Legea amnistiei, adoptata in Rusia

Parlamentul Rusiei a votat, miercuri dupa-amiaza, Legea amnistiei care se va aplica si membrilor echipajului unui vas Greenpeace si membrelor trupei punk Pussy Riot. Duma de Stat a votat in unanimitate proiectul de lege, cu 446 de voturi petru si niciunul impotriva, informeaza agentia Associated Press, citata de Miami Herald.

Printre cei vizati de aceasta lege se numara cei condamnati pentru prima oara, minorii si femeile cu copii mici.

Miscarea a fost vazuta la scara larga drept o incercare a Kremlinului de a calma criticile aduse felului in care Rusia respecta drepturile omului, inaintea Olimpiadei de Iarna de la Soci, din anul 2014.

De amnistie se vor bucura doua membre ale trupei Pussy Riot, care sunt astfel eligibile pentru eliberare, iar achetatorii vor putea totodata sa renunte la acuzatiile impotriva a 30 de membri ai navei Greenpeace care a fost retinuta in regiunea arctica a Rusiei, in luna septembrie.

Chiar daca legea va intra in vigoare, spun activistii pentru drepturile omului, vor fi amnistiati mai putin de 1.500 de detinuti, dintr-un total de aproximativ 680.000 de persoane incarcerate in Rusia.

Initiatorul acestei legi, presedintele rus Vladimir Putin, considera ca legea este un act de mila, ce va marca a 20-a aniversare a Constitutiei Rusiei post-sovietice, insa criticii sai atrag atentia ca foarte putini detinuti vor putea beneficia de ea – si in niciun caz printre beneficiari nu se numara “dusmanii” locatarului de la Kremlin, precum fostul sef Iukos, Mihail Hodorkovski.

Putin a inaintat propunerea legislativa saptamana trecuta, dupa o lunga dezbatere cu privire la cate persoane va elibera si daca se va aplica celor care i-au criticat modul in care conduce Rusia, considerati de multi “prizonieri politici”.

Sursa foto: russia today