LEGEA DARII in PLATA: CONSILIUL CONCURENTEI supravegheaza atent BANCILE

Presedintele CONSILIULUI CONCURENTEI, BOGDAN CHIRITOIU (foto), a transmis ca monitorizeaza cresterea avansului la creditele ipotecare, operate de cateva banci din Romania in ultima vreme, in contextul LEGII DARII in PLATA. CHIRITOIU a spus ca deja a primit o plangere pe acest subiect, pe care o analizeaza, noteaza jurnalistii de la Bursa.

Anterior, intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, BOGDAN CHIRITOIU a remarcat faptul ca este pentru prima data cand oficialii bancilor spun cu subiect si predicat care este strategia institutiilor financiare. Pana in prezent, astfel de miscari nu erau anuntate cu foarte mult timp inainte, asa ca se pune problema daca nu exista o intelegere intre banci pentru a creste avansul la creditele ipotecrare, pentru a pune presiune pe leguitori sa nu adopte LEGEA DARII in PLATA.

CITESTE SI: LEGEA DARII IN PLATA: FEDERATIA ASOCIATIILOR DE CONSUMATORI ACUZA BANCHERII DE PRESIUNI

Proiectul de act normativ a fost trimis de presedintele Klaus Iohannis spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015, iar comisiile de specialitate au amanat discutiile pe aceasta tema la inceputul anului 2016, insa tema e programata sa fie abordata in aceasta saptamana. Raiffeisen, CEC si Bancpost sunt primele banci care au majorat avansul aferent creditelor ipotecare, toate citand ca baza pentru luarea acestei decizii protejarea fata de efectele negative ale unei eventuale intrari in vigoare a legii darii in plata.

Dar bancherii au avertizat inca de la finalul anului trecut ca acest lucru e posibil sa se intample. De asemenea, banca centrala a trimis deja Parlamentului cateva recomandari pentru modificarea proiectului de act normativ referitor la DAREA in PLATA.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a explicat de curand care sunt propunerile BNR. Astfel, cel care solicita darea in plata a imobilului trebuie sa faca dovada ca acesta este resedinta. De asemenea, se institutie un plafon de 150.000 de euro pentru credit, iar raportul dintre rata si venit sa fie de cel putin 65%.

In consecinta, BNR isi doreste ca legea sa se aplice doar cazurilor in care clientul bancii are probleme serioase cu banii si nu-si mai poate achita darile. Totusi, Federatia Asociatiilor de Consumatori (formata din organizatii reprezentative din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei) a transmis ca dezaproba presiunea venita din randul bancherilor in legatura cu efectele nefaste ale legii darii in plata. De asemenea, a atras atentia ca o decizie in acest sens sa nu fie luata din motive pur electorale.

CITESTE SI: INTERVIU DANIEL ZAMFIR: LEGEA DARII IN PLATA ESTE DOAR PENTRU CEI CARE AU FACUT IMPRUMUTURI SA CUMPERE O LOCUINTA SAU TEREN PENTRU O CASA

La randul sau, analistul Florin Citu a criticat modul in care sunt prezentate efectele LEGII DARII in PLATA de catre bancheri. “Companiile (inclusiv bancile) se pot ascunde de creditori (legea insolventei, finantare de la BNR pentru banci). Statul se poate ascunde de creditori (arierate, deficit, datorie publica, etc) – este stat face ce vrea. Persoanele fizice nu au cum sa se protejeze de creditori”, a remarcat de curand Florin Citu.

LEGEA DARII in PLATA permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Sursa foto: realitatea