LEGEA ANTI FUMAT va avea si un ghid de bune practici

Un ghid de punere in aplicare a legii anti fumat urmeaza sa fie elaborat in urma unor consultari cu guvernul si patronii de localuri, urmand sa apara la inceputul lunii martie, inainte sa intre in vigoare prevederile legii, a declarat, joi, deputatul PSD Aurelia Cristea, informeaza Mediafax.

“Urmeaza sa stabilim o intalnire cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Ministerului de Interne, ca sa agream impreuna un regulament de implementare in cazul situatiilor care mai trebuie lamurite. Au mai venit intrebari din diverse situatii particulare si atunci trebuie sa explicam cum se intelege legea. Nu trebuie sa particularizam fiecare situatie care apare, scrie clar in lege ca fumatul este interzis in spatiul public, personal nu cred ca sunt chestii de interpretat. Dar poate ca merita aceasta discutie. pentru a avea o cat mai corecta intelegere a sensului textului de lege. Eu imi doresc ca legea aceasta sa fie cat mai bine inteleasa si cat mai bine acceptata”, a explicat pentru MEDIAFAX deputatul PSD.

CITESTE SI: LEGEA ANTI-FUMAT a fost publicata in Monitorul Oficial. Afla cand va intra in vigoare

In ceea ce priveste delimitarea spatiilor publice inchise, ea a explicat ca practic singurul loc unde se va putea fuma este pe terasa restaurantelor, in aer liber.

Cat despre patronii care se abat de la regula, sanctiunile ar trebui aplicate gradual, crede Aurelia Cristea.

“Dorinta nu este sa inchidem imediat orice local care incalca legea, dorinta este ca sanctiunile sa fie aplicate gradual. Inainte de a da sanctiuni, se pot da avertizari, asa scrie in legea contraventiilor, pana cand lucrurile intra intr-o stare de normalitate”, a spus Cristea.

Nu in ultimul rand, pentru elaborarea ghidului, Cristea spune ca va mai avea loc o a doua intalnire si cu proprietarii de restaurante, baruri, cafenele si cu reprezentantii asociatiilor hoteliere.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA ANTI-FUMAT

Legea va intra in vigoare pe 16 martie.

Conform legii, fumatul este interzis in “orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

 Sursa foto: ziare