LEGEA ALEGERII PARLAMENTULUI, aprobata de Comisia de cod electoral

Comisia de cod electoral a adoptat, marti, in unanimitate, proiectul de lege privind alegerile parlamentare, stabilind ca scrutinul va fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5 la suta, iar norma de reprezentare sa fie un deputat la 73.000 de locuitori si un senator la 168.000 de locuitori.

Potrivit acestei norme de reprezentare, vor fi 308 deputati la care se adauga cei 18 deputati ai minoritatilor si deputatii de diaspora si 134 de senatori.

Presedintele comisiei, liberalul MIHAI VOICU, a precizat ca vor fi “300 si un pic” de deputati, nefiind stabilit clar numarul de parlamentari de diaspora, avand in vedere ca PNL va sustine dublarea numarului acestora de la patru deputati de diaspora la opt si de la doi senatori de diaspora la patru.

Citeste si: GORGHIU: Legea ALEGERILOR PARLAMENTARE va fi VOTATA la sfarsitul sesiunii cu NUMAR REDUS de alesi

“Nu stiu acum sa va spun cat vor fi 300 si un pic de deputati si proportional senatorii. Sigur, ca fiecare grup a avut o propunere, noi, de la liberali, am fi avut o propunere cu o norma un pic mai mare, dar, nefiind foarte multe diferite si era necesar un vot de doua treimi, toate grupurile s-au raliat la propunerea UDMR. In oninia mea, nu este transat numarul parlamentarilor de diaspora, propunerea noastra va fi sa avem 8 deputati si 4 senatori de diaspora, este propunerea PNL”, a spus MIHAI VOICU.

El a spus ca este cel mai mic numar de parlamentari de pana acum.

“Este cel mai mic numar de parlamentari pe care l-am avut vreodata in Romania. Daca ne referim la acel referendum, trebuie sa citim referendumul complet, referendumul s-a referit la o singura Camera si cu 300 de parlamentari, atunci cand Parlamentul va avea o singura Camera atunci voi admite ca o singura Camera poate functiona cu 300 de alesi, doua camere nu pot functiona cu 300 de alesi”, a explicat Voicu.

Vicepresedintele comisiei, GABRIELA PODASCA, a declarat ca se reduce numarul de parlamentari, exista un vot pe liste si “cu siguranta lucrurile vor merge mai bine decat pana acum cu votul uninominal”.

Citeste si: AU CAZUT LA PACE: Cati DEPUTATI se vor regasi in PARLAMENT din legislativul urmator

“Vorbim de 308 deputati si 134 de senatori, plus 18 minoritati si 4 plus 2 de la diaspora, asta inseamna 330 de deputati. Ne raportam la situatia extrem de dificiala a numarului mare de parlamentari”, a explicat GABRIELA PODASCA.

Biroul Permanent al Senatrului va fi convocat miercuri la 14,30 pentru a lua act de depunerea proiectului de lege a alegerilor parlamentare si va stabili termene pentru depunerea amendamentelor de catre sentaori, a spus Voicu, aratand ca miercurea viitoare se va acorda votul pe proiect in Senat.

Sursa foto: comisarul.ro