDATE 3: Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat joi seara la postul Realitatea TV ca nu a stiut despre raportul DGPI referitor la Liviu Dragnea. Grindeanu mai spune ca nu a numit o conducere la DGPI fiindca “ministerul de Interne trebuia sa faca o propunere, dar ea nu a mai venit”.

“Dupa experientele mele din ultimele luni nu ma mai suprinde nimic”, a raspuns Grindeanu cand a fost intrebat daca a fost suprins de datele referitoare la Dragnea din raportul DGPI. Totusi, Grindeanu a lasat sa se inteleaga ca are doar o problema cu modul in care Dragnea conduce partidul, una mai degraba de moralitate si nu de legalitate.

“Domnul Dragnea, care se considera un luptator impotriva sistemului, nu a facut nicio propunere de lege in 5 luni de zile, asa c amai usor cu lupta antisistem”, a declarat Grindeanu.

UPDATE 2: Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, afirma, intr-o interventie la Digi 24, ca articolul Rise Project privind documentul DGPI “nu are nimic de a face cu jurnalismul” si nu exista nicio dovada ca acel act este veridic, contrazicand informatiile prezentate privind relatia sa cu Liviu Dragnea, care ar data din 2005, informeaza News.ro.

“Cei de la Rise Project dau publicitatii un asa-zis document furnizat de un serviciu de informatii, dar acest document nu e certificat ca ar fi fost furnizat de un serviciu de informatii. Acest asa zis document contine tot felul de lucruri aluzive care nu au niciun fel de suport in realitate. Am citit informatia care a aparut. Am aflat ca in 2005 se conturau zorii prieteniei intre mine si domnul Liviu Dragnea. Pot sa va spun ca in 2005 nu il cunosteam pe domnul Dragnea, nici nu l-am cunoscut in 2005. Nu stiu daca stiam la vremea respectiva cine e presedintele Consiliului Judetean la Teleorman. Eu eram in majoritatea politica de la aceea data, dl Dragnea era in opozitie”, sustine Tariceanu.

El afirma ca, daca toate documentele facute de Rise Project seamana cu cel publicat joi, “sa stiti ca inseamna ca este o calitate jurnalistica jalnica”.

“Nu are nimic de a face cu jurnalismul, ci cu o intentie evidenta de distorsiune a realitatii si cu intentia evidenta de a-l pune probabil in primul rand, nu vreau eu sa ma consider piesa principala in acest puzzle, pe dl Dragnea, de a-l pune intr-o lumina nevaforabila si, sigur, in aceasta operatiune daca se poate sa fiu si eu introdus nu ar strica, nu? In logica celor care au redactat aceste documente”, afirma seful ALDE.

Presedintele Senatului mai afirma ca “nu exista nicio dovada ca acest document este unul veridic”. “Eu nu stiu daca nu sunt inf ormatii luate de acolo si de dincolo, puse cap la cap, informatii neverificate, pentru ca eu nu-l cunosteam, in primul rand, pe domnul Dragnea”, subliniaza el.

UPDATE 1: Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) precizeaza, ca respinge ferm alegatiile potrivit carora “presupusul document” publicat de Rise Project ar apartine unitatii, informeaza Agerpres.

“Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) respinge ferm alegatiile potrivit carora presupusul document secret ar apartine unitatii si, ca structura responsabila in materia asigurarii coordonarii si controlului activitatilor pentru protectia informatiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniaza ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, acest tip de documente se gestioneaza de catre emitenti”, se afirma in comunicatul transmis AGERPRES de catre compartimentul Informare si Relatii Publice al DGPI.

De asemenea, in comunicat se subliniaza ca unitatea respinge orice incercare de implicare in dispute politice.

“In acest context, DGPI respinge categoric orice incercare de a implica unitatea in dispute de natura politica si isi reafirma determinarea de a ramane un serviciu echidistant, profesionist si dedicat indeplinirii misiunilor incredintate prin lege”, mai mentioneaza sursa citata.

In documentul publicat de Rise Project, si despre care se afirma ca ar fi fost realizat in 2011 de DGIPI si transmis chestorului Liviu Popa, seful Politiei in acea perioada, este prezentata informatia potrivit careia guvernul Tariceanu din 2005 ar fi alocat fonduri, fara licitatie, firmei Tel Drum pentru reparatii ale infrastructurii in judetul Teleorman, in urma inundatiilor din acel an.

Raportul vizeaza afacerile cu bani publici ale gruparii, zeci de licitatii, controlul real al firmei Tel Drum, lucrari fictive, donatii suspecte la partid, cercuri relationale si de influenta.

RISE PROJECT precizeaza in acest context ca, la inceputul lunii iunie, PSD a modificat legea astfel incat Directia Generala de Protectie Interna (DGPI), poreclit “Doi si-un sfert”, sa fie exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan, reputata ca fiind o apropiata a lui Liviu Dragnea.

In acest fel, dispare filtrul CSAT in ceea ce priveste numirea conducerii DGPI. In acest raport, ofiterii DGPI arata ca, initial, Tel Drum a fost preluata fraudulos de Liviu Dragnea de la stat, scrie RISE Project. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta si-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare si deszapezire prin intermediul unor licitatii trucate. Unele dintre lucrari ar fi fost fictive.

Documentul il identifica inca din primele randuri pe Dragnea ca fiind “detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”.

“Actiunile la purtator” sunt certificate anonime. Oricine detine aceasta hartie, care specifica un anumit procent din actiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. Cand se misca hartia, se schimba patronul. Nu exista birocratie, totul ramane secret.

Raportul prezinta si “organigrama” gruparii. Sunt trecuti in revista oamenii de baza ai sefului PSD: afaceristul Marian Fiscuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinas, fostul presedinte al Companiei Nationale de Drumuri – Cristian Duica, directorul general al Tel Drum – Petre Pitis, functionari de la Fisc si jurnalisti locali.

DGPI a mai fost preocupat de banii care ajung la PSD, descoperind ca Tel Drum ar fi finantat ilegal campaniile electorale in care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizata perioada 2008 – 2009, cand au avut loc toate tipurile de alegeri, locale, legislative, prezidentiale. Au fost monitorizate si alte afaceri ale familiei, precum o tranzactie subevaluata intre sotii Bombonica si Liviu, cu hotelul Turris din Turnu Magurele. Si, odata cu asta, ofiterii de informatii au aflat un modus operandi. Fostele active de stat, instrainate pe nimic in cercul Dragnea, generau evaziune fiscala. Valori reduse, deci taxe mici.

CITESTE INVESTIGATIA INTEGRALA dar si DOCUMENTUL DGPI AICI.

Sursa foto: realitatea