Legatura dintre SORIN OPRESCU si RANITII de la COLECTIV care mor pe capete la SPITALUL FLOREASCA

O unitate pentru arsi, superechipata si ultracostisitoare, nu a fost pusa in functiune pentru a trata victimele incendiului de la Clubul Colectiv, desi a fost inaugurata, in primavara, de ministrul Nicolae Banicioiu. Catalin Tolontan a publicat aceasta informatie, ieri, pe blogul sau.

RISE Project a verificat cine e firma care s-a ocupat de utilarea acestei unitati de chirurgie plastica, realizata la Spitalul Floreasca.

Raspunsul: compania Gemedica, detinuta de Aurel Galea (49 de ani), prieten intim, sponsor de campanie electorala si partener de afaceri al lui Sorin Oprescu.

Echiparea clinicii, impreuna cu instruirea celor care urmau sa o foloseasca, a fost realizata, intre 2013 si 2015, in baza unui acord cadru care presupunea livrarea produselor si serviciilor descrise mai sus contra unei sume de pana la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei).

Interesant este ca firma Gemedica a castigat licitatia organizata de Spitalul Floreasca in conditiile in care a fost singura care s-a inscris in competitie.

De altfel, la toate licitatiile organizate de Spitalul Floreasca si castigate de firma Gemedica (toate cate au fost gasite de RISE Project pe site-urile de specialitate), aceasta companie a participat singura, fara sa o concureze nimeni.

In 2012, de exemplu, tot fara sa fie concurata de nimeni, Gemedica a castigat cinci licitatii organizate de Spitalul Floreasca, pentru sume de circa 6 milioane de euro. De subliniat ca toate sumele citate mai sus sunt stipulate in acorduri cadru, incheiate intre Gemedica si Spitalul Floreasca. Ele desemneaza plafonul maxim financiar pana la care spitalul poate sa achizitioneze produse si servicii de la firma lui Aurel Galea, pentru fiecare contract in parte.

Fluxurile de bani dintre Spitalul Floreasca si Gemedica ar putea fi mai mici.

Unitatea de urgente pentru arsi, inaugurata acum o jumatate de an, ale carei echipamente sunt evaluate la 9 milioane de euro, este parte integranta din clinica de chirurgie plastica, deja existenta, a Spitalului Floreasca. Este formata din sase paturi si o sala de operatii.

– Ce ofera ea?

– Posibilitatea de instalare a pacientilor cu arsuri grave in niste capsule in care se introduce oxigen pur, cu presiune mare, care grabeste cicatrizarea ranilor.

Profesorul Ioan Lascar, seful sectiei de chirurgie plastica de la Spitalul Floreasca, a povestit, in primavara, la inaugurare, care este atuul terapiei care va putea fi efectuata in aceasta unitate superechipata: „Oxigenarea tesuturilor nu se face doar pe cale sanguina si respiratorie. Oxigenul patrunde in tesuturi si prin tegumente”.

In limbaj medical, tratamentul acesta se numeste „oxigenoterapie hiperbara”.

Unitatea cu „oxigenoterapie hiperbara” de la Floreasca n-a functionat, insa, niciodata, din primavara pana acum – sustin sursele citate de Catalin Tolontan si intaresc sursele RISE Project.

– De ce?

– Ieri, la Europa FM, in emisiunea lui Tolontan, ministrul Nicolae Banicioiu a spus ca unitatea „a avut, saptamana trecuta, o problema tehnica pe partea de instalatie de aer”.

Instalatia de aer, adica exact mecanismul terapeutic pe care il ofera, in exclusivitate, unitatea de tratament.

Ieri seara, la TVR, referindu-se la acelasi subiect, Banicioiu a adaugat ca unitatea nu a functionat si din cauza ca nu a avut personal medical.

Justificand nefolosirea unitatii pentru ingrijirea arsilor de la Clubul Colectiv, Ioan Lascar a invocat, tot ieri, ratiuni de operativitate, zicand ca e mai usor pentru personalul medical sa ii trateze pe toti pacientii in acelasi loc, adica in cadrul saloanelor deja exitente ale sectiei de chirurgie plastica.

Lascar a mai spus ca, dupa ce se va vedea care sunt ranitii cu o evolutie medicala mai proasta, acestia vor fi instalati in pavilionul inaugurat in primavara.

RISE Project a intrebat atat conducerea Spitalului Floreasca, cat si compania Gemedica, dar si Directia Sanitara a Municipiului Bucuresti (DSMB) daca acest pavilion superechipat a fost, intr-adevar, autorizat sa functioneze.

Pana la aceasta ora, nu am primit raspuns decat de la DSMB si Gemedica.

DSMB ne-a transmis ca „autorizatia sanitara de functionare se elibereaza pentru toata structura aprobata (n.r.-a spitalului) si nu pentru fiecare sectie in parte”.

Gemedica ne-a comunicat ca intrebarea legata de autorizatie trebuie adresata Spitalului Floreasca si ca „sistemul de aer” – invocat de ministrul Banicioiu, in cadrul emisiunii de la Europa FM – nu a facut obiectul contractului dintre firma si spital.

Gemedica a adaugat: „Din informatiile noastre, am inteles ca aceste probleme au fost remediate de catre spital”.

ACTUALIZARE (8 Noiembrie): In vreme ce moartea elibereaza, unul cate unul, paturile de spital in care si-au trait agonia arsii de la clubul Colectiv, unitatea de elita de la Spitalul Floreasca, care le-ar fi putut prelungi zilele la sase dintre ei, zace, in continuare, nefolosita.

RISE Project a mai descoperit un detaliu legat de felul in care a curs investitia de 9 milioane de euro, facuta in echiparea acestei unitati medicale: profesorul Ioan Lascar, membru in comisia de licitatie care a hotarat ca dotarile sa fie furnizate de firma Gemedica, acorda consultatii la clinica Academica, pe care Galea o detine impreuna cu Oprescu. 

Altfel spus, Lascar a elaborat caietul de sarcini al unei licitatii care a fost castigata – in absenta oricarei concurente – de o firma a patronului clinicii la care isi rotunjeste veniturile.

In zilele care au trecut de la dezvaluirea faptului ca in Bucuresti exista o unitate moderna destinata ingrijirii arsilor – nefunctionala, desi, in primavara, a fost inaugurata, en fanfare – Spitalul Floreasca nu a raspuns la niciuna dintre intrebarile adresate de RISE Project, legate de acest caz.

Relatia Gemedica – Oprescu

Legaturile dintre patronul Gemedica, Aurel Galea, si Sorin Oprescu sunt notorii. Familiile Galea si Oprescu detin impreuna compania Medical Prestige, cea care opereaza clinicile Academica. Si au detinut, in trecut, firma Body Logic. Galea a sponsorizat campania electorala a lui Sorin Oprescu la alegerile prezidentiale din 2009.

In urma cu patru ani, unul dintre reporterii reuniti astazi in colectivul RISE Project l-a intrebat pe Aurel Galea – in cadrul unei documentari realizate pentru revista Kamikaze – care a fost motivul pentru care doua dintre firmele lui medicale, printre care si Gemedica, achizitionasera mai multe autovehicule de lux si un iaht.

Si daca Sorin Oprescu sau membri ai familiei lui folosesc autovehicule respective.

Intrebarile reporterului si raspunsurile lui Galea, de atunci, mai jos:

Reporter: Care este motivul pentru care Gemedica si Three Farm au achizitionat masini precum Porsche Cayenne Turbo, Bentley Continental GTC, Audi A5, Audi A6, Audi A8 , Audi S8, VW Touareg R5 TDI, Land Rover Freelander sau Motor Yacht Cranchi Endurance 39?

Aurel Galea: Pentru ca firmele au avut nevoie sa foloseasca activele despre care faceti vorbire.

Reporter: Domnul Sorin Oprescu sau rude ale acestuia au folosit sau folosesc masini aflate in proprietatea (sau luate in leasing de) Gemedica sau Three Farm?  

Aurel Galea: Data fiind vechea relatie de prietenie care ne leaga, este posibil ca, ocazional, domnul Sorin Oprescu sau membri ai familiei acestuia sa fi folosit masini aflate in proprietatea firmelor mele.

Firma Gemedica semneaza, anual, contracte de milioane de euro cu spitalele din sistemul public.

Sursa text: riseproject