Legea caselor nationalizate, modificata de Guvern. Stabilirea despagubirilor ramane la mana primarilor

Guvernul a modificat Legea caselor nationalizate, document asumat de Executiv in urma cu sase luni. Principala modificare face referire la despagubirile acordate proprietarilor de drept ai caselor nationalizate, deposededati abuziv de catre regimul comunist, care vor fi stabilite de primari, scrie HotNews.

In prezent, Legea 165/2013 a despagubirilor, evaluate de Guvern la un total de 8 miliarde de euro, prevede un sistem de compensare in bani a proprietarilor de drept ai caselor nationalizate de regimul comunist, prin licitatii si punctaje. Astfel, proprietarii care nu pot fi despagubiti in natura primesc puncte cu valoare nominala de 1 leu fiecare. Numarul punctelor primite de fiecare proprietar se stabileste in functie de valoarea imobilelor de care fusese deposedat, evaluata dupa grilele notariale. Preschimbarea punctelor in bani de la stat se va putea face incepand cu anul 2014, in transe anuale de cate 14% (ultima transa fiind de 16%). 

Noul proiect de lege, adoptat recent in Guvern (anuntat pe site-ul ANRP in 17 septembrie) ofera primarilor marja de manevra mai mare in procesul de restituire a proprietatilor. Modificarea a fost ceruta de Asociatia Comunelor din Romania, iar Guvernul s-a angajat la o serie de modificari legislative in favoarea primarilor, cum ar fi exonerarea de raspundere penala in cazul semnarii unor documente administrative si acordarea de atributii notariale secretarilor de primarie. 

Foto: ziare.com