Legea amnistiei va fi amanata si va intra in dezbatere publica. Modificarile la Codul Penal raman!

Legea amnistiei si gratierii va fi amanata pana la 1 februarie 2014 si va intra in dezbatere publica, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a tinut sa precizeze ca peste o luna nu va mai fi nicio problema cu acest proiect legislativ.

“O sa o mai lasam pana la 1 februarie, ca toata lumea sa isi exprime punctul de vedere, ca sa vedem care sunt nemulumirile. O sa vedeti ca peste o luna de zile nu va fi nicio problema. Lucrurile or sa fie demonstrate”, a declarat Valeriu Zgonea.

Acesta a mai declarat ca nu se renunta la modificarile pe Codul Penal si l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca a creat tot scandalul in jurul modificarilor Codului Penal votate saptamana trecuta in Parlament pentru a ingropa ancheta legata de terenul de la Nana.

“Nu renuntam la Codul Penal. Colegii parlamentari au demonstrat punct cu punct ca tot ceea ce Traian Basescu a prezentat in scrisoarea deschisa si public au fost minciuni si neadevaruri. Totul (votul din Parlament – n.red.) a fost conform legii. Nimic nu a fost ascuns. (…) L-a deranjat de fapt ca Parlamentul roman a avut cvorum si s-a votat Comisia Nana. Acest lucru l-a facut sa foloseasca Administratia prezidentiala pentru a ataca parlamentul”, a declarat Valeriu Zgonea la iesirea de la guvern, dupa o discutie cu Victor Ponta.

In opinia presedintelui Camerei Deputatilor, modificarile votate saptamana trecuta sunt corecte si ca nu creeaza o superimunitate pentru demnitari. Presedintele Camerei Deputatilor a anuntat ca, pana in luna februarie, vor fi o serie de discutii, care vor lamuri pe toata lumea de bunacredinta a politicienilor.

“Noi nu suntem functionari publici. Restul sunt manipulari ale opiniei publice care a cazut in capcana lui Traian Basescu. Raportul Comisiei Juridice care a lucrat pana noaptea, si ale fiecarei comisii de altfel, a fost prezentat conform regulamentului votat de pe vremea Robertei Anastase.

Niciun lider de grup politic dupa cum s-a observat si in stenograma nu a omis vreun contraargument. Singura dezbatere a fost de pe Legea amnistiei pe care am votat-o in plen. Lucrarile au fost foarte normale, foarte calme, totul a fost foarte transparent. Modificarile la Codul Penal se discuta de un an de zile. Traian Basescu doreste cu tot dinadinsul sa atace parlamentul. ANI lucreaza in zona civila. Nicio modificare nu ii afecteza puterea. DNA, justitia din Romania si ANI au puteri depline pentru a-i ancheta pe parlamentari. Nu exista nicio reglementare de a bloca aceste institutii”, a declarat Valeriu Zgonea.

Camera Deputatilor a adoptat, martea trecuta, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Tot marti, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici, el mentionand ca “nu putem confunda Presedintia si Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”.

Seful statului a mai spus ca modificarile la Codul penal adoptate marti de Camera Deputatilor sunt “dramatice” si “darama zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie” precum DNA sau ANI.

PDL a depus, joi, la Curtea Constitutionala, doua sesizari in legatura cu modificarile adoptate marti de Camera Deputatilor la Codul Penal, una vizand definirea functionarului public si cealalta referindu-se la conflictul de interese.

Si Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat, joi, Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Codului penal care au fost aprobate marti de Camera Deputatilor.

Directia Nationala Anticoruptie a aratat ca, in urma modificarilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimisi in judecata pentru fapte de coruptie sau asimilate acestei infractiuni ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in detentie, prin condamnari definitive, ar putea fi pusi in libertate.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul sau, modificarile aduse Codului Penal, subliniind ca nu le-a primit spre avizare, asa cum prevede legea. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a precizat, joi, intr-un comunicat, ca nu avea obligatia sa ceara avizul CSM.
Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei si ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de catre deputati.

Referior la legea pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Pl-x 162/2013), aceasta a fost introdusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, la sesiunea de vot final care va avea loc marti, 17 decembrie, incepand cu ora 12.00.

Pe ordinea de zi, in dreptul propunerii de lege, se mentioneaza ca initiativa este dezbatuta in procedura de urgenta, ca Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare si ca forul decizional este Camera Deputatilor.

De aceasta data, pe site-ul Camerei, in dreptul propunerii legislative, figureaza si raportul Comisiei Juridice privind adoptarea propunerii legislative. Modul in care Legea amnistierii a fost adoptata in Comisia juridica a Camerei, la miezul noptii, intr-o sedinta secreta, iar apoi introducerea acesteia pe ordinea de zi a plenului de marti, in conditiile in care raportul comisiei nu era public, a generat o serie de controverse.

Adoptarea legii nu este sustinuta de opozitie, dar nici de PNL, care a anuntat chiar prin vocea lui Crin Antonescu, presedintele partidului, ca este categoric impotriva proiectului. Mai mult, liberalii au cerut vot deschis la aceasta lege.