Legea cainilor maidanezi, discutata astazi de judecatorii CCR

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) vor discuta, astazi, sesizarea cu privire la proiectul de lege privind gestionarea cainilor comunitari, depusa de 29 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD si PDL. Sedinta va incepe la ora 10.00.

Senatorii sustin ca forma in care proiectul de lege a fost adoptat este diferit de forma adoptata de Senat in 12 martie 2013, atat in ceea ce priveste conceptia, cat si in ceea ce priveste continutul. Cei 29 senatori spun ca termenul pus la dispozitie pentru adoptarea cainilor comunitari este prea scurt si contesta masura eutanasierii. 

Magistratii vor hotari daca legea privind eutanasierea cainilor maidanezi este constitutionala. Daca vor decide ca este neconstitutionala, legea se va intoarce in Parlament, in caz contrar va merge la promulgare.

“Printr-un Raport comun din 10 septembrie 2013 al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor (comunicat chiar in ziua adoptarii legii in plenul Camerei), sunt aduse modificari de esenta legii, existand diferente semnificative intre prevederile art. 4, 7 si 11 etc. in cazul celor doua forme adoptate de Camere: sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adoptie a cainilor fara stapan mult mai scurte, sunt stabilite conditii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusa posibilitatea returnarii cainilor fara stapan, sunt excluse organizatiile neguvernamentale intr-o etapa importanta si sensibila a programului de gestionare a cainilor fara stapan (eutanasia) etc”, se precizeaza in sesizare.

Proiectul de lege privind cainii fara stapan a fost adoptat in 10 septembrie de Camera Deputatilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi impotriva si 20 de abtineri.

Printre semnatarii sesizarii se numara Haralambie Vochitoiu (lider grup PP-DD), Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Calin Popescu-Tariceanu (PNL), Ioan Ghise (PNL), Catalin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isaila (PDL).