Legea care reduce atributiile DNA, promulgata de Traian Basescu

Legea prin care se reduc atributiile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a fost promulgata, miercuri, de presedintele Traian Basescu, informeaza Administratia Prezidentiala.

Potrivit legii, DNA nu se va mai ocupa de fapte de coruptie care au produs un prejudiciu mai mic de un milion de euro.

“Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 63/2013 pentru modificarea Art. 13 alin. (1 indice 2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Dupa modificarilor aduse la OUG 43/2002, DNA are in competenta doar infractiunile de abuz in serviciu cu prejudiciu mai mare de un milion de euro, cauzele de evaziune fiscala, inselaciune si de frauda vamala cu acelasi nivel al daunelor revenind DNA doar daca au legatura cu fapte de coruptie.

In caz contrar, cazurile de evaziune, inselaciune si infractiunile vamale cu pagube ce depasesc echivalentul in lei al sumei de un milion de euro vor trece in competenta parchetelor.

Ministerul Justitiei arata, in vara, ca la propunerea prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ministerul a inaintat Guvernului, spre aprobare, o ordonanta de urgenta cu privire la activitatea procurorilor DNA. Modificarea legislativa a avut loc deoarece normele care stabilesc competenta DNA au dus la supraincarcarea procurorilor.