Legea “51% produse romanesti in supermarket” a trecut de Parlament

Proiectul de lege care prevede ca toate supermarketurile si hipermarketurile sa aiba pe rafturi cel putin 50% din produse care sa provina din “lantul scurt de aprovizionare” a fost adoptat, marti, de Camera Deputatilor, for decizional, informeaza postul B1 Tv.

Actul normativ a trecut cu 293 de voturi pentru, niciun vot impotriva si nicio abtinere, transmite B1 TV. Proiectul urmeaza sa fie trimis la promulgare catre presedintele Klaus Iohannis. Masura a fost gandita ca sa ajute producatorii romani, insa ar putea sa aiba un efect invers celui scontat, din cauza unui termen folosit de cei care au intocmit proiectul.

CITESTE SI: PROIECT DE LEGE PENTRU SUPRAIMPOZITAREA MARILOR LANTURI DE MAGAZINE

Textul legislativ prevede urmatoarele:

“Comerciantii – persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare.

Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de guvern”.

Problema este ca “lantul scurt de aprovizionare” nu a fost bine definit de cei care au intocmit proiectul, iar mingea a fost aruncata in terenul Executivului, care trebuie sa stabileasca modul in care va fi implementata masura.

Astfel, in loc ca peste 50% dintre produsele din supermarketuri sa fie romanesti, exista riscul ca, de exemplu, producatorii bulgari sa devina mai atractivi pentru magazinele din sudul Romaniei si cei din Ungaria pentru magazinele din vestul tarii, avand in vedere ca si acestea ar putea face parte tot din “lantul scurt de aprovizionare”, potrivit unui comunicat remis presei de catre Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) in luna mai.

De asemenea, tot prin acest proiect normativ s-au modificat termenele de plata, la 7 zile pentru produsele proaspete si 14 zile pentru celelalte produse alimentare. Modificarile mai definesc pretul produsului si interzic taxele de raft, de listare, de dezvoltare, de marketing, adica obliga toti comerciantii sa traiasca din adaos comercial, potrivit B1 TV.

Sursa foto: bursa